Isparta'nın Konut Haritası Açıklandı!

Isparta'nın Konut Haritası Açıklandı!

Isparta'nın konut araştırması gayrimenkul zengini tezini doğruladı. Bölgede hane halkının büyük bölümü kendi konutunda oturuyor. Her hanede ortalama 4,3 kişi barınıyor. Nüfusun büyük bölümü kendine ait evlerde ve binalarda yaşıyor.

A+A-

Isparta'nın konut araştırması gayrimenkul zengini tezini doğruladı. Araştırma, ilde vatandaşların büyük bölümünün kendine ait konutlarda yaşadığı gerçeğini ortaya çıkardı. 

Hane halkının yüzde 21 'i kiracı konumunda. Araştırma Ispartalılarm konutta sağlamlığa ve binanın yeni olmasına özen gösterdiğini de ortaya çıkardı. Isınmada soba ve doğalgaz en çok tercih edilen ısınma aracı olarak dikkat çekti. 

Soba ve doğalgazdan sonra merkezi kalorifer sistemi ile ısınma tercih edilirken, ilde ısınma ihtiyacını gideremeyen kimse yok. İsparta'nın konut ve hane halkı araştırmasından ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 2016 nüfusu dikkate alınarak yapılan araştırmaya göre il genelinde hane sayısı 183 bin 232 olarak açıklandı. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre ilde hane başına ortalama 4,3 kişi yaşam sürüyor. 

Nüfusun hane sayısına dağılımına göre 25 bin 312 hanede tek kişi, 39 bin 632 hanede iki kişi 45 bin 291 hanede ise beş ve üzerinde kişi barınıyor. Hanelerde daha çok iki kişi barınıyor. Tek kişinin kaldığı hane oranı yüzde 14,8, iki kişinin kaldığı hane oranı yüzde 28,6. Beş ve üzerinde kişinin yaşadığı hane oranı ise yüzde 18,8. 

BÜYÜK KESİM KENDİ EVİNDE OTURUYOR 

Araştırmadan çıkan bir başka ilginç sonuç ilde çoğunluğun kendine ait mülkiyetinde oturması. İsparta'da hane halkının yüzde 68'i kendi mülkiyetinde oturmayı tercih ederken; Nüfusun yüzde 21,4'ü kiracı konumunda. İlde lojmanlarda oturan nüfus oranı yüzde 2,9. Vatandaşların yüzde 7,9'u ev sahibi olmamasına rağmen oturduğu evin kirasını ödemiyor. 

ÇOĞUNLUK SAĞLAM BİNADA OTURUYOR 

Isparta depreme dayanıklı sağlam binalarda oturmayı daha çok tercih ediyor. Buna göre 2010 ve sonrası inşa edilen evlerde oturanların oranı yüzde 18,7. İlde yüzde 1,8'lik nüfus 1945 ve dalanamıyor. Isparta'da nüfusun yüzde 93'ünde tuvalet konutun içinde yer alırken, yüzde 0,1'lik nüfusun yaşadığı hanede tuvalet yok. İlde hane halkının yüzde 96,8'i banyo ihtiyacını konutun içinde karşılarken, 1,9'luk kesimin banyosu konutunun dışında. Yüzde 1,2'lik kesimin ayrı banyosu yok. 

ISPARTA'DA ISINAMAYAN YOK 

Araştırma Ispartalılarm çoğunlukla öncesinde inşa edilen binalarda oturuyor. 1971 - 1980 yıllar arasında yapılmış evlerde oturanların oranı yüzde 15,4. 

İÇİNDE TUVALETİ OLMAYAN HANELER VAR 

Hane halkının konutlarda kullanım kolaylıkları araştırmasına göre de vatandaşların yüzde 98,6'sının oturduğu evde borulu su sistemi mevcut. Yüzde 0,5'lik kesim borulu su sisteminden faysoba ve doğalgazla ısındığı gerçeğini de ortaya koydu. Buna göre Isparta'da nüfusun yüzde 71,6'sı doğalgaz sobası da dahil sobayla ısınma ihtiyacını gideriyor. Kat kaloriferi kullananların oranı yüzde 18,4. İlde yüzde 24,8'lik kesim merkezi kalorifer sistemiyle ısınıyor. Yüzde 0,2'lik kesim ise klima ve elektrikli ısıtıcı kullanıyor. İlde ısınma ihtiyacını karşılayamayan hane yok.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.