Darbe Girişiminden Sonra İzmir’de İnşaat Yatırımları Hız Kazandı

Darbe Girişiminden Sonra İzmir’de İnşaat Yatırımları Hız Kazandı

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) genel başkanı Necip Nasır 15 Temmuz akşamı gerçekleşen darbe kalkışmasının ardından İzmir inşaat sektöründe bir canlanma yaşandığını ifade etti. Sadece konut satışında değil inşaat malzemeleri satışında da canlanma yaşandı

A+A-

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomide yaşanan durgunluk Türkiye’nin lokomotif sektörü inşaatı da etkiledi. İnşaat sektöründeki durgunluk Çevre ve şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki’nin teşvik sinyali ve Emlak Konut’un dev kampanyasıyla aşılmaya çalışılırken İzmir’de darbe girişimi tam tersi bir etki yarattı. Müteahhitler Federasyonu başkanı Necip Nasır darbe girişiminden sonra sektörün beklenenin aksine atağa kalktığını, yatırımların hızlandığını ve ileri tarihli projelerin öne alındığını söyledi.

CUMA KALKIŞMA OLDU SALI GÜNÜ SEKTÖR CANLANDI

Darbe kalkışmasının ardından sektörde yaşanan canlanmanın nedenlerini 3 başlıkta açıklayan Necip Nasır, “Cuma akşamı kalkışma oldu. Pazartesi piyasalar açıldığında insanlar biraz tereddüt etti ama Salı günü inşaat sektöründe tam aksine bir canlanma başladı. Sadece konut satışında değil inşaat malzemesi satışında da canlanma oldu. Bu canlanma halen devam ediyor. Bunun nedeni şu şekilde yorumluyoruz; birincisi ramazan ve bayramdan dolayı ötelenen taleplerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi. En önemli neden ise dövizdeki o hızlı yükselişin inşaat malzemelerine yansımasının tereddütü. Bütün zamanların en karlı yatırımı gayrimenkul olduğu için insanlar gayrimenkule yatırdılar. 15 Temmuzdan sonra ivmede yükseliş var. Ben inanıyorum ki önümüzdeki süreçte sektör daha da yükselecek Ortalık durgunlaştıktan sonra başbakanımız Binali beyin de hayata geçireceği projelerle inşaat sektörü daha büyük ivme kazanacak” dedi.

TEŞVİK SİNYALİ İÇİN NE DEDİ

Kalkışma sadece ekonomik çevrelerde tereddütler oluşturdu. Yurt dışından  gelecek yatırımcılar Türkiye’yi gözlemliyorlar. Allah’a şükür çok sağlam bir ekonomimiz var. Ama bu sinerjiyi dış dünyaya da göstermek için ekonomimizin normal seyrinin daha da üstüne çıkması gerek. Dış dünyaya iyi bir mesaj olacağını düşünüyorum.

FAİZ İNDİRİMİ VE MASTER PLAN BEKLENTİSİ

Bizler yerli iş adamları olarak ötelemeyi düşündüğümüz yatırımları , projeleri daha hızlı hayata geçireceğiz. İnşaat sektörü olarak beklentimiz sayın cumhurbaşkanımızın sürekli ifade ettiği gibi kredi faizlerinin aşağı inmesi. Bunun ineceğini düşünüyorum ki merkez bankası  faiz indirimine gitti. Çevre bakanlığının teşvik edici önlemlerle inşaat sektörünü hareketlendirmesini bekliyorum. Sayın bakanın teşvik sinyalleri oldu ama netleşmediği için bekliyoruz. Bizim faiz indirimi ile ilgili beklentimiz var. Master planların ülke genelinde yapılması bakanlıktan beklentimiz, özellikle İzmir’in planları yok. Planların yapılması halinde zaten İzmir’imizin dinamikleri kendi kendini götürür.  İzmir gelecek 10 içinde inşaat sektöründe ivme yakalayan il olacak. Biz İzmirli müteahhitler olarak Anadolu’dan gelen müteahhitlerle mücadele edebilmek için güç birliği yapacağız. İzmir’in rantını İzmir’de bırakacağız.

İKİNCİ HASTANE ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRACAĞIZ

Projelerin öne alınmasının müteahhit için bir risk teşkil etmediğini ifade eden Nasır İzmir’de arz ve talep konusunda yüzde 85 dönüşebilir olduğunu belirtti. Nasır ifadelerinde şunlara değindi, “İzmir, İstanbul ve Ankara gibi değil. İzmir arz ve talep konusunda yüzde 85 dönüşecek bir şehir. Zaten sağlıklı konuta, konsept projelere ihtiyaç var. Biraz daha emin adımlarla gidelim, yorulmayalım diye düşünüyorduk. Ama şimdi projelerimizi öne çektik. Biraz yorulalım ekonomi hızlansın. Çoğu müteahhit 2-3 sektörde faaliyet gösteriyor. Mesela ben sağlık sektöründe de faaliyet gösteriyorum. İkinci hastanemi de yapacağım inşallah. İkinci hastanede yavaş gidiyorduk. Onu da hızlandıracağız.”

İZMİR’DE KONUT KAMPANYASI OLACAK MI?

Emlak Konut’un Türkiye genelinde başlattığı kampanyada 30 projesinde faiz indirimine gitmiş ve vadeleri uzatmıştı. Buna benzer teşvik kampanyaların İzmir’de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusuna yanıt veren Nasır, “Eğer Emlak Konut, müteahhitleri de dahil ederek bunu sosyal sorumluluk projesine dönüştürürse bu bir sinerji yaratır. Biz Emlak Konut’un dışında İzmirli müteahhitlerin uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle konut satması beklentimizdir.

Zübeyit Garip - İnşaat Deyası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.