Bodrum Kalesi Yıkılacak Mı?

Bodrum Kalesi Yıkılacak Mı?

Dün sosyal medya Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin kısmen yıkılacağı iddasıyla çalkalandı. İddia sahibi Aykut Özet anlatıyor...

A+A-

UNESCO’nun “Korunması Gerekli Kültür Varlıkları” aday listesinde yer alan, 1995 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” yarışmasında Özel Ödül kazanan Bodrum Kalesi ve kalenin içinde yer alan Türkiye’nin tek yeraltı müzesi Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin bir bölümünün yıkılıp restore edileceği yönünde iddalar öne sürüldü. Tepkileri beraberinde getiren bu iddia, Kültür Bakanlığı’nca hazırlanan Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nca onaylanan restorasyon projelerine uygun olarak restore edilen bütün binaların yıkılacağı bilgisini de içeriyor.

‘Bu haliyle korunmalı’

İddiaya göre; Bodrum Kalesi bünyesinde yıkılacak bölümler arasında Kuzey Hendeği Gösteri Alanı, kafeterya, satış dükkânı, İç Kale’deki Cam Batığı Salonu, laboratuvar, müdür odası, sikke ve mücevher deposu, yönetime ait yapılar, ihtisas elemanlarının odaları, amphora sergileme bölümü, Bronz Çağı Batıkları Salonu, Karyalı Prenses Salonu ve Komutan Kulesi gibi mekânlar bulunuyor.

İddiaların sahibi olan ve 1988-99 yılları arasında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Aykut Özet, gazetemize açıklamalarda bulundu. “Türkiye müzeciliğinin yüz akı olan Bodrum Kalesi’nin tahribatına karşıyım ve protesto ediyorum. Sağduyu sahiplerini de bu yıkıma karşı çıkmaya çağırıyorum” diyen Özet, “Yapmış olduğum görev dolayısıyla Bodrum Kalesi’nde yapılmış olan bütün restorasyonlar hakkında bilgi sahibiyim. Hepsi kurul kararıyla yapılmış restorasyonlardır. Bodrum Kalesi 2863 sayılı yasanın ilgili maddelerine göre korunması gerekli birinci derece anıttır. Yapılmış restorasyonlarla birlikte eski eser niteliğindedir.”diyor.

Özet şöyle devam ediyor: “2014-18 yılları arasında bir sair ihale yapılmış, bu ihaleyle restore edilmiş olan binaların hepsinin yıkımı öngörülmüş. Bu yılın ekim ayında bu yıkım işlemine başlanacak. Bu kalede yapılacak tüm yıkım çalışmalarında mutlaka bir kurul kararı alınması gerekli. Bu yıkımın kalenin ana duvarlarına zarar vereceği muhakkak. Özel ödül almış müzenin birçok salonu yıkılacak ve bu salonlar içindeki eski eserler nasıl korunacak bilinmiyor. O müzenin bozulması Türkiye müzeciliği açısından çok kötü olacaktır.”

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise henüz iddialara dair bir açıklamada bulunmadı.

Cumhuriyet 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.