Gayrimenkul Sektörü Türkiye'den Daha Hızlı İlerliyor!

Gayrimenkul Sektörü Türkiye'den Daha Hızlı İlerliyor!

Gayrimenkul projelerindeki teşvik kampanyaları konut alıcısını harekete geçirerek sektörü canlandırdı. Peki gayrimenkul üreticilerinin hangi projeleri ön plana çıktı? İşte yanıtı...

A+A-

Sıkıntılı günlerden geçen Türkiye ekonomisinin dinamolara ihtiyacı var. Gayrimenkul sektöründe art arda açıklanan teşvik ve kampanyalar, bu yıl iyi haberlerin müjdeleyicisi oldu. Yeni yasal düzenlemeler sektörün önde gelenlerini de hareketlendirdi.

Ekonominin Lokomotifi gayrimenkul sektöründe kredi vadelerinin 240 aya kadar uzaması, peşinatlarda yapılan esnek düzenleme ve faiz oranlarındaki yüzde sıfıra kadar düşüş, sektörde beklenen ivmeyi yarattı.

Sektörün ileri gelen gayrimenkul üreticilerinin devam eden ve önümüzdeki bir-iki yılda başlaması planlanan projelerini mercek altına alırken; yeni yasal düzenlemeler hakkındaki ve sektörün geleceğine dair risk ve fırsat değerlendirmelerini aldık.

SİNPAŞ GYO’NUN CİRO HEDEFİ 815 MİLYON

Sinpaş GYO 2017 yılında Ege Yakası, İncek Blue ve İncek Green, Aydos Country projelerinin teslimlerini gerçekleştirmeyi planlıyor. Yani bin 400’den fazla konut teslimi yapılacak. Queen Central Park, Ege Vadisi ve Bursa Modern projelerinin de satışlarını tamamlamayı sürdürecekler. İstanbul, Bursa, Ankara ve Marmaris’te arsa ve arazilerden oluşan bir portföye sahip olan Sinpaş GYO, bu yıl İstanbul’da iki yeni projeyi sunmayı, Ankara ve Bursa’da da birer proje geliştirmeyi planlıyor.

2017 yılında duyurulacak yeni projeler ise adet ve ciro olarak şöyle: Bursa Osmangazi (bin 300 adet, 380 milyon TL ciro), Ankara Gaziosmanpaşa (692, 1 milyar 60 milyon TL), İstanbul Ümraniye (420, 300 milyon TL), İstanbul Sancaktepe (500, 260 milyon TL)

“Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelen gayrimenkul yatırım miktarı son 6 yılda 20 milyar dolan geçti. Son dönemde Azerbaycan, İran, Irak, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkelerinden talebin arttığını gözlemliyoruz. İstanbul artık Körfez ülkelerinin yakın Londra’sı oldu” diyen Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan yabancıların Türk vatandaşı olabilmesi ile ilgili de; “Bu konut satışlarım artıracak bir uygulama. Türkiye’nin toplam cari açığı 2005-2016 yıllarında 457 milyar dolar oldu. Bu dönemdeki cari açığın yüzde 7,1lik kısmı yabancılara gayrimenkul satışlarıyla karşılandı” diyor. Türkiye’de 1 milyon dolarlık ev alan,

2 milyon dolarlık yatırım yapan, 3 milyon dolarlık hesap açan yabancılar artık vatandaşlık hakkı kazanabilecek. Gacemer, yabancıya vatandaşlık düzenlemesinin gayrimenkul ve inşaat sektörüne can suyu olacağını söylüyor.

FB GAYRİMENKUL YATIRIMLARI’NDAN ULTRALÜKS PROJELER

FB GAYRİMENKUL YATIRIMLARI ortaklığı sahipliğinde, inşaatına devam edilen üç konut projesi bulunuyor. Bunlardan ilki, 2016 yılının ortasında Şişli’nin merkezinde başlayan ve yapımına devam edilen City Suites rezidans projesi. 2017’nin haziran ayma kadar tamamlanması planlan projede metrekare fiyatları ortalama 12 bin TL seviyesinde ve yüzde 70’i satılmış durumda. “2016 yılının ortasında başladığımız ikinci projemiz ise Bodrum Bitez Köyünün tam ortasında, denize sıfır konumda bulunan 10 bin m2 proje alanı üzerinde geliştirdiğimiz Bitez Yalıları Exquisite projemiz.

