Gayrimenkul Satışında İzaha Davet Uygulaması 1 Eylül’de Başlıyor

Gayrimenkul Satışında İzaha Davet Uygulaması 1 Eylül’de Başlıyor

Maliye Bakanlığı, vergi kaçağından şüphelendiği durumlarda mükellefi denetime almadan önce izah için çağıracak. Gayrimenkulünün değerini düşük gösteren milyonlarca vatandaşı da ilgilendiren İzaha Davet uygulaması ise 1 Eylül’de başlayacak…

A+A-

Vergi denetiminde yeni dönem başlıyor. Maliye Bakanlığı artık vergi kaçağından şüphelendiği mükellefi denetime almadan önce “izaha” çağırıp açıklama isteyecek. Fakat bir mükellefin izaha çağırılması için o kişi ya da şirket hakkında vergi kaçırdığına dair ihbar olmaması ve vergi incelemesi başlatılmamış olması gerekiyor.

İzaha çağrılan mükellefler açıklaması ile belediyeyi ikna ederse cezadan kurtulacak. Bu mükelleflere 15 gün içinde beyannamesini verip borcunu ödeme hakkın verilecek.  Fakat belediyeyi ikna edemeyenler ise cezadan kurtulamayacak.  Burada son kararı kurul verecek.

İzaha davet edildiği halde 15 gün içinde gelip kendini savunmayan ya da izahı yeterli görülmeyen mükellefler için ise direk olarak vergi incelemesi başlatılacak.

Mükelleflerin açıklamaları sırasında maliyenin ön tespitlerini doğrulayan ya da izahı yetersiz bulunan mükellefler ise, ön tespitte belirlenen beyannamelerini verir, eksik ya da yanlış beyanlarını düzeltir, vergi borçlarını gecikme zammıyla birlikte öderlerse, vergi borcunun bir katı yerine yüzde 20'si kadar kesilen vergi ziyaı cezasını ödeyip temize çıkabilecekler.

1 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

Ağustos 2016’da ilk defa vergi mevzuatına dahil edilen İzaha davet uygulaması 1 Eylül itibariyle başlıyor. Yeni düzenleme özellikle gayrimenkul alım satımlarını gerçek değeri üzerinden beyan etmemiş milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

GAYREMENKULÜN DEĞERİNİ DÜŞÜK GÖSTEREN DE İZAH EDECEK

Maliye Bakanlığı, gayrimenkul alım satım işlemi yapan mükellefleri, tapu daireleri, banka ve benzeri finans kurumları ile diğer kurum ve kuruluşlardan elde ettiği bilgileri karşılaştırarak ön tespit yapacak. Bu tespitte gayrimenkulün bedelini düşük gösterdiğine ilişkin bulgulara rastlanan mükellefleri açıklama yapması için maliyeye çağıracak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.