Erka Grup İstanbul ve İzmir'de Dönüşüme Odaklanacak!

Erka Grup İstanbul ve İzmir'de Dönüşüme Odaklanacak!

Kentsel dönüşüm projeleri geliştiren Erka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Karagöz, yatırımlardan ve projelerden bahsetti. İstanbul ve İzmir'de dönüşüme odaklanacak.

A+A-

30 yılı aşkın süredir Kağıthane bölgesinde projeler geliştiren Erka Grup, önümüzdeki dönemde İstanbul ve İzmir'de dönüşüme odaklanacak. Şirket, yıl sonunda Konya'da güneş enerjisi yatırımı da yapacak. 

Erka Grup, 30 yılı askın süredir Kağıthane bölgesinde proje geliştiriyor. Bu yıl 54 milyon TL ciro hedefleyen Erka Grup, inşaat, inşaat makineleri ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Konya'da güneş enerjisi yatırımı planlayan grup, İstanbul'un Kağıthane, Kadıköy, Üsküdar ilçeleri ile İzmir Konak'ta dönüşüm çalışmalarına odaklandı. Erka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Karagöz ile yatırımlar ve kentsel dönüşümler hakkında bilgi verdi.

Grup olarak önümüzdeki dönemde neler yapmayı planlıyorsunuz? 

Türkiye'de ürettiğimiz konutları Moskova'daki ofisimizde oluşturduğumuz üç kişilik profesyonel satış ekibimizle Rusya'da pazarlamaya başlıyoruz. Konya Kulu da yıl sonunda 5 milyon dolarlık yatırımla 3 megavatlık güneş enerjisi yatırımı yapacağız. Sektörü tanımak adına minimumda girip bunu 30 megavata kadar çıkarıp, yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından biri enerji. O nedenle bu alanı yeni yatırım alanı olarak görüyoruz. Kentsel dönüşümde de aktif olacağız. 

Kentsel dönüşümde işler nasıl gidiyor? 

Kentsel dönüşümde, piyasadaki daralmanın etkisiyle, insanların taleplerinin makul düzeylere inmesini bekledik. Ama insanların taleplerinde bir değişiklik olmadı. Herkes daha fazlasını istiyor. Oysa insanların taleplerini karşılayabilmek için emsal gerekiyor, bu da sorunun çözümü değil! 

Bugüne kadar kaç dönüşüm projesi yaptınız? Hedefiniz ne? 

Kadıköy ve Kağıthane'de son dört yılda 13-14 kentsel dönüşüm projesi yaptık. Kağıthane'de Erka Konsept. Erka Panaroma, Kadıköy'de Erka Suadiye projelerimiz devam ediyor. Bunlar dışında toplam 750 milyon TL'lik yatırımla 9 ayrı adada bin 400 konut yapmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki yılın başında 3-4 dönüşüm projemize daha başlamayı planlıyoruz. 

Nerelerde sıkıntılar çıkıyor? 

Kaçak yapıların yoğun olduğu bölgelerde adam 8 katlı binasına karşılık 8 daire istiyor. Bunun da teorik olarak yapılması mümkün değil. Israrcı olunursa dönüşüm olmuyor. Ama mahalleli birleşip problemi çözmek için ortak irade ortaya konulabilirse dönüşüm oluyor. 6306 sayılı yasadaki 2/3 çoğunluğun kararının uygulanması kağıt üzerinde güzel ama uygulamaya çalışırsanız insanlar arasında huzursuzluk çıkıyor. 

Bir kentsel dönüşüm projesi ortalama ne kadar sürede sonuçlanıyor? 

Yaklaşık 8 apartmanda 30 malikin olduğu bir dönüşüm projesine bakarsak, insanları ikna edip ruhsat aşamasına gelinmesi üç yıl. Daha erken olması başarı. İki yıl da projenin tamamlanma süreci. Tam bitirme ise beş yılı buluyor. 

Sürecin hızlanması için neler yapılmalı? 

Türkiye'de ne yazık ki bir uzlaşı kültürü yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çıkardığı kanunların uygulamasını da takip etmeli. 2/3'ün evet dediği yerde 1/3'lük kısmın tüm hakları korunarak kamulaştırma yapılmalı. Bakanlığın garantörlüğü altında proje tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilmeli.

31 yıl önce kuruldu 

Baba icabi Karagözün 1986 yılında müteahhitlik hizmetleriyle temelini attığı Erka Grup, ikinci kuşak ile birlikte grup haline geldi. 1993 yılında Rusya'ya mimar olarak giden oğul Erol Karagöz, 1999'da bu ülkede kendi şirketini kurup inşaat taahhüt işlerine girdi. Karagöz, Erka markasını yaratarak yurtiçinde de konut projeleri geliştirmeye başladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.