Bitez Yalıları Exquisite

17 adet denize sıfır, ultra-lüks yalıdan oluşan Bitez Yalıları, Rolls-Royce ile birlikte geliştirdiğimiz ‘exquisite’ konseptine sahip, dünyada ultra-lüks konut segmentinde ilk defa uygulanan bir proje. Projenin aktif satışına Aralık 20l6’da başladık ve yaklaşık yüzde 25’inin satışını tamamladık.

Şu anda en çok ilgi gören projemiz olan Bitez Yalıları Exquisite’ı, 2017 yılının sonuna kadar tamamlayıp maliklerine teslim ediyor olacağız” diyen FB Gayrimenkul Yatırımları CEO’su Burak Özyiğit ekliyor: “Müstakil havuza ve beş oda, beş banyo ve bir salon ile yaklaşık 300 m2 büyüklüğe sahip yalıların fiyatları 1,5 milyon ile 2,5 milyon euro arasında değişiyor.”

FB Gayrimenkulün 2017 yılında başladığı üçüncü proje ise Bodrum Yalıkavak mevkiinde, 8 bin m2 proje alanına sahip IVY Yalıkavak Exquisite. 10 adet müstakil malikaneden oluşan proje, denize 100 metre uzaklıkta ve her malikanenin müstakil havuzu bulunuyor. “Malikaneler 300 m2 kapalı alanda; altı oda, altı banyo ve bir salondan oluşuyor. Yalıkavak Koyu manzarasına sahip IVY Yalıkavak projemizin satışlarına 2017 ekim ayında, ortalama 1,5-2 milyon dolar aralığında fiyatlarla başlayacağız” diyen Özyiğit şöyle devam ediyor: “2019 yılında ise Yalıkavak-Tilkicik’te bulunan 42 bin 500 m2 proje alanında, 54 adet malikaneden oluşacak projemize başlayacağız.”

İŞ GYO ARSA YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR

İş GYO'NUN İstanbul Kartal’da gerçekleştirdiği Manzara Adalar (yüzde 60 satış oranı) ve Nef ile ortak olarak Zeytinburnu’nda gerçekleşen İnistanbul (yüzde 85 satış oranı) projelerinin inşaat çalışmaları ve satışları devam ediyor. İş GYO, 1 Şubat 2017 tarihinde başlayan konutta ikinci kampanya kapsamında konut alıcıları, 60 ay için yüzde 0,19, 120 ay için yüzde 0,50, 240 ay için ise yüzde 0,75 faiz oranları ile Kartal’daki Manzara Adalar projesinde ev sahibi olabiliyor. Projenin 2018 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması ve teslim edilmesi öngörülüyor. 130 bin m2 arsa alanı üzerinde yer alan dört farklı projeyi içeren İnistanbul’da ise, ilk iki projenin teslimlerinin Aralık 2017 ve Nisan 2018’de gerçekleşmesi planlanıyor. Burada da kampanya süresince 60 ay için yüzde 0, 120 ay için yüzde 0,45, 240 ay için yüzde 0,79 kredi faizi uygulanıyor. İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Bizim projelerimizde özellikle 3+1 evlere talebin yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Genel olarak tercih edilen ödeme planı için ise, şirket vadeli olarak düzenlenen peşinat ve kalanını teslimde ödeme seçeneği oluyor” diyor.

