Bostanlı'daki 13 Eğik Binaya Çözüm Bulunamıyor!

Bostanlı'daki 13 Eğik Binaya Çözüm Bulunamıyor!

Karşıyaka Bostanlı Cemal Gürsel Caddesi'ndeki faciaya davet çıkaran 13 eğik binayla ilgili sorun bir türlü çözülemedi. Yıllardır tehlike saçan 13 eğik bina, mülk sahipleri ile belediye arasındaki kat sayısı anlaşmazlığı yüzünden adeta kaderine terk edildi

A+A-

Karşıyaka Bostanlı Cemal Gürsel Caddesi'ndeki faciaya davet çıkaran 13 eğik binayla ilgili sorun bir türlü çözülemedi. Yıllardır tehlike saçan 13 eğik bina, mülk sahipleri ile belediye arasındaki kat sayısı anlaşmazlığı yüzünden adeta kaderine terk edildi.

Kentsel dönüşüm istediler

Bir önceki Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak döneminde binalar için hazırlanmış olan özel imar planı,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedilirken, yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi kat yüksekliği konusundaki anlaşmazlık nedeniyle bölge için yeni plan hazırlamadı.

Son olarak Karşıyaka Belediyesi, 2015- 2019 Stratejik Planı kapsamında yenileme çalışması yapmak istediği apartmanlarda oturan ve 6 kattan fazla yükseklik isteyen vatandaşlarla bir anlaşma sağlayamadı. Apartman sakinleri ise bu alanın 6 kattan fazla olacak şekilde kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istediklerini söyledi. Mülk sahipleriyle anlaşma sağlanamadığını belirten Karşıyaka Belediyesi kaynakları, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin yeni bir imar planı hazırlaması gerektiğini dile getirdi.

Top Büyükşehir Belediyesi'nde

Bölgenin riskli alan ilan edilmesi için yapılan son başvurunun bu alanın 5 hektardan küçük olduğu için reddedildiğini belirten belediye kaynakları, "Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında binaların yenilenebileceğini ve destek olacağımızı belirttik. Ancak mülk sahipleri bu önerimizi de geri çevirdi. Mevcut durumda Büyükşehir Belediyesi'nin bölge için yeni bir imar planı hazırlaması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

"İmar hakkı verilmesi gerekiyor"

Araştırmacı-yazar Tufan Atakişi, bölgedeki apartman sakinlerini mutlu edebilmek için imar planında değişiklik gerektiğini kaydetti. 2 kat fazladan verilmesi gerektiğini söyleyen Atakişi, "İnsanların para verecek durumu yok. İki kat yapılsın mütehhit buradan kazansın para vermeyelim feryadı içindeler. Alttaki işyerleri çok önemli. Apartmandakilerden fazla kafelerde insanlar oturuyor. Bir felaket olmadan bir çözüm bulunmalı" diye konuştu.

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

Yılmaz Yalman (Akalın Apartmanı yöneticisi): Bu binalarda can güvenliğimiz yok. 25 yıldır bu apartmanlarda oturuyorum. Müteahhitler sürekli gelip gidiyor. Ama malesef İzmir Büyükşehir Belediyesi burayı yine 6 kat olarak ve aynı büyüklükte olması şartıyla yapacağını söylüyor.

Biz ise, burada bir bütün olarak kentsel dönüşüm projesi uygulanmasını istiyoruz. Binalarımız eğri nereye kadar dayanır bilemiyoruz.

Burada resmen ölmek için bekliyoruz.

Fahri Aslan (Apartman sakini): 8 yıldır bu binada yaşıyorum. Mecburen alıştık artık oturuyoruz. Binaların yenilenmesini ve sağlamlaştırılmasını istiyoruz. Bunun için illa ki bir facianın yaşanması gerekmiyor.

Erdoğan Erdoğan (Esnaf): Oturduğum ofisin içinde eğik olduğu belli oluyor. Yuvarlak cisimler yerde yuvarlanıyor. Atlı Apartmanı olan bizim binamız en az yamuk olanlardan. Burada herkesin oturma raporları var. Ancak herhangi bir olumsuz durum varsa yetkililerin müdahale etmesi gerekiyor.

Rıza Nacak (İşletmeci): Büyükşehir Belediyesi'nden imar planı bekliyoruz. Müteahhitler burada en az 9 katlı bina yapmak istiyor. Proje sunuyorlar ama yine de kabul edilmiyor. Burada bir deprem olursa çok büyük bir facia yaşanabilir.

İzmir İş Dünyası Derneği Başkanı Feyyaz Sungur: Bu binalarda yaşamanın olanağı yok. Tehlike saçıyor ve Bostanlı'ya yakışmıyor. Buraya ada bazında kat yüksekliği verilmesi gerekiyor. En az 20 katlı konforlu binalar yapılırsa hem tehlike, hem de otopark sorunu ortadan kalkar.

Yeni Asır

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.