Beykoz Tokatköy'deki Tapu Sorunu Mecliste!

Beykoz Tokatköy'deki Tapu Sorunu Mecliste!

Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde vatandaşlar tapu sorunu yaşıyor. Tapu tahsis belgeleri iptal edildi, vatandaşlardan bölgeyi tahliye etmesi istendi.

A+A-

Beykoz’un yarım asırlık yerleşim bölgesi Tokatköy halkı, işgalci oldukları için evlerini terk etmeleri istenince şoka uğradı. 1984 yılında çıkarılan imar affıyla tapu tahsis belgesi dağıtılan Tokatköy Mahallesi, yerleşim yeri kabul edildiği için orman vasfını yitirmiş araziler için çıkarılan 2B kapsamı dışında da tutuldu. Tapu tahsis belgeleri iptal edilen, 2B kapsamı dışında tutuldukları için arazilerinin tapusunu alamayan Tokatköy’ün Ayazma mevkiinde yaşayan vatandaşlardan şimdi evlerini boşaltmaları isteniyor.

Orman arazisi değil

Tokatköy Mahallesi, Beykoz ilçesinin dış mahallelerinden birisi olarak 1960’lı yıllardan bu yana yerleşime açık bir bölge. Tokatköy’ün, 1976 yılında yapılan kadastro çalışmalarında orman arazi olmadığı, yerleşim bölgesi olduğu resmi kayıtlara girmiş durumda.

Yerleşim yeri kabul edilen ve İstanbul’un birçok bölgesi gibi tapusuz arazilere yapılan binalardan oluşan Tokatköy, 1984 yılında çıkarılan imar affı ile tapu tahsis belgesine kavuştu. Bazı bölümleri tapularını alan Tokatköy’de, Ayazma Mevkii’nde tapu sorunu bugüne kadar çözülemedi.

Ayazma Mevkii, kadastro çalışmalarında yerleşim bölgesi gözüktüğü için orman vasfını yitirmiş arazilerin işgalcilerine satışını öngören 2B düzenlemesinin de dışında tutuldu.

Mahalleyi boşaltın

Ayazma Mevkii’nde yaşayanların tapu tahsis belgesi iptal edildi. 2B kapsamı dışında da tutulan Ayazma Mevkii’nde yaşayanlara, işgalci oldukları için evlerini boşaltmaları, aksi takdirde evlerinin orman idaresince yıkılarak yıkım bedelinin de kendilerinden tahsil edileceği tebliğ edildi.

Yıllardır kamunun tüm hizmetlerini ulaştırarak yerleşim bölgesi kabul ettiği Tokatköy Ayazma’nın şimdi orman arazisi kabul edilerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından boşaltılmasının istenmesi, vatandaşları şok etti.

Vatandaşlar, “Yıllarca tapu tahsis belgesiyle tapularımıza kavuşmayı bekledik. Burası orman arazisi ise, neden 2B kapsamına alınmadı. Beykoz’un birçok bölgesi işgal edilen orman arazisi üzerine kurulan mahallelerden oluşuyor ve 2B kapsamına alındı. Evlerimizin tapu tahsis belgesi iptal edildi, 2B kapsamına da alınmadık. Yarım asırdır yaşadığımız evlerimizi terk etmemiz isteniyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Tokatköy TBMM gündemine taşındı

Tapu tahsis belgesi iptale dilen, 2B kapsamı dışında tutulduğu için tahliye edilmesi istenen Beykoz’un Tokatköy Mahallesi Ayazma mevkiinde yaşayanların karşılaştığı durum, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplandırması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

İzzet Ulvi Yönter, Tokatköy’ün 1976 yılında yerleşim yeri kabul edildiğini, 1984 yılında bölgede yaşayanlara tapu tahsis belgesi dağıtıldığını anlattığı soru önergesinde, “Bölgede yaşayanların tapu tahsis belgeleri iptal edilmiş, kadastro kayıtları nedeniyle bölge 2B kapsamı dışında tutulmuştur” dedi. Orman idaresinin bölgede yaşayan vatandaşları işgalci ilan ederek tahliye tebligatı gönderdiğini belirten İzzet Ulvi Yönter, Başbakan Binali Yıldırım’a “Tokatköy Mahallesi Ayazma Mevkii’nde yaşayan vatandaşlarımızın evlerinin yıkılmaması, daha fazla mağduriyet yaşamamaları için idari veya yasal bir düzenleme yapılacak mıdır” diye sordu.

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şu sorulara yer verildi:

1) 1976 yılında yapılan harita ve kadastro çalışmalarında ve 1980 öncesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü’nün hava fotoğraflarında İstanbul Beykoz ilçesi Tokatköy Mahallesi Ayazma Mevkii’nde yerleşim alanları mevcut mudur? Mevcutsa, bu bölge imar planlarında 6831 sayılı kanunun 2/B maddesi kapsamı dışında neden tutulmuştur?

2) 24 Şubat 1984 tarih ve 2981 sayılı kanun kapsamında bölgedeki vatandaşlarımıza dağıtılan tapu tahsis belgelerinin yaklaşık 30 yıl sonra iptal edilmesinin sebebi nedir?

3) İstanbul Beykoz İlçesi Tokatköy Mahallesi Ayazma Mevkii’nde yıllardır yaşayan vatandaşlarımızın evlerinin, yurtlarının yıkılmaması, daha fazla mağduriyet yaşamamaları için idari veya yasal bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.