“Yeni projeler geliştirmek üzere arsa yatırımları da gerçekleştiriyoruz” diyen Tanes, İstanbul Tuzla’da yeni bir arsa aldıklarından bahsederek, “Kadıköy’de ise mülkiyeti Tecim Yapı’ya ait arsanın yüzde 45 hissesinin alınmasına ilişkin satış vaadi sözleşmesi imzalandı” diyor.  İzmir  Bayraklı bölgesinde Ege Perla projesinde satılan konutların teslimlerini yapan İş GYO’da, Ege Perla AVM’nin ise bu yılın bahar aylarında açılması planlanıyor. İstanbul Finans Merkezi projesinin inşaat faaliyetleri devam ederken, Tuzla’da bulunan Türkiye İş Bankası Teknoloji ve Operasyon Merkezi projesi tamamlanmış ve bankaya teslim edilmiş.

İNANLAR'DAN BAĞDAT CADDESİ’NDE DÖRT PROJE

Cadde Terrace
 
 

52 yıllık deneyime sahip İnanlar İnşaat Cadde Terrace ile Bağdat Caddesi’nde inşası devam eden proje sayısını dörde çıkardı. Ayrıca Beylikdüzü E-5’in yanında, 149 konut ve 44 ticari alandan oluşan Terrace Lotus projelerinin inşasına da başlandı. Proje hızla yükselmeye devam ediyor. “Terrace Koru projemiz, İstanbul’un en çok değer kazanan bölgelerinden Çekmeköy-Taşdelen’de; üçüncü köprü bağlantı yoluna ve Sabiha Gökçen Havalimam’na yakın bir konumda yer alıyor. Projemizde teslimlere 2017’nin ikinci yansında başlamayı planladık” diyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Serdar İnan ekliyor: “Bağdat Caddesi’nde yapımı tamamlanan iki, devam eden bir projemizin yanı sıra bir yenisinin yapımına da 2017 yılı ortalarında başlayacağız”, üçüncü havalimanı ve üçüncü köprü ile değeri yükselen Zekeriyaköy’de de projeler geliştirmeye devam eden İnanlar İnşaat’m Terrace Plus, Terrace Vadi ve Terrace Hayat projelerinin satışları devam ediyor.

Terrace Lotus

Terrace Home

Terrace Hayat 

İnanlar İnşaat 2016 yılında satışlarının yüzde 40’mı yabancılara, özellikle de Ortadoğulu yatırımcılara gerçekleştirdi. Terrace Home ise henüz proje aşamasındayken tamamı yabancı bir fona satıldı. İnan, şunları söylüyor: “Sektörde taleplerin daha butik projelerdeki, daha küçük metrekareli yaşam alanlarına yöneldiğini gözlemliyoruz. Gayrimenkul sektörü binlerce konuttan oluşan projelerin başarısızlığını gördü, dersini aldı. A+ tüketici daha özel ve butik yaşam alanı hissini arıyor, alt segmentlerdeki tüketici ise apartman yaşamı alışkanlıklarını kolay kolay geride bırakamıyor.” İnan, gayrimenkul yatırımı bilincinin de daha iyi oturmasının sonucu olarak, yatırım amaçlı, daha küçük birimlere olan talebin artış gösterdiğine işaret ediyor. “Bu trend sonucu yıldızı parlayan 1+1 daireler, yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca İstanbul genelinde kentsel dönüşüm süreci, şehrin gayrimenkul trendlerini sürekli değiştiriyor” diyor.

Konut fiyatlarında her yıl düzenli bir artış var. Bu artışta, son yıllarda üretilen yapıların kalite standartlarının ve döviz kurlarının yükselişinin önemli payı olduğunu söyleyen İnan, “Gayrimenkul sektöründe fiyatlar önümüzdeki dönemde, yüzde 20 oranında yükselmeye devam edecektir. Sektörün ciro ve satış adedi olarak 2017 yılını 2016’dan daha iyi tamamlayacağını düşünüyorum. Sadece İstanbul’da, pazarda yüzde 10 oranında büyüme bekliyorum” yorumunu yapıyor.

