Ankara Aydın Mahallesi'nin İmarı Hakkındaki İddialar Mecliste!

Ankara Aydın Mahallesi'nin İmarı Hakkındaki İddialar Mecliste!

Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Aydın Mahallesi’ndeki imar düzenlemesi ile ilgili iddiaları meclis gündemine taşıdı..

A+A-

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı bir mahalledeki imar düzenlemesi ile ilgili iddiaları meclis gündemine taşıdı. Nazlıaka sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.

Nazlıaka önergesinde "Ankara’nın Kahramankazan İlçesinin merkezine 4-5 km uzaklıktaki Aydın Mahallesi’nde yaklaşık 60 hane bulunmaktadır. E-5 karayoluna cephe olan mahallenin girişinde bir benzinlik yer almaktadır. Mahallenin girişinde bulunan bu benzinlik ve çevresindeki parsellerle ilgili belediye tarafından imar çalışması yapılmıştır. Mahalle sakinlerinin hak kaybına yol açan bu çalışma sonrasında hak sahipleri şikâyet ve iddialarını imza toplayarak belediye yetkililerine sunmuşlardır. Belediye yetkilileri mahalle sakinlerinin imzalı dilekçelerini işleme almak yerine bahse konu bu imar çalışmasını tamamlamıştır." diyerek onuyla ilgili şu iddiaları sıraladı:

- İmar düzenlemesine konu olan alanda 2’si benzinlik ruhsatı, 5 konut parseli olmak üzere toplam yedi parsel yer almaktadır. Benzinlik sahibi tarafından diğer parseller satın alınarak 7 parselin tamamı benzinlik sahibinin uhdesine geçmiştir. Konut alanı olan 5 parselle birlikte 7 parsel imardan geçirilerek ticari alana dönüştürülmüştür. Yapılan imar değişikliği ile benzinlik sahibi lehine büyük bir rant yaratılmıştır.

- Mahalle sakinlerinin yıllardır kullandığı benzinliğin sağında kalan yolun yarısı ile benzinliğe paralel olan arka yolun yarısı benzinlik alanına dahil edilmiştir. Her iki yolun büyük kısmı benzinlik arazisine dahil edilerek ticari alan yapılırken, kalan kısmı yol vasfını kaybettiği için yeşil alan olarak ayrılmıştır.

- İmar çalışması yapılan alanda, benzin istasyonu ile evler arasında bulunan sokak, imar çalışması ile birlikte ticari alana çevrilmiş, halkın ortak malı olan bir alan bir kişinin mülkiyetine geçirilmiştir.

- İmar çalışmasının kesinleşmesi halinde benzinliğin sağ tarafında bulunan ve mahalleye giriş yolu olarak kullanılan alan ortadan kalkacaktır. Mahallenin E-5 ile bağlantısı sorunlu hale gelecektir.

- Bahse konu benzinlik lehine yapılan imar değişikliği nedeniyle, mahallenin imarında da büyük sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu sorun mahalle sakinlerinin arazilerindeki parsel kayması sebebiyle komşuluk ilişkilerinde sorunlara neden olacaktır. Bir kişi ya da kurumun ticari kazancına yönelik gerçekleştirilen bu işlem mahallenin sosyal yapısına büyük zarar verecektir. 

3194 sayılı İmar Kanununda, idarenin plan değişikliği yapma, imar uygulaması yapma hakkı vardır. Bu hak kullanılırken yapılan değişikliğin kamu vicdanını ve vatandaşları mağdur etmemesi gerekmektedir.

İdare hukukuna göre bütün idari işlemlerin nihai amacı kamu ve vatandaşın yararına olmasıdır. Aydın Mahallesi’nde yapılan'uygulamada bir kişinin çıkarı ve kazancı, kamunun ve vatandaşların yararına tercih edilmiştir. Bu tür olaylar sık sık karşılaşılan rant ve yolsuzluk iddialarını akla getirmektedir.

Nazlıaka'nın soruları

1- Aydın Mahallesi sınırları dahilinde bulunan benzinlik için neden özel imar çalışması yapılmıştır? Bu imar yapılırken neden bütün mahalleyi kapsamamıştır?

2- imarda ticari alana çevrilen 5 adet parselin konut ve ticari alan değeri nedir? Ticari alan olduktan sonra değeri ne kadar artmıştır? Bu değişiklik nasıl gerçekleşmiştir?

3- Mahalle sakinlerinin 70 yıldır kullandığı kadastro yolu hangi hukuki dayanakla özel şahsın mülkiyetine geçirilmiştir?

4- Bu imar değişikliği yasal süreçle birlikte tamamlandığında vatandaşların hali hazırda oturdukları konutlar bir başkasının arazisi içinde kalacaktır. Ortaya çıkan bu durum ve oluşan mağduriyet nasıl giderilecektir?

5- Aydın Mahallesi sakinlerinin ilgili belediyeye verdiği şikâyet dilekçesi hakkında bugüne kadar hangi işlemler yapılmıştır?

6- Yapılan imar çalışmasıyla kimlere ve hangi çıkar gruplarına rant sağlanmıştır?

7- İmar değişikliğine karşı çıkan Aydın Mahallesi muhtarının ilgili belediyede taşeronda çalışan oğlunun bu olay sonrası işten çıkartıldığı iddiası doğru mudur?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.