Demirtaş: İnşaat Sektörüne Finansman ve Vergi Desteği Sağlanmalı

Demirtaş: İnşaat Sektörüne Finansman ve Vergi Desteği Sağlanmalı

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yüzde 5 büyüme ve 2 milyon istihdam hedefinin gerçekleşmesi için inşaat sektörünün önünün açılması, finansman ve vergi konularında sektörün desteklenmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

 İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde iç talebin canlanması ve ihracatın katkısıyla yüzde 5 büyüme sağladığını belirterek, 2016 yılının sonundaki yüzde 2.9’luk büyümeden sonra yüzde 5 büyümenin çok önemli bir başarı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Ancak aynı dönemde bağlantılarıyla pek çok sektörü harekete geçiren inşaat sektörü yüzde 3,7’lik büyüme oranıyla yüzde 5’lik genel büyümenin 1.3 puan altında kaldı” dedi.

PEK ÇOK SEKTÖR İNŞAAT İLE HAREKETLENİYOR

İnşaat sektörünün 50’yi aşkın sektörü doğrudan etkilediğini belirten Demirtaş, “İnşaat sektörü mobilya, ev tekstil, beyaz eşya, ev elektroniği gibi ürünlerin piyasasını hareketlendiriyor ya da durduruyor. Bu yüzden ekonominin lokomotif sektörlerinden olan ve kendisiyle birlikte pek çok sektörü de geliştiren inşaat sektörünün önünün açılması ve desteklenmesi gerekiyor” dedi. Diğer yandan Türkiye’nin yüzde 90’ının deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Maalesef nüfusumuzun en az yarısı eski ve çürük binalarda yaşıyor” dedi. Demirtaş şöyle konuştu:

“Ege Bölgesi’nde ardı ardına yaşanan depremler bir kez daha yapılarımızın sağlamlığını gündeme taşıdı. Bu nedenle kentsel dönüşüm çalışmaları çok önemli ve bu çalışmaları destekliyoruz. Meslek odası olarak kentsel dönüşümde görev bekliyoruz. Çünkü üyelerimizin yoğun bulunduğu bölgeler ve sanayi sitelerini hem ülke hem de mülk sahiplerinin çıkarına en iyi biz çözeriz. Kentsel dönüşüme hep konut penceresinden bakıyoruz ama dönüşüm geçirmesi gereken pek çok sanayi sitesi, çarşı var. 

Diğer yandan inşaat son derece emek yoğun bir sektör. Bu özelliği ile de işsizliğin çift hanelerden tek hanelere inmesi için anahtar sektörlerden birisi. Sonuç olarak işsizliğe çözüm, 2017 yılında net 2 milyon istihdam, yüzden 5’in üstünde büyüme istiyorsak, inşaat sektörünün önünün açılması, finansman ve vergi konuları ile destek olunması gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.