NEO GOLDEN PALMS ORLANDO’NUN YILDIZI

Neo yapi, İstanbul'un en büyük yatay projelerinden olan, 600 dönümlük alana sahip, Arnavutköy, Bolluca’da geliştirdiği Neo Gölpark projesinin satışlarını tamamladı. Neo Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Aydın; “üçüncü havalimanı inşaatıyla doğan daire ihtiyacını karşılamak için başladığımız bölgenin ilk markalı site konseptli Neo Bolluca projelerimiz yoğun taleple karşılaştı. Neo Bolluca 1 (172 ünite), Neo Bolluca 2 (108 ünite) ve Neo Bolluca 3’ün (84 ünite) satışlarını bir yıl içerisinde tamamladık” diyor.

Bunların dışında en önemli ve yenilikçi projeleri olarak tanımladıkları, ABD’nin Orlando kentinde geliştirdikleri Neo Golden Palms projesi bulunuyor. Havuzlu bir villa projesi olan Neo Golden Palms’ta evsahipleri istedikleri zaman tatil yapıyor, evlerini kullanmadıklarında da kiraya verebiliyorlar. Neo Yapı’nın Orlando’daki projelerinin birinci faz satışları bitmiş, ikinci faz satışları devam ediyor.

Senede 70 milyon turistin ziyaret ettiği Orlando, Amerika’nın turizm başkenti olarak biliniyor. “Turizmin yanında Bio-Tech, BT ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda yatırım alıyor ayrıca, kişilerin gelirleri şehir ve eyalet vergilerine tabi tutulmadığı için, birçok kişi Orlando’ya taşınmayı tercih ediyor” diyen Aydın şöyle ekliyor: “Amerikan ekonomisinin önümüzdeki senelerde güçlenmesi beklendiğinden bölgedeki yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz.”

Neo Yapı’nın Bodrum Yalıkavak’ta da 45 bin m2 arazi içerisinde sadece 11 evden oluşan bir projesi daha mevcut. Türkiye’deki birincil konut ihtiyacında İstanbul’u en verimli bölge olarak gördüklerini vurgulayan Aydın, “Yatırımlarımıza İstanbul’da devam edeceğiz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde de en büyük gelişmeyi üçüncü havalimanı çevresinde göreceğimize inanıyorum” diyor.

AKSOY BODRUM’A TALEP KOMŞU ÜLKELERDEN

Üç ana sektörde faaliyet gösteren Aksoy Holding’in gayrimenkul ve turizm alanında agresif büyüme stratejisi bulunmuyor. Tamamını yeniledikleri Conrad İstanbul Bosphorus Oteli’nden sonraki ilk büyük gayrimenkul yatırımları Bodrum’da inşa edilen Epique Island. “Epique Island bizim için çok değerli. Bir sonraki lüks konut/villa projemizi İstanbul’da planlıyoruz. Bu projeyi de Epique Island’da olduğu gibi doğru konumda ve en yüksek inşaat standartlarında hayata geçirmek hedefindeyiz” diyen Aksoy Holding CEO’su Batu Aksoy şöyle devam ediyor: “Grubumuzun ayrıca Maslak’ta A+ klasmanında LEED Platinum sertifikalı 17 bin m2 büyüklüğünde ticari ofis yatırımı bulunuyor. Aksoy Holding ve Turcas Petrol’ün de merkezi konumunda olan Aksoy Plaza’da kurumsal kiralama faaliyetlerimiz de devam ediyor. Burada olup doluluk oranında yüzde 60’a yaklaştık.” Bodrum’a yabancıların özellikle ilgi gösterdiğinden bahseden Aksoy, “Genellikle Türkiye’nin komşu ülkelerinden talep alıyoruz” diyor. Aksoy Holding’in gayrimenkulde önem verdiği bir diğer yatırım alanı da Türkiye çapında şehir merkezlerinde yüksek satış hacmine sahip veya potansiyeli yüksek benzin istasyonu mülklerine yatırım yapmak. Tatil beldelerindeki projelerle ilgilenen yabancılara ne tür avantalar sağlandığını sorduğumuz Aksoy, “Ekonomik destekten çok yatırımlarını doğru yönlendirmeleri için daha fazla idari ve hukuksal danışmanlıklar sunmak gerekiyor” diyor.

