Amerika'da Nasıl Ev Sahibi Olunur?

Amerika'da Nasıl Ev Sahibi Olunur?

Amerika’nın en kârlı bölgelerinde yatırım imkânı sunan isteamerika.com kira garantili evleriyle portföyünü her geçen gün genişletiyor. Yatırımcılara tüm süreçlerde danışmanlık hizmeti veren portal, Amerika’da yatırım konusunda vatandaşa yol gösteriyor.

A+A-

Son yıllarda yurt dışından konut alıp orada yaşayan, ikincil konut olarak kullanan ya da yatırım amaçlı değerlendiren Türklerin sayısı oldukça arttı. Bu kapsamda en çok tercih edilen ülkelerden biri de krizden sonra emlak fiyatlarının epey düştüğü Amerika oldu.

Kulaktan dolma bilgiler yerine yatırımları kolaylaştıran ve "Amerika’da insanları ‘ev’lendiren adam olarak bilinen isim; isteamerika.com’un kurucusu Bahtiyar Yurtoğlu Amerika’dan ev alma konusunda merak edilenleri açıkladı. 

Enerji projeleri yatırımcılığı için 2008 yılında ayında Florida’ya giden ancak Eylül 2008’de meşhur Lehman Brothers krizinin patlak vermesiyle emlak sektörüne adım atan Yurtoğlu, emlak fiyatlarının bir anda düşmesini fırsat olarak değerlendirdi ve ilk evini aldı. Açık artırma usulüyle yapılan bir satışa katılarak ev sahibi olan Yurtoğlu süreci “1 yıl öncesinde 180.000$ üzerinden bankanın %100 finanse ettiği dairenin liste fiyatı 80.000$ idi ve ben 40.000$ bedelle satın alıp ertesi gün de 700$ üzerinden kiraya vermiştim. Böylece Amerika’daki ilk emlak yatırımıma da başlamış oldum ve zaman içinde devamı geldi ve zaman içinde kendi sistemimi kurdum. Kısacası krizin yarattığı fırsatı görüp değerlendirdim diyebilirim” şeklinde anlattı. 

Başlangıç yaptığı bu dairenin detay özelliklerini açıklayan Yurtoğlu, “Florida’nın 65.000 öğrencisiyle en büyük üniversitesi UCF’nin (The University of Central Florida) yakınında, site içinde, beyaz eşyalı, 1+1 bir daireydi. Bugünkü ederi 100.000$, yani 2009 senesinden bu yana 60.000$ değer artışı söz konusu ki tüm giderler düşülürse yıllık net 5.000$ üzerinden 35.000$ kira getirisiyle 7 yılda 95.000$ kâr bıraktı. Yüzdelerle anlatacak olursak yıllık dolar bazında % 20 net getiri; %5 kira getirisi + yıllık %15 değer artışından bahsediyoruz ” dedi.

YATIRIM FIRSATI DEVAM EDİYOR

Amerika’da ev fiyatlarının hala yükselmeye devam ettiğine vurgu yapan Yurtoğlu, “Bu süreçte satın alınacak evlerin sadece kira getirisinin bile çok yüksek” dedi.

 

Amerika’da ev sahibi olma konusunda insanları alıkoyan en büyük soru işaretinin satın aldığı evin takip ve yönetimi olduğunu anlatan Yurtoğlu: “Haliyle uzakta olan bir evin takibi göz korkutuyor. Ciddi bir eğitim sonrası akredite olup, takibi yürüten ve müşterilerinin gelirlerini sigortalayan bir sistemi kendi altyapımıza entegre ettik. Profesyonel yöneticilik üzerine oturmuş ve Amerika’da çok iyi işleyen, yaptırımları olan bir sistemden bahsediyoruz. Sigorta firmaları ile işbirliklerimiz sayesinde her ne durumda olursa olsun ev sahibine kirasının ödenmesini sağlıyoruz. Bu durumda ev sahibi uzakta da olsa eviyle ilgili yönetimsel işlerle ilgilenmesine gerek kalmıyor; evin kiralamaya hazırlanması, kira kontratının yapılması, kiraların tahsilatı, aidat, vergi gibi ödemeler, bakiyenin hesabınıza transferi, kiracının evle ilgili bir sorunu olduğunda çözümüne ve hatta size aylık ve yıllık raporların gönderimine kadar her şeyi otomatik yürüten bir sistem ile ev sahibini koruyor ve yardımcı oluyoruz.”

KİRACI TAHLİYESİ ÇOK HIZLI İLERLİYOR

Amerika’da kira geciktiği takdirde 3 gün içinde ödemenin yapılmasına yönelik bir ihtar gönderiliyor. Bu prosedür ile 3 gün içinde ödeme yapılmazsa bölge sorumlusu şerife belgelerle başvuru yapılıyor ve şerif eşliğinde ev tahliye ediliyor. Bu noktada tahliyeye yönelik çekincesi olanlar da olabilir. Amerika’da her adım kayıt altında olduğu için kira ödeyemeyip de tahliye edilen bir kişi bir başka evi kolay kolay tutamayacağını bildiği için kira ödemeleri konusunda gayet hassaslar, dolayısıyla tahliyeye gerek duyulacak bir durum olmuyor.

Amerika’da emlak yatırımcısı olma konusunda izlenecek iki yol var. Birincisi yatırımcının internetten bulacağı bir eve teklif vererek almaya çalışmak. Ancak bu noktada sistem Türkiye’den farklı işliyor: bir evin liste fiyatı son fiyat anlamına gelmiyor, eve teklif veriliyor ve en yüksek teklifi veren evi alıyor. En yüksek teklifi veren kişi satış bedeli üzerinden belli bir kaparo ödüyor. Satış işlemi için yaklaşık 1 ay geçmesi gerekiyor, 1 ay sonra kalan ödeme yapıldıktan sonra tapu evi alan kişinin üzerine geçiyor. Daha sonra evin bakımı, gerekli tadilatlar, kiralanmaya hazırlanması, kiracı bulunması, evin gösterilmesi, kiracı adaylarının geçmiş ve güvenlik kayıtlarının incelenmesi, uygun adayla kira kontratının yapılması, kiraların tahsili, aidatların ödenmesi (Amerika’da yönetim aidatlarını ödemek ev sahibinin sorumluluğunda) yıllık emlak vergisinin ödenmesi gibi işleri yürütülüyor.

ISTEAMERIKA.COM İLE KİRACILAR HAZIR

İkinci yol ise isteamerika.com gibi uzman bir ekiple çalışılarak; içinde hazır kiracısı olan kira getirili dairelerin satın alındığı anda kira getirisinin başlatılması. 

Tüm işlemleri isteamerika.com takip ediyor, ay sonunda toplam gelir raporlanıyor ve kira ev sahibinin hesabına yatmaya devam ediyor.

Aşağıdaki tabloda Orlando’daki ortalama ev fiyatlarının 2007 -2016 yıllarındaki hareketi ve 2017 beklentiler şöyle:

 

2006 yılının kasım ayında 230.000$ olan ev fiyatları, 2011 yılının kasım ayında 92.500 $’a kadar düştükten sonra 2016 yılının kasım ayında 159.000 $’a kadar çıkmış durumda ve beklenti 2017 yılının kasım ayında 167.000 $’a çıkması ve fiyat artışının devam etmesi. (http://www.zillow.com/orlando-fl/home-values/)

 

 

Amerika’nın yeni başkanının da emlak zengini olması emlak fiyatları üzerinde olumlu bir etki yaptı , seçimden bu yana ev fiyatlarında artış görülmekte, Amerika’da emlak yatırımı yapmak için güzel bir zaman.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.