Antalya Kemer’de 249 Esnaf Kepenk Kapattı!

Antalya Kemer’de 249 Esnaf Kepenk Kapattı!

Antalya’nın en fazla Rus turist ağırlayan tatil beldesi Kemer’de 249 esnaf kepenk kapattı. Birçoğu ise kredilerle ayakta kalabiliyor.

A+A-

Antalya’nın en fazla Rus turist ağırlayan tatil beldesi Kemer’de geçen yıl yaşanan krizin ardından 249 esnaf kepenk kapatırken, birçok esnaf ise kooperatif ve bankalardan aldıkları kredilerle ayakta kalabildi.

Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra yaşanan sıkıntılardan en fazla etkilenen tatil bölgelerinden biri de Kemer oldu. Önceki yıllarda Rusya’dan gelen  turistlerin gözdesi olan ilçe, 2016 yılı turizm sezonunu güçlükle atlatabildi. Yaşanan sıkıntıdan turizmcilerin yanında esnaf da olumsuz etkilendi. Birçok esnaf borçlarını ödeyebilmek için kooperatifler ve bankalardan aldıkları kredilerle kendilerini kurtarmaya çalışırken, birçoğu ise dükkanını kapatmak zorunda kaldı.

249 ESNAF KEPENK KAPATTI

Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, geçen yıl ilçede pazarcı, konfeksiyon ve butik, hediyelik eşya, market, pansiyon ve otel, lokanta ve fastfood, ev tekstili, kuaför ve berber işi yapan 249 kişinin esnaflığı bıraktığını söyledi. Geçen yıl ilçede Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığıyla 308 esnafın 17 milyon 700 bin TL kredi kullandığını belirten Ünsal, 2015’ten 2016’ya devreden kredi borcunun ise 14 milyon 200 bin lira olduğunu vurguladı.

BÜYÜK OTEL YAPIMI DURDURULSUN

Bolat Ünsal, “Kemer esnafı 2016’yı kredilerle geçirdi. 2015 sonlarında, 2016 başlarında uygulamaya konulan esnaf için can suyu tabir edilen faizsiz krediler, aslında tam yeterli gelmedi” dedi. Bölgede artık büyük ölçekli otel ve ticari alanların yapımının durdurulması gerektiğini kaydeden Bolat Ünsal, “Esnaf planlaması getirilmesi lazım. Nasıl ki taksilerde, dolmuşlarda, otobüslerde bir tahdit varsa, esnafta da bu şekilde bir tahdit, bir planlama yapılması gerektiği inancındayız” diye konuştu.

ANTALYA’NIN KARA YILI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının yayımladığı veriler, 2016 ocak-aralık döneminde turizmin yaşadığı sorunların kentteki tüm sektörleri nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

- 11 aylık dönemde kente gelen turist sayısı yüzde 44 azalarak 6 milyon 75 bine geriledi.

- SGK’li çalışan sayısı ilk 9 ayda yüzde 9.5 oranında azalarak 530 bine geriledi.

- SGK’li esnaf sayısı ilk 9 ayda yüzde 3.6 azalarak 91 bin 400’e geriledi.

- Ödenen çek hacmi tutarı ilk 11 ayda yüzde 13.3 düşerek 20 milyar 800 milyon TL’ye geriledi.

- Karşılıksız çeklerin toplam çeklere oranı yüzde 41 arttı.

- 2015’te 371 bin 779 TL olan protestolu senet hacmi ilk 11 ayda yüzde 41 arttı.

- Takipteki krediler yüzde 31 arttı.

- Yaş sebze-meyve ihracatı ilk 11 ayda yüzde 21.2 düştü.

- İhracat ilk 11 ayda yüzde 3 düştü.

- Satılan konut sayısı ilk 11 ayda yüzde 5.3 düştü.

Evrensel

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.