Demir Grup Güneşten Beslenen Daireler Yapacak!

Demir Grup Güneşten Beslenen Daireler Yapacak!

Gayrimenkul projeleriyle tanınan Demir Grup, 22 milyon dolara yerli panel üretecek. Demir Grup yerli panel üretimine 1 Nisan'da başlayacak.

A+A-

Geçen yıl mayıs ayında İtalyan Enerray ve Tekno Şirketler Grubu’nun ortak girişimi olan Tekno Ray Solar, 20 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan güneş enerjisi santralini faaliyete aldı. Bu tesisin kurulu gücü 22.5 megavat. Geçen hafta ise Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin ihalesi yapıldı. Limak-CMECHaeron Solar Ortak Girişim, Kalyon- Hanwha Grubu, Çalık Enerji- Solargiga Ortak Girişimi, AKC Güneş Ortak Girişim Grubu’nun katıldığı ihaleyi Kalyon-Hanwha kazandı.

Bu ihale ile Türkiye'de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu gerçekleştirilecek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Yenilenebilir enerjinin en önemli projelerinden sayılan her iki çalışmanın adresi ise Konya... Türkiye’nin güneşte üssü haline gelen Konya, yeni bir projeye daha ev sahipliği yapmak üzere. Bu kez proje Demir Grup’tan.

1 Nisan'da temeli atılıyor

Gayrimenkul projeleriyle tanınan Demir Grup’un amiral sektörü inşaat olsa da 6 farklı alanda şirketleri var. Ancak Demir Grup’un hedefi, enerjiyi de ön plana çıkarmak. Bunun için de Demir Grup, 1 Nisan’da önemli bir yatırımın temelini atıyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 85 dönümlük bir arazide gerçekleşecek olan yatırım güneş enerjisi paneli üretimine yönelik olacak. Demir Grup Genel Müdürü Ahmet Erol, “2 üretim bandını devreye alacağız. Her bant 200 MW’lık kapasitede panel üretimi gerçekleştirecek ve yılda toplam 400 MW kapasiteli olacak” dedi. Yatırımın tutarının ise ilk fazda 22 milyon dolara mal olacağını kaydeden Demir’in verdiği bilgilere göre tesis en geç 2018’de devreye girecek. Tesiste hedef önümüzdeki dönemde yerli güneş paneli üretimini gerçekleştirmek. Ayrıca 5 MW’lik santral kurulumu da farklı bir projede hayata geçecek.

Güneşten beslenen daireler yapacak

Konya’da yerel bir ortakla gerçekleşecek proje sadece Türkiye’ye yönelik satış gerçekleştirmeyecek. Şirketin hedefinde ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri de var. Ayrıca rüzgar, biomass gibi yenilenebilir enerji de şirketin radarındaki alanlar. Güneş enerjisini konut projelerine de yansıtacaklarını anlatıyor Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir. “Anatolia projemiz bu alanda ilk çalışmamız olacak. Bu projedeki sokak aydınlatmaları asansör, otopark gibi ortak alanları güneş enerjisiyle aydınlatmayı düşünüyoruz” diye konuşan Demir, “Ardından en önemli hedefimiz yüzde 100’ü enerjisini güneşten alan projeler var. Tamamı güneşle çalışan projelerimizi önümüzdeki birkaç yıl içinde devreye almak istiyoruz. Bu alanda da Türkiye’deki ilk proje olacak” diyor. “Dairelerin fiyatına nasıl yansıyacak” diye sorduğumda ise “Yüzde 2-3 daha pahalı olabilir. Ancak birkaç yıl içinde bunu amorti edecektir. 20 yılda ortalamaya vurduğumuzda ise yapılan tasarruf on binlerce liraya denk geliyor” diye yanıtlıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.