BODRUM’UN ÖNDE GELEN YATIRIMCISI ÇAĞDAŞ HOLDİNG

 

Çağdaş İnşaat, Çağdaş Holding’in amiral gemisi konumunda. Ağırlıklı olarak üst gelir grubu için konut inşa eden şirket Bodrum’da bugüne kadar 30 proje geliştirdi. İstanbul ve Bodrum’da lüks konut fiyatlarının düştüğüne ilişkin iddia konusunda Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar şunları söylüyor: “Bodrum’un bütün beldelerinde üst segment rezidans projeleri geliştiren bir marka olarak sektörde böyle bir düşme görmüyoruz. Fiyat düşmelerinin belli bir sokak, mahalle özelinde olabildiğini ya da belli bir proje özelinde gerçekleştiğini görüyoruz ki bunun da yanlış fiyat politikası veya yanlış lokasyon gibi açıklanabilir sebebi var.” Çağlar, Merkez Bankası verilerine atıfta bulunuyor: “Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’ne göre 2011 son çeyrekte 113,63 olan endeks, 2016 son çeyrekte 222,42’ye yükseldi. Konut fiyatları Türkiye genelinde beş yılda yüzde 95,7 değerlenmiş durumda.”

YARIM ASIRLIK MESA'DAN EKONOMİK KONUT

Mesa bu yıl yeni projelere devam edecek. Yeşilyaka projesinde ikinci etap da planlanırken, Tema Park World’ün çalışması da yapılıyor. Şirket, 2017 yılında 2 bin 500 konut satışı ile 1,7 milyar TL’lik ciroya ulaşmayı hedefliyor. MESA, devam eden projeleri yanı sıra bu yıl İstanbul’da üç, Ankara, Bodrum ve Polonya’da birer projeye başlayacak.

MESA 48 yıldır ürettiği yaklaşık 10 milyon metrekarelik inşaat alanında 93 binden fazla konut üretti. “Salt gayrimenkul üretiminde değil, imalat alanında da geliştirdiğimiz inşaat teknolojileri ve sistemlerle Türkiye inşaat sektörüne katkıda bulunuyoruz” diyen MESA Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “Tecrübemiz, yüksek iş hacmimiz ve ileri teknolojilerimizle elde ettiğimiz avantajları fiyatlarımıza da yansıtıyoruz. Dolayısıyla MESA projeleri kendi segmentlerinde çok avantajlı konumda” diyor. Daha ekonomik konut üretiminin önündeki engellerden en önemlisinin, proje geliştirilebilecek arazilerin kısıtlılığı ve yüksek maliyetler olduğuna da değinen Boysanoğlu, birçok kent merkezindeki projenin maliyetleri arasında arazinin payı yüzde 50’ler civarındayken, İstanbul’daki bazı semtlerde bu oranın yüzde 70-75’lere kadar çıktığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bu noktada, çok arzu etmemize rağmen ancak nadiren uygun arazi bulduğumuzda alt gelir gurubuna yönelik projeler gerçekleştirebiliyoruz. Bu alanda bu dönem imza atacağımız projelerimizden biri de 2017 yılında Ankara Eryaman’da başlayacağımız Göksu Evleri olacak. Yaklaşık bin 900 konuttan oluşacak bu projede, satışa çıkacağımız ortalama metrekare fiyatını ise 2 bin 700 TL’ler civarında tutmayı hedefliyoruz.”

