100 bin metrekareden büyük 375 askeri alan var!

100 bin metrekareden büyük 375 askeri alan var!

Askeri birliklerin şehir dışına çıkarılması ile ilgili çalışmalar sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, “Biz şehrin içinde sıkışan yerlerin kentsel dönüşüm alanı olarak kullanılması yönünde raporlayacağız” dedi. Özhaseki, 100 bin metrekareden büyü

A+A-

Askeri alanların kent merkezleri dışına çıkarılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mili Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının konuyla ilgili çalışmalar yaptığını belirtti. Söz konusu çalışmaları her bakanlığın kendi içinde yaptığını ve belirli bir süreden sonra bütün çalışmaların birleştirileceğini vurgulayan Özhaseki, kendi bakanlıklarının da şehir merkezlerinde ne kadar askeri alan olduğu, büyüklükleri ve nerelere taşınmaları konusunda tespitler yaptığını bildirdi.

Mermiler düşüyor

Mehmet Özhaseki, şehir merkezlerinde 10 bin metrekareye kadar olan askeri alanların sayısının 1.300’e yakın olduğunu, 100 bin metrekareden daha büyük askeri alan sayısının ise 375 olduğuna işaret ederek, “Bunların tamamı mı taşınır, yoksa bir kısmının şehir içinde kalması doğru mudur, bu da bir soru.  Yani şehir içlerinde mesela askerlik şubeleri var. Askeri alan deyince askerlik şubelerini taşımalı mıyız? Hayır, askerlik şubeleri şehrin içerisinde olmalı,  insanlar gidip gelmemeliler, işlem yapacaklar. Her askeri alanda, ‘İlle de dışarıya çıkarılsın’ diye bir tavır içerisinde olmak doğru olmaz” diye konuştu.

Bazı yerlerde atışların yapıldığı acemi birlikleri ve atış alanlarının bulunduğu yerler olduğuna dikkati çeken ve bazılarının da üniversitelere,  hastanelere yakın bulunduğuna değinen Özhaseki, bu bölgelere mermilerin düştüğünü, söz konusu yerlerin de taşınması gerektiğini ifade etti. Özhaseki, TBMM’nin etrafındaki kuvvet komutanlıklarının bir strateji üzerinde konuşlandırılmış olabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Yeşil alan olacak

“Anadolu’nun birçok yerinde bu tür acemi talimgah taburları, diğerleri, komando taburları vesaire şehrin çeperlerine kurulmuş. Fakat bir müddet sonra şehir öyle büyümüş ki yutmuş içine almış. Şimdi onların taşınması çok doğru bir şey. 15 Temmuz’da bir kötü felaket yaşadık ama birçok hayra vesile oluyor. Hiç değilse bunların taşınmasına vesile oluyor. Bunlar ne olarak  kullanılacak, bir kere net olan şu, neredeyse tamamı, yüzde yüze yakını yeşil alan olacak, milletin sosyal ihtiyaçları ne ise ona bağlı olarak. Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı olarak bütün belediye başkanlarımızı arıyoruz.

Diyoruz ki ‘Siz de hangi alanlar var, vatandaş buralara ne yapılmasını istiyor,   belediye olarak bir beklentimiz var mı?’ Gelen talepler doğrultusunda raporumuzu hazırlayacağız. Sonra Maliye, Milli Savunma Bakanlığı ile  oturduğumuz zaman da onları karşılaştırdığımızda büyük ihtimal hepsi yeşil alan olacak.”

İleriye dönük hesap yapılmalı

Askeri alanların bulunduğu yerlerin yanlarına zamanında ağaçlar dikildiğini aktaran Özhaseki, buralarda da nefes alma imkanının doğacağına işaret etti. Bakan Özhaseki, bazı yerlerde ağaçlık alanların olmadığını ve park yapıldığında insanların buralara gelemeyeceğini, buraların da sıkışmış şehirlerin dönüşüm alanları olarak kullanılabileceğini ve kendisinin söz konusu yerleri “Kentsel dönüşüm için kullanılabilir” şeklinde raporlayacağını bildirdi.

Özhaseki, askeri alanların taşınmasında ileriye dönük hesaplar yaparak da yerlerinin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.