Evin Gerçek Değeri Nasıl Hesaplanır?

Evin Gerçek Değeri Nasıl Hesaplanır?

Bir evin gerçek değerini hesaplamanın birkaç yolu var. Ancak evin değerini ölçmede en çok kullanılan yöntem amortisman (geri dönüş) süresi... İşte evin gerçek değerini ölçmenin yöntemleri...

A+A-

Bir ev satın almaya karar verdiniz ama biçilen fiyat evin gerçek değeri mi yoksa değerinden fazla mı merak ediyorsunuz. Evin gerçek değerini bulmanızda birkaç yöntem var.

EVİN GERÇEK DEĞERİ NASIL HESAPLANIR? 

Evin gerçek değerini hesaplamada en etkili 2 yöntem var. Bunlardan ilki, “aylık kira bedeline göre hesaplama” ikincisi ise “aynı konumdaki evlerle kıyaslama”.

KİRA ÇARPANI İLE HESAPLAMA

Kira çarpanı; bir gayrimenkulün kendini kaç ayda amorti ettiğini gösteren çarpandır. Satın alınacak konutun kira gelirleriyle kendini kaç ayda finanse edeceğinin, hesaplanmasıyla bulunur.

Aylık kira bedeline göre hesaplamayı nasıl yapacaksınız? Hemen yanıtlayalım. Kira çarpanı hesaplaması için, kiralanan gayrimenkulün satın alınan fiyatının, brüt aylık kira bedeline bölünmesi gerekiyor. Bu işlem yapıldığı takdirde sonuç, kira çarpanını gösteriyor.

Örneğin satın almayı planladığınız evin değeri 500 bin TL olsun. Kira getirisi ise bin 500 TL. 
Gayrimenkulün bedeli: 600 bin TL
Aylık kira getirisi: 1.500 TL
Kira çarpanı: 600.000/1.500:400
Yani bu evin kira çarpanı 400 bin TL’dir. Amorti süresi ise; 400.000/12: 33 yıl 3 ay..

İkinci yöntem ise yukarıda da söylediğimiz gibi satın almayı düşündüğünüz evin yakın konumunda bulunan evlerle kıyaslanmasıdır. Bu kıyaslamayı yaparken almak istediğiniz ev ile kıyaslama yaptığınız evin benzer özellikte olması gerekiyor. Çünkü evin bulunduğu mahalle, konumu, katı ve cephesi tüm bunlar evin değerini etkileyen kriterlerdir. O nedenle kıyaslamayı yakın özelliklere sahip bir evle yaparsanız daha sağlıklı sonuç alabilirsiniz.

EKSPER RAPORU

Eksper raporu da evin gerçek değerini belirlemede bir yöntem olarak kabul edilebilir. Evi eğer kredi kullanarak alacaksanız zaten banka bir eksper tayin edip değerleme raporu hazırlayacaktır. Genellikle raporda belirlenen değer doğru kabul edilir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.