Sektörde döviz kurundan kaynaklanan bir maliyet artışı söz konusu. Boysanoğlu, bu konuda şu yorumu yapıyor: “Ortalama yüzde 10-20 arasında bir maliyet artışından bahsedebiliriz. Bununla birlikte konut üretiminde bazı kalemlerde uygulanmaya başlanan KDV indirimi de bu rakamı belirli oranlarda aşağı çekecektir. Hasılat paylaşımı veya kat karşılığı olan projelerde inşaata gelen yüzde 15 zammın arsa üzerinde de aynı oranda artması gerekliliği farkın yaklaşık iki ile çarpılmasını gerektiriyor. Bunun anlamı; inşaat maliyetlerindeki artış oranı kadar arsa değeri de otomatik olarak artıyor.” Boysanoğlu maliyet artışlarının, konut satış fiyatlarına yansımasının mayıs ayı itibariyle başlayacağına işaret ediyor.

TEKNİK YAPI’DAN ART ARDA YENİ PROJELER

FİKİRTEPE’DE beş adada faaliyet gösteren Teknik Yapı, yeni yerler için de görüşmeler yürütüyor. Fikirtepe’deki Concord projesinin yanı sıra bölgede başladıkları Uplife Kadıköy projesi bulunuyor. 830 rezidanstan oluşan Uplife Kadıköy’ün yüzde 30’u ilk ay içerisinde satılmış. Bir diğer projeleri de Ziverbey’de yükselecek. Burası da Fenerbahçe Stadı’na yakın bir bölgede olacak.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, şunları söylüyor: “Fikirtepe Concord projesinin ikinci etabını yılın sonunda teslim etmeyi planlıyoruz. Fikirtepe’de geçirdiğimiz beş yıldan sonra kentsel dönüşüm konusunda en deneyimli firmalardan biri haline geldik. İki parselde de yaklaşık 300’e yakın kişiden olur aldık. Fikirtepe’de yüzde 60 müteahhit payı olarak başladı. Aradan geçen zamanda müteahhittin payı yüzde 45’e kadar indi. Şu anda çizgi çekildi. Fikirtepe’de ruhsat ve kat irtifakı almadan hiç satışa çıkmadık.” Durbakayım, Fikirtepe ile ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor: “Fikirtepe yüzüktaşı gibi bir yer. Firmalar burada projelerini bitiremeyip kötü duruma düştü. Keşke proje yapacaklara bazı zorunluluklar getirilseydi, bu olmadı. Fikirtepe’de oturum oranının yüzde 60’a ulaşmasıyla birlikte bulunduğumuz bölgenin metrekare fiyatları bakımından yolun hemen karşısında bulunan Akasya projesini geride bırakacağını öngörüyoruz.”

Halihazırda devam eden bir başka projeleri ise Emlak Konut GYO’nun hasılat paylaşım modeli kapsamında Denizli’de gerçekleştirilen yaklaşık bin 500 konuttan oluşan Evora Denizli. İlk etapta satışa sunulan 500 daireden 170’i satılmış. Teknik Yapı Anadolu’da ise Emlak Konut ile ilerlemek ve en az bin konuttan oluşan yeni projeler üretmek istiyor. Durbakayım, “Kartal’da yaklaşık bin konutluk kentsel dönüşüm projesini bu yılın ikinci yarısında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Maltepe’de yeni bir ofis projesi yapacağız. Diğer taraftan Bağdat Caddesi’nde Teknik Yapı imzası devam ediyor” diyor.

SUR YAPI'NIN CİRO HEDEFİ 1MİLYAR TL

Sancaktepe'de Lavender, Ispartakule’de Bahçeyaka, Sultanbeyli’de Gölbahçe Evleri, Güneşli’de Mirage Rezidans, Eyüp’te ofis ve AVM, Ümraniye’de Şehir Konakları ve Exen İstanbul, Bursa’da rezidans ve AVM projelerinin satış ve inşası sürüyor. 2017’den itibaren Koşuyolu, Kağıthane ve Maltepe’deki projelerini satışa sunan Sur Yapı, bu yıl başlamayı hedeflediği sekiz projenin üçünü gerçekleştirdi. “Önümüzdeki günlerde Bahçekent, Sancaktepe, Topkapı ve Ümraniye’de de projeler gerçekleştireceğiz. 2016 yılından satışı devam eden projelerimiz ve yeni projelerimizle birlikte portföyümüzde 3 bin 531 adet bağımsız bölüm yer alacak, 3,6 milyar TL’lik portföy yürüteceğiz” diyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas 2017 yılında 1 milyar TL ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Sur Yapı’nm Bursa dışında İzmir Bayraklı ve Antalya’da da projeleri olacak. Antalya’da Kepez-Santral bölgesinde içinde kültürel alanların, okullar ve bir teknokentin de olabileceği 15 bin konutluk kentsel dönüşüm projeleri bulunuyor.

