Emlak Vergisi Beyannamesinde Son Gün!

Emlak Vergisi Beyannamesinde Son Gün!

1 Ocak- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılan gayrimenkul devirleri için emlak vergisi beyannamesi bugün mesai bitimine kadar veriliyor.

A+A-

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve araziler için tahsil emlak vergisini gayrimenkul sahipleri ödüyor. Vergide her sene için yükümlülük bulunmasa da belli durumlarda beyanname verilmesi gerekiyor.

Kanunen vergi değerini değiştiren durumlarda (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi gibi) bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.

1 Ocak- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılan gayrimenkul devirleri için emlak vergisi beyannamesinin sene içerisinde verilmesi gerekiyor. 31 Aralık'ın Cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar beyanlarını vermeleri gerekli. 

Beyanname vermeye giderken mükelleflerin tapu fotokopisi, kimlik fotokopisi ve kimlik aslını yanlarında götürmeleri gerekiyor.

Beyanname doldururken dikkat edilmesi gerekenler

Gayrimenkul emlak vergisi beyannamesi için belediyeye giden mükellefler her bir arsa, arazi, bina ve işyeri için ayrı ayrı bildirim formunu doldurmak zorunda oluyor.

Ancak, aynı ilçe belediyesi sınırları içerisinde, aynı emlak türüne ilişkin tek bir örnek düzenlenebiliyor.

Eğer gayrimenkul iştirak halinde ise ortak imzalı tek beyanname veriliyor. 

Emlak vergisi beyanname formu mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak Büyük harflerle doldurulur. Kurşun kalem kesinlikle kullanılmaz. 

Emlak vergisi beyannamesi fotokopi ile çoğaltılamıyor. Bu şekilde çoğaltılıp doldurulan beyannameler geçersiz oluyor. 

Emlak vergisi beyannamesi verdikten sonra vergi ödeme mükellefiyeti 2017'de başlıyor. İlk ödemeleri 1 Mart ile 31 Mayıs aralığında yapılıyor. Bu dönemde vergi borcu tamamen kapatılabiliyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde tahsil ediliyor. 

Emlak vergisi ilçe belediyesinden ödeniyor. Vergi PTT aracılığı ile veya internet üzerinden e-belediye sistemi ile de ödenebiliyor.

Emlak vergisi oranları 2017

Vergi, gayrimenkulün kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Konutların vergisi büyükşehirde binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 oluyor. İşyerinin emlak vergisi büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 2 ile hesaplanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2 iken, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6 ve büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 ile hesaplanıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.