Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesi'nde Son Durum!

Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesi'nde Son Durum!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Mahmut Sabah bugünkü yazısında Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. İşte o haber...

A+A-

Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesi gündemdeki yerini koruyor. Kimi söylemler proje üzerinde çalışma yapıldığı, kimileri ise çalışmanın sonlandığı ve ihale aşamasına gelindiği şeklinde... Yüksek Hızlı Tren'in Kayseri için 'hayal' olduğunu dillendirip, “Ankara'da var; elbet olacak, doğal hakkı. Eskişehir'de, Konya'da var... Sivas'ta, hatta Yozgat'ta da var. Ama, Kapadokya'nın da içinde yer aldığı, kültürlerin buluşma noktası Kayseri'de yok! Kayseri yıllardır 'hızlı tren vaatleri' ile avutuluyor.” diyerek karamsarlık tabloları çizenler de var tabii...

Evet doğru... Kayseri iş çevrelerinin aklı fikri Yüksek Hızlı Tren'de. Sanayi odasından sonra ticaret odası da, kentin hızlı tren özlemini her fırsatta dile getiriyor ve de soruna çabuk tarafından çözüm bulunmasını istiyor. Bir üst kuruluş TOBB'da öyle... Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu Kayseri'de katıldığı her toplantıda, sadece söz konusu trenin kente gelmesini istemekle yetinmiyor, “ Şayet Kayseri, daha çok ihracat yapsın ve ülke ekonomisine katkısını artırsın isteniyorsa, Mersin ve Samsun'a yeni demiryolu hatlarıyla bağlanması şart. Tabii, Erkilet Havaalanı'nın da, uluslararası standartlara kavuşturulmasını istiyoruz.” diyor.

Tabii, boş durmayanlar, daha duyarlı hareket edenler de var... Örneğin; Kayseri kökenli bir firma işe talip olur... Ankara-Kayseri güzergahında, Kırşehir ile Nevşehir'i de içine alacak şekilde Türk-Japon-İspanyol ortaklı 'yap-işlet-devret' modeli proje önerisinde bulunur. Proje önce benimsenir, hatta seferlerin 'Kapadokya Treni' adı altında yapılmasına karar verilerek çalışmalara başlanması istenir. İstenir istenmesine de, üst makamlarca beğenildiği ifade edilen o proje “Bu iş devlet işi; devlet yapacak” denilerek sonra geri çevrilir.

Başbakan Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı iken, “Ankara ileYozgat arasında hızlı tren çalışması devam ediyor. Kayseri'ye yakın olan Yerköy'den bağlantı yapılacak. Bu bağlantı ile 153 kilometrelik mesafe tamamlanacak ve Kayserili'ler de en geç 2016 yazında hızlı trenle yolculuk yapacaklar” demişti... 2013 Haziran'ında Kayseri'de söylenen bu sözlerin üzerinden dört yıl geçti. İlginçtir... Ortada ne döşenmesine başlanacağı söylenen raylar, ne de hızlı tren var.

Kayseri hafif raylı sistemin gelişi ile kent içi ulaşımında çağ atladı. Şimdi ise gündeminde, demiryolu ulaşımında “ Modernizasyon Projesi”ne dahil edilmeyi bekleyen Yüksek Hızlı Tren var. Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan Kayseri'deydi geçenlerde... Kenti gezdi, incelemelerde bulundu. Raylı sistemi gördü, beğendiğini söyledi. Sözü daha sonra Yüksek Hızlı Tren 'e getirerek, “Proje üzerinde çalışılıyor. Bu çalışma biter bitmez ihalesi yapılacak” dedi. Umarım, sayın Aslan'ın sözünü ettiği o çalışmanın sonu, bir öncekilere benzemez.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.