Sur Yapı, Emlak Konut’un öncülüğünde Gyoder ve Konutder’in desteğiyle başlatılan 240 ay kampanyasına 12 projesi ile katılıyor. “Bu kampanyayı kârlarımızdan fedakarlık göstererek gerçekleştiriyoruz” diyen Elmas devam ediyor: “Dolar kurunda yaşanan artışlar inşaat malzemelerine yansımaya başlamadı, sürdürdüğümüz kampanyaların uzayacağını düşünmüyorum. Kampanya sonuna kadar 250 milyon TL ciroyu yakalamayı hedefliyoruz.”

NEF, YILIN İLK İKİ AYINDA ATAK YAPTI

 

Geçen YILIN son çeyreğinde 1,2 milyar TL’yi bulan yatırım değeriyle Bahçelievler, Ataköy ve Sancaktepe’de üç yeni projeyi devreye alan Nef, İş GYO ile birlikte yürüttüğü İnistanbul’da da yeni etaplara başlamıştı. Nef Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Çelik, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu projelerde satışlar 1 Şubat itibariyle “Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti” kampanyasının (240 ay vade) da etkisiyle, 2017’nin ilk iki ayında geçen senenin aynı dönemine göre satışlarımız yüzde 212 arttı ve 420 milyon lira satış cirosuna ulaştık.” Çelik, geçen yıl toplam bin 500’e yakın konut satışı ile 1,3 milyar TL ciro elde ettiklerini ve bu cironun üçte biri kadarını da bu sene ilk iki ayda gerçekleştirmiş olduklarını vurguluyor. Ocak 2016’da konut kredi faiz oranları yüzde 1,15 seviyelerinde seyrederken, bu yıl yüzde 0,45 seviyelerinde. Çelik; “Ocak 2016’da konut satışında artış oranı yüzde 4 olmuştu, Ocak 2017’de bu oran yüzde 13” diyor.

Nef bu sene ayrıca, 1,9 milyar TL yatırımla Güneşli Basın Ekspres, Kandilli, Beykoz ve Bodrum Gölköy’de dört yeni konut projesini devreye alacak. 2016 sonunda başladıkları Bahçelievler ve Sancaktepe projeleri ile birlikte, 2017’de gerçekleştirecekleri projelerle toplam 6 bin 500 kişilik istihdam yaratmayı planlıyorlar. Nefin projelerinde Asya Yakası’nda daha çok 120 ay 0,45 faiz seçeneğine ilgi varken; Avrupa Yakası’nda 60 ay sıfır faiz ilgi görüyor. Nefin İzmir, Ankara, Bursa gibi illerde de projelerin geliştirme süreçleri devam ediyor.

EYG GRUP’TAN YENİ PROJELER

 

Başakşehir Kayabaşı'nda Adım İstanbul ve Evvel İstanbul konut projeleri bulunan EYG Grup’un projelerinde toplam bin 293 konut, 130 ticari alan bulunuyor. 615 konuttan oluşan ve Temmuz 2018’de teslimi planlanan Adım İstanbul’da daire fiyatları 625 bin TL - 1 milyon 641 bin TL arasında. Bu yıl nisan ayında teslim edilmesi planlanan 678 konuttan oluşan Evvel İstanbul’da ise fiyatlar 710 bin TL’den başlıyor ve 1 milyon 113 bin TL’ye çıkıyor.

