Emlak Sektöründe Çarklar Tersine Mi Dönüyor?

Emlak Sektöründe Çarklar Tersine Mi Dönüyor?

15 Temmuz darbe girişimden sonra emlak sektörünü canlandırmak için birçok adım atıldı ancak sektör temsilcileri piyasadaki satışların oldukça düşük olduğunu dile getiriyor.

A+A-

Yüksek fiyatlar, oynak dolar kuru, balon fiyatlar derken ev alım satımında, alıcı da satıcı da zor duruma düşüyor.

Emlak Müşavirleri Federasyonu (EMFED) Başkanı Rıza Kaymakçı sektördeki durağanlığın mevsimsel olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

 “Arz talep dengesinde ufak bir değişiklik söz konusu ama gayrimenkul sektörünü temelden etkileyecek boyutta değil. Türkiye’nin genel durumundan kaynaklanan satışlarda ve kiralamalarda yavaşlama söz konusu. Bu durum, İstanbul’un bütün bölgeleri için geçerli ancak şehir merkezlerinde yüksek fiyatlar yüzünden durağanlık daha çok hissediliyor. Bu durgunluğun birkaç ay sonra düzeleceğini düşünüyorum. Piyasa kendini toparlayacaktır.”

"SAHİLE VE MERKEZLERE YAKIN SATIŞLAR DÜŞTÜ"

Sektör temsilcilerinden Yalçın Emlak Genel Müdürü Yalçın Küçükduman ise, Anadolu yakasındaki satışların Avrupa yakasına kıyasla daha fazla düştüğünü belirterek “ Mülk sahipleri belli bir fiyat aralığını bulduktan sonra kendi aralarında etkileşim yapıp balon fiyat oluşturdular. Anadolu yakasında arz çok yüksek olduğundan talebi arttırmak için fiyatlarda bir düşüş yapmak zorundalar" dedi.

Aynı durumun Avrupa yakasındaki satışlarda da yaşandığını ancak Anadolu yakasındaki kadar fazla olmadığını ifade eden Küçükduman,  "Arz talep dengesi hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasında değişti. Avrupa yakasında sahile, merkezlere ve ana arterlere yakın bölgelerde satışlar düştü” diye konuştu.

"EMLAK SEKTÖRÜ YILLARDIR BU KADAR UZUN DURGUNLUK YAŞAMADI"

Pandora Emlak Genel Müdürü Arif Kandemir de yüksek fiyatlar nedeniyle bir yıldır satışlarda düşüş yaşandığının altını çizerek  "Emlak sektörü yıllardır bu kadar uzun durgunluk yaşamamıştı" dedi.  Kandemir şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kentsel dönüşüm ile ilgili kat maliklerinde çok yüksek beklentiler var. Dairelerinin yeniden yapıldığında değerinin iki katına çıkacağını düşünüyor. Onun dışında piyasadaki durgunluğun ve krizin sebebi insanların önünü görememeleri ve kredi çekmek istememeleri. Önümüzdeki dönem fiyatlar düşebilir. Gerçek satıcılar mutlaka fiyatı düşürecektir. Çünkü bundan altı ay önce satışa çıkan evler hâlâ satılmadı. Bırakın satılmayı ev almak için arayan bile olmadı."

Kaynak: HT Businnes

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.