Batman Hilalevler Kentsel Dönüşüm Bekliyor

Batman Hilalevler Kentsel Dönüşüm Bekliyor

Batman'ın Bahçelievler Mahallesi'nde, 45 yıl önce inşa edilen Hilalevler 126 konutun sahipleri harabeye dönen evlerinin bir an önce kentsel dönüşüm kapsamına alınıp yeniden yapılmasını bekliyor

A+A-

Hilalevler konutları sakinleri, evlerinin yapıldığı 1982 yılında, Batman'ın en lüks konutları olduğunu belirterek, "Evlerimiz çökmek üzere. Çocuklarımızı geceleri bırakmaya korkuyoruz. 3 yıl önce belediyeye başvuru yaptık, ama sonuç alamadık" dedi. 
Batman merkez Bahçelievler Mahallesi'nde 1982 yılında yapılan ve 126 konutun yapıldığı Hilalevler Konutları, 45 yıl sonra yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. Yapıldığı tarihte kentin en lüks konutları olan Hilalevler'deki bir çok konut sahibi, yıkılma tehlikesi nedeniyle evlerini terk etti. Bazıları harabeye dönen konutlarda yıkılma tehlikesine rağmen ucuz kira karşılığı Suriyeli sığınmacıların kaldığı belirtildi. Harabeye dönen evlerde geceleri madde bağımlıların kalıyor. Semt sakinleri de uyuşturucu ve madde kullananlar yüzünden akşamları çocuklarını dışarı bırakmaya çekiniyor. 3 yıl önce belediyeye giderek başvuran mahalle sakinleri, belediye imar bölümünden gelen ekiplerin çalışma yaptığını ve buranın kentsel dönüşüm kapsamına alınması için gerekli girişimleri başlatacaklarını söylemesine rağmen herhangi bir gelişmenin yaşanmamasına tepki gösterdi. Semt sakinlerinden Fatma Özün, Arzu Öztürk, Suzan Seven ve Suna Sezgin, Batman Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy ile defalarca görüşmelerine rağmen sonuç alamamaktan yakındı. Mahalle sakinlerinden Suna Sezgin, 45 yıllık konutların çökebileceğini belirterek, şöyle dedi:
"Uzun süredir bu evlerde oturuyoruz. 1982 yılında yapılan konutlar artık çökmek üzere. Özellikle geceleri madde bağımlıları eski evler arasında cirit atıyor. Bir dönemler Bahçelievler'in en güzel kooperatifi Hilal Evler'di. Şimdi bu evler viraneye dönüştü. Çocuklarımızı geceleri korkudan dışarı çıkarmıyoruz. Her an burada bir olay yaşanabilir. Artık bu evlerin bir an önce kentsel dönüşüm projesi kapsamında değerlendirmesini istiyoruz."

Toplam 126 konutun yeniden yapılması için bir inşaat firmasıyla anlaştıklarını kaydeden konut sakinlerinden Mehmet Şirin Tüzün de, şöyle konuştu: "Bu konutların yıkılması için başvurmadığımız yer bırakmadık. Belediye İmar Müdürlüğü yetkilileri burada inceleme yaptı. Ancak bir türlü kentsel dönüşüm projesi gerçekleşmedi. Sorunlara duyarlılığıyla bildiğimiz Belediye Başkanvekili sayın Ertuğ Şevket Aksoy ve imar yetkililerinin artık evlerimize bir çare bulunmasını istiyoruz. Evler neredeyse çökecek halde. Burada bir şey olursa sorumlusu kim olacak? Örnek bir kooperatif, maalesef viraneye dönüştü. Evlerin bir bölümü boş, bir bölümünde ise Suriyeliler oturuyor. Bu manzaraya artık bir önlem alınmasını istiyoruz."

Hilalevler Konutları'na bitişik birçok binanın yenilendiğini anlatan konut sahiplerinden Fethullah Ekmen, şöyle konuştu: "Nereden bakarsanız bakın, Hilalevler'de 1000'e yakın kişi oturuyor. Bazı konut sahipleri ise evlerini terk etti. Ancak hala kullanılmayacak halde olan bu evlerde oturanlar var. Kimseyi suçladığımız yok. Tek isteğimiz var; o da çevremizdeki konutlar gibi bizim konutlarımızın da kentsel dönüşüm projesinden yararlanmasını istiyoruz. Belirsizlik yüzünden ne konutlarımızı terk edebiliyoruz ne de viraneye dönüşen bu konutları bu halde bırakmak istemiyoruz. Bir an önce konutlarımızın kentsel dönüşümden yararlandırılmasını istiyoruz. Artık bu manzaradan bıktık."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.