Foça Fransız Tatil Köyü'nde Projelerin Önü Açılıyor

Foça Fransız Tatil Köyü'nde Projelerin Önü Açılıyor

Sit alanı olduğu için 12 yıldır atıl durumda bekleyen Foça Fransız Tatil Köyü'nde yapılacak yeni planlama ile birlikte projelerin önü açılıyor. Mülkiyeti'nin Hazine ve Orman Bakanlığı'na ait olduğu tatil köyünde Özelleştirme İdaresi de devreye girecek.

A+A-

Türkiye'nin ilk tatil köyü olan, açıldığı 1967 yılından itibaren Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Müzeyyen Senar, Neco, Abdi İpekçi gibi ünlü isimleri ağırlayan Foça Fransız Tatil Köyü kurtuluyor.

Habertürk Egeli'den Murat Ervin'in haberine göre, SİT bölgesi olması nedeniyle atıl kaldığı 12 yıldır hiçbir yatırımcının ilgi göstermediği tatil köyünde projelerin önünü açacak değişiklik yapıldı. Tesisteki binaların tescillenmesiyle birlikte artık restorasyon, onarım ve tadilat işleri yapılabilecek. Özelleştirme İdaresi'nin önümüzdeki süreçte ihaleye çıkması bekleniyor. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Gençay, "Eğer ihale süreci bir an önce tamamlanırsa tüm gözler bakir kalmış bu alana çevrilir ve burası bir kaç yıl içinde Bodrum, Çeşme gibi ilçelerle yarışabilir duruma ulaşır" dedi.

"ÇİVİ BİLE ÇAKILAMIYORDU"

2010 yılında ihaleye çıkan fakat 1.Derece Doğal Sit Alanı olduğu için kimsenin ihaleye katılmadığı tatil köyündeki binaların İzmir 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmesiyle imar sorunu da ortadan kalktı. Restorasyon projesine uygun olmak şartıyla binalarda her türlü güçlendirme, tadilat ve onarım gibi işler yapılabilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın devreye girmesiyle bir kısmı Hazine'ye, bir kısmı da Orman Bakanlığı'na ait tesisteki binaların satışına ve Ormanlık alanların da 49 yıllığına kiralanmasına karar verebilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi veya herhangibir kamu kurumunun talip olması halindeyse ihaleye gerek kalmaksızın tesis belediyeye tahsis edilebilecek.

Yaklaşık 12 senedir tesisin atıl durumda kaldığını söyleyen ve isminin yazılmasını istemeyen Foça Belediyesi yetkilisi, "Tesis bugüne kadar 1. Derede Doğal Sit Alanı'nda olduğu için tek bir çivi bile çakılamıyordu ama binaların İzmir 2 Nolu Koruma Kurulu tarafından tescillenmesiyle restore edilip işletilmesinin önü açıldı" dedi.

"YETKİ KURULA GEÇTİ"

Yaklaşık 1,5 yıl önce tatil köyüne yönelik imar planı çalışması yaptıklarını fakat onay beklenirken binaların Kurul kararıyla tescillenmesiyle planların geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Foça Belediyesi yetkilisi, "Böylece tesis, tescilli bir alan konuma geldi. Bunun sonucunda imar planına gerek olmadan restorasyon projeleri kurul tarafından onaylanıp hayata geçirilebilecek. Ardından da restorasyon projesine göre çalışma ruhsatı verilecek. Şu saatten sonra binaların kullanımıyla ilgili hiç bir sıkıntı yok. Hatta imar hakkı yönünden son derece kazançlı bir değişiklik oldu. Yeter ki buranın ülke turizmine kazandırılması için adım atılsın" diye konuştu.

"ÖİB DEVREYE GİREBİLİR"

Tesisin bir kısmının Orman Bakanlığı'na bir kısmının da Hazine'ye ait olduğunu açıklayan yetkili, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35. maddesi kapsamında restore edilmek suretiyle kiralama veya satış ihalesine çıkılması gerektiğini kaydetti. Yetkili, "Foça Belediyesi Orman Bakanlığı'na giderek 'Hazine ile kendi aranızda bir protokol yapıp ihaleye çıkın' dedi. Fakat iki kurum kendi arasında anlaşamayınca bu kez de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) kapısını çaldık ve 'Buradaki duruma siz el koyun. Özelleştirme Yüksek Kurulu karar alıp Hazine'ye ait parselleri satsın; Orman Bakanlığı'na ait olan kısım da o parselleri alan kişiye 29 veya 49 yıllığına kiralansın. Böylece bu tesis hayat bulsun' dedik. Hatta bunun için ÖİB'ye yazı yazarak tesisin Özelleştirme Programına dahil edilmesini istedik fakat henüz bir sonuç çıkmadı" ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR TALİP OLSUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi güçlü mali yapıya sahip bir kamu kurumunun da tesise talip olabileceğini söyleyen yetkili, "Böyle bir durumda, özelleştirme idaresinin karşında muhatap olarak kamu kurumu olacağından ihaleye gerek kalmaksızın tahsis yapılabilir. Esasında o çok daha kolay bir iş ama Hazine'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne böyle bir tahsis yapacağını zannetmiyorum" dedi.

'AÇILIRSA ÇEŞME VE BODRUM'LA BOY ÖLÇÜŞÜR'

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Gençay ise yaptığı açıklamada, "eğer bu tatil köyü tekrar açılırsa bir kaç yıl içinde Çeşme ve Bodrum ile boy ölçüşecek hale gelebilir" dedi. Gençay, "Zamanının en fazla potansiyele sahip tesislerinden olan Fransız Tatil Köyü'nün atıl durumda kalması hepimizi derinden yaralıyor. Oranın bir yatırımcı tarafından tekrar canlandırılması gerekir. Foça zaten son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde gelişti. Eğer bu tatil köyü tekrar açılırsa bir kaç yıl içinde Çeşme ve Bodrum ile boy ölçüşecek hale gelebilir. Fakat bakir olan bu tesis ağırlıklı olarak yine eskisi gibi yurtdışına hizmet verebilir. Bodrum, Çeşme, Marmaris dışında otantik bir yapıya sahip bakir bir yapı sahip olan Foça Tatil Köyü'nün bu bakirliği bozulmadan işletilmesi Foça'nın kazanımı olur" dedi.

2005'TEN BU YANA ATIL BEKLİYOR

1967 yılında açılan, toplam 330 oda ve 690 yatak kapasiteli ve 120 çalışanı olan Fransız Tatil Köyü 5 aylık yaz sezonunda günlük 900 turisti ağırlıyordu. Açık kaldığı 38 yılda 4 milyon turisti ağırlayan tesisin kiracısı Club Med ile 2005 yılı Kasım ayında sözleşmenin sona ermesi üzerine tesis tahliye edildi. Emekli sandığı mülkü olan tesis önce Özelleştirme İdaresi'ne sonra da Hazine'ye devredildi. Toplam 141 bin 380 metrekare büyüklüğündeki tesis için İzmir Defterdarlığı 2010 yılında 67 milyon 550 bin TL bedelle ihaleye çıktı. İhaleye katılan olmayınca tesis çürümeye terk edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.