EYG Grup önümüzdeki yıllarda da Kayabaşı’nda proje yapmayı planlıyor. “Ticaret ve ekonominin genel bir kuralı vardır. Piyasalarda her zaman yüzde 20’lik kesimin işleri iyi, yüzde 20’lik kesimin ise kötüdür. Aradaki yüzde 60’lık kesim ise piyasayı belirler. Bu nedenle her zaman bir fırsat yaratılabilir” diyen EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, döviz kurundaki artışların maliyetleri artırmasının konut satış fiyatlarını baskı altına aldığını da söylüyor.

SOYAKYAPI’NIN GÖZBEBEĞİ KUZEYBAHÇEŞEHIR

Soyak Yapı'nın yeni yatırım bölgesi olan Kuzey Bahçeşehir’de inşasına devam edilen ve bölgedeki ilk yatırımları olan 271 konutluk Soyak Konforia Eylül 2017’de sahiplerine teslim edilecek. Burada yüzde 70 oranında konut satışı tamamlanmış. “Projemizde 2+ller 327 bin TL, 3+1’ler 421 bin TL, 4+1’ler ise 718 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor” diyen Soyak Yapı Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tarık Ongun ekliyor: “2018 yılında başlayacağımız yeni projemiz için teknik ve mimari hazırlıkları tamamlayacağız ve Kuzey Bahçeşehir’de toplam 6 bin konutluk portföyümüzün bin adetlik kısmının satışına 2018 yılında başlamayı planlıyoruz.”

Soyak Yapı İstanbul dışında İzmir’e üç büyük projede 5 bin konutluk yatırım yaptı. 2006 ve 2008 yıllarındaki projeleri, 2011 yılında da bin 109 konuttan oluşan Soyak Mavişehir Optimus izledi. Şirketin önümüzdeki dönemde yatırımları yoğun olarak İstanbul ve özellikle Kuzey Bahçeşehir bölgesinde gerçekleşecek.

KOMŞUKÖY TARLALARI OLAN AND PASTELE

Anadolu grubu İştiraki olan AND Gayrimenkul 2011 yılından bu yana nitelikli mimari ve kaliteli yaşam alanları geliştiriyor. 2015 yılında inşaat süreci tamamlanan ve 2016 yılında yaşamın başladığı AND Kozyatağı, Dubai City Scape ‘“Dünya’nın En İyi Ofis Binası’” ödülünün sahibi oldu. “AND Kozyatağı, tüm özelliklerinin karşılığı olarak Anadolu yakasının en yüksek kira bedeline ulaştı” diyen AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, ilk konut projeleri AND Pastelin ise inşaatının Kartal’da devam ettiğini söylüyor: “AND Pastel, orta ölçekli bir mahalle büyüklüğüne sahip. Bin 200’den fazla konutun yer alacağı ve “yeni nesil mahalle” konseptiyle kurguladığımız projede, sağlık kuruluşundan eğitim kurumu-na ve perakende alanlarına kadar pek çok fonksiyon yer alacak. İlk etap teslimlerini Haziran 2018’de gerçekleştirmeyi planladığımız projemizde şimdiye kadar dairelerin yarıdan fazlasının satışını gerçekleştirdik.”

AND Pastel “çocuk dostu proje” olarak kurgulanmış ve sadece açık alanlar değil evlerin içi ve ortak alanlar da çocuklar düşünülerek tasarlanmış. ‘Yüzde 70’i yeşil alandan oluşan AND Pastel’de kendi yeşil alanlarımıza ek olarak Komşuköy işbirliğiyle de ilk kez uygulanan bir iş modelini sektörümüze kazandırdık” diyen Usta ekliyor: “Komşuköy’de yetiştirilen ürünler AND Pastel’e düzenli olarak gönderiliyor.”

Sektörde beklenen fiyat artışından olumsuz etkilenmemek ve bu artışı dengeli yönetebilmek için kampanya rüzgarlarının sürdürülebilir hale getirilmesi, AND Gayrimenkulün yıl içindeki en önemli beklentilerinden. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.