Halkapınar-Otogar Metrosunu Ulaştırma Bakanlığı Yapacak

Halkapınar-Otogar Metrosunu Ulaştırma Bakanlığı Yapacak

İzmir’de yapılması yıllardır bürokratik engellere takılan Halkapınar-Otogar Metrosu için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı tarafından proje hazırlandı ve ÇED süreci başladı. 4,5 kilometrelik hattın 30 ayda tamamlanması bekleniyor.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı tarafından 2014-2017 yatırım programına alınan Halkapınar-Otogar yer altı metrosu için ilk adım atıldı.

İzmir'de uzun bir dönem Büyükşehir ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı arasında tartışmalara neden olan Halkapınar-Otogar, Üçkuyular-Narlıdere ve Buca-Üçyol metro projelerinde ilerleme kat edilmeye başlandı. Halkapınar-Otogar projesi ile ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı tarafından hazırlanan proje, İzmir Valiliği’nden onay aldı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatıldı.

5 DURAK OLACAK

Bakanlığa sunulan ilk projede metronun hızlı tren sistemine dahil edilmesi planlanırken Bakanlık tarafından yeni hazırlanan projede revizyon yapıldı ve Halkapınar’da bulunan depo ve bakım sahasındaki bölgede aktarma istasyonu inşa edilmesi kararlaştırıldı.

Şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlatacak olan 4,5 kilometrelik metro hattında 5 durak bulunacak. Metro,  Halkapınar İstasyonu’ndan başlayacak, Şehitler Caddesi (Vakıflar İstasyonu) altından ve Kamil Tunca Bulvarı (Altındağ ve Çamdibi İstasyonları) altından devam ederek Otogar’da sona erecek. Ayrıca Halkapınar’da yer alan mevcut depo sahasına bağlantı yapılacak. İniş çıkışlar, asansör ve yürüyen merdiven ile gerçekleştirilecek. 

AÇ-KAPA YÖNTEMİ

İstanbul’da yapımı tamamlanan Üsküdar-Sancaktepe Metro hattında uygulanan aç-kapa yöntemi, Halkapınar-Otogar Metro Projesi’nde de uygulanacak. İşletme ve yapım maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek olan ve tavan çökmeyi engelleyen aç-kapa sistemi ile çevredeki yapılara zarar verilmesinin de önüne geçilmiş olacak. Başlangıç istasyonu olan Halkapınar İstasyonu'ndaki delme çalışmaları ise aç-kapa sisteminden farklı olarak Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu ile yapılacak.

BAKANLIK TARAFINDAN İZMİR'E YAPILAN İLK METRO OLACAK

531 milyon TL’ye mal olacak proje,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı tarafından İzmir'de yapılan ilk metro olma özelliğini de taşıyacak 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.