İnşaatta İnsan Gücünün Yerini Robotlar Alıyor!

İnşaatta İnsan Gücünün Yerini Robotlar Alıyor!

İnşaatta insan gününü yerini robotlar almaya hazırlanıyor. Boyları 8 ile 20 metre arasında değişen robotik 3 boyutlu yazıcılar sayesinde artık bir ev 20 saatte inşa edilebilecek…

A+A-

Doka Kalıp, 3D yazıcı üretim firması Contour Crafting'in yüzde 30'unu satın aldığını açıkladı.

İlk seri üretime hazırlanan şirket robotik 3 boyutlu yazıcılar ile ortalama 230 metrekare bir ev 20 saatte inşa edebilecek.


Dijital platformda hazırlanmış bir tasarımı sanaldan gerçeğe; yani 3 boyutlu katı haldeki nesneye dönüştüren bu sistemle artık insan gücüne gerek kalmadan ev bile inşa edilebilecek.

Böylece inşaatlar normal süresinden çok hızlı bir sürede tamamlanabilecek.

Sistem her türlü konut ve altyapı projelerine uygun. Yine sistem sayesinde olası bir afet sonrası mağdurların konaklama ihtiyaçları da hızlı bir şekilde robotlar sayesinde giderilebilecek.

Sistem hakkında bilgi veren Doka Kalıp ve İskele Genel Müdürü Ender Özatay, ilk seri üretimi hazırlandıklarını söyledi. 3 boyutlu robotlar sayesinde yapıların günler hatta saatler içinde tamamlanabileceğini vurgulayan Özatay, boyları 8 ile 20 metre arasında değişen robotların ağırlığının ise 400 kilodan az olacağını söyledi.

ROBOTLAR NASIL ÇALIŞIYOR

Tasarlanan dijital ürün, öncelikle sanal ortamda 3D modelleme ile yüzlerce hatta binlerce yatay katmana ayrılıyor. Daha sonra bu ince katmanlar 3D yazıcıya aktarılıyor. Robot, katmanları belirleyip tek tek üzerinden geçerek ve beton harcı dökerek hazırlanan modeli 3 boyutlu ve katı bir halde çizmeye başlıyor. Diğer 3D yazıcılardan farklı olarak yazıcı firmasının robotlarının beton dökmek ve dijital tasarımı 3 boyutlu katı bir nesneye dönüştürmekten daha farklı işlevleri de var. Bu robotik yazıcılar, bina yükselirken gerekli olan inşaat demiri sabitlemesi, boru ve elektrik tesisatı gibi diğer süreçleri de insan gücünü inşaata dahil etmeden yapabiliyor'' şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.