Emlak Vergisi Muafiyet Dilekçesi Örneği 2017!

Emlak Vergisi Muafiyet Dilekçesi Örneği 2017!

Emlak vergisinden kimler muaf tutuluyor? Emlak vergisinden muaf olmak için ne yapmak gerekiyor? Emlak Vergisi muafiyet dilekçesi nereye verilir? İşte cevabı...

A+A-

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneğinden önce emlak vergisi nedir sorusuna yanıt verelim.

Emlak vergisi taşınma mal varlığı için devlete ödenen vergidir. 1986 yılından bu yana belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Emlak vergisi iki taksit şeklinde ödeniyor. Emlak vergisinin birinci taksidi 31 Mayıs tarihinde son buldu. İlk taksidi ödemeyen mükelleflerin, aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım 2017 tarihinde son bulacak. Belediyelerce belirlenen tarihte ödeme yapmayan kişilerin banka hesaplarından otomatik olarak vergi borcu tahsil edebiliyor.

Şimdi gelelim emlak vergisi muafiyetine. 1319 sayılı yasaya göre bazı durumlarda emlak vergisinden muaf olunabiliyor. Peki kimler emlak vergisi ödemiyor.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nda belirtilen şartlara uygunluk gösteren kişi ve kurumlar emlak vergisi mükellefi olmaktan çıkarak vergi affına tabi tutuluyorlar.

Emlak vergisinden muaf olanları şöyle sıralayabiliriz; 
1.    Emekli olmayan ve başka bir yerden geliri olmayan işsizler ve ev hanımları
2.    Engelliler 
3.    SSK, Bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri
4.    Gaziler
5.    Şehitlerin dul ve yetimleri

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI
Emekli, işsiz ya da yetim ve engelli vatandaşın diyelim ki bir evi var fakat buraya kiraya verip kendi başka evde kirada oturuyor. Bu durumda da vergi ödemez.

Fakat emekli olan eş evini kiraya verip evi olan eşi ile yaşıyorsa emlak vergisi öder. Bu kızı, oğlu ya da akrabasında kaldığında da uygulanır.

Bir diğer şart da emekli, işsiz ve ev hanımlarının 200 metrekarenin altındaki konutları için başka bir gelirinin olmaması gerekiyor. Emekli olup çalışıyorsa emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Fakat engelli vatandaşlar için burada bir istisna söz konusu. Tek evi olan engelli vatandaşın başka bir geliri olsa dahi emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Ev hanımı, emekli, engelli ya da işsiz olan vatandaşın emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmesi için bağlı olduğu belediyeye form doldurarak başvurmaları gerekiyor.

TEK KONUT ŞARTI
Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için tek konut şartı aranıyor. Emekli ve iki evi olanlar emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor. Bu durumda her iki ev içinde vergi ödemesi gerekiyor.

YAZLIK EVLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI? 
Yazlık evler emlak vergisinden maalesef muaf tutulmuyor. Muafiyetten faydalanmak için ikametgahın orada olması ve tüm seneyi orada geçiriyor almanız gerekiyor.

YURTDIŞINDA EMEKLİ OLANLARA VERGİ VAR
Yurtdışında emekli olan vatandaşlar Türkiye’deki 200 metrekarenin altındaki evleri için emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Emlak vergisinden muaf olmak için Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumundan emekli olma şartı aranıyor.

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için öncelikle Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen yalnızca 1 adet mesken sahibi olmak gerekiyor. Eğer birden fazla mesken sahibiyseniz veya hisse sahibi olsanız bile emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyorsunuz.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN YARARLANMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Emlak vergisi muafiyet durumunu karşılayan kişilerin bağlı oldukları belediyeye dilekçe vermeleri gerekiyor. Ayrıca bazı belgeler de kendilerinden talep edilecektir.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için aşağıdaki emlak vergisi muafiyeti dilekçesi örneğini doldurulup belediyeye başvurmak gerekmektedir. İşte dilekçe örneği:
                                                                                         
T.C.
………….. BELEDİYE BAŞKANLIĞI
MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE
 
Emlak Vergisi kanununun 8. maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.
 
-Hiçbir gelirim bulunmamaktadır.
 
-Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2.’yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.
 
-Bu meskenimi muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil,daimi olarak kullanmaktayım.
 
Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.


…./…./20..
ADRES :  
……………………………………………………………………
……………………………………………………………………

MÜKELLEFİN :
Adı ve Soyadı  :
…………………………….
İmzası   :

GAYRIMENKULÜN:
Bina Vergisi Sicil No   : ………………………………….
Mahallesi     : ………………………………….
Cadde ve Sokağı          : ………………………………….
Kapı ve Daire No          : ………………………………….
Pafta    No     : ………………………………….
Ada      No   : ………………………………….
Parsel   No     : …………………………

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.