İstanbul'da Öğrenciler İçin En Uygun Kiralık Daireler Nerede?

İstanbul'da Öğrenciler İçin En Uygun Kiralık Daireler Nerede?

100 bin öğrenciden yaklaşık 35-40 bin tanesinin daire kiralaması beklenen İstanbul'da uygun fiyata ev bulmak mümkün. Kiraların 900 liradan başladığı kentte öğrenciler için uygun daire bulunabilecek yerler haber detayında...

A+A-

Üniversite sonuçları açıklandı. Öğrencilerin bir kısmı yurdu tercih ederken büyük bir kısmı ise kiralık ev arayışına giriyor.

100 bin öğrencinin 35-40 bin daire kiralaması bekliyor. Hal böyle olunca gözler kiralık evlere çevrildi. Peki İstanbul’da kiralık daire fiyatları ne kadar?

İstanbul’da kiralık daire fiyatları 900 TL’den başlıyor Beşiktaş, Bakırköy ve Şişli gibi yerlerde 2 bin TL’ye kadar çıkıyor. 
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul genelinde halihazırda kiralık daire sıkıntısı olmadığını belirterek, Fatih gibi hem turizmin hem de ticaretin çok yoğun yaşandığı birkaç ilçe haricinde öğrencilerin istediği lokasyonda kiralık daire bulabileceğini söyledi.


Eğitim döneminin bittiği Haziran ayında evlerin boşalmaya başladığını ve Ağustos ayında ise tekrar hareketliliğin yaşandığını belirten Aşa, bu süreçte daire kiralayan, kiralık daireden çıkan veya dairesini değiştiren öğrenci sayısı 150 bin ila 250 bin arasında." dedi.


Aşa, bu eğitim-öğretim döneminin başında ilk defa ev kiralayacak üniversite öğrencisi sayısının ortalama 100 bini, bu kişilerin kiralayacağı daire sayısının da 35-40 bini bulmasını beklediklerini vurguladı.

KİRALAR YÜZDE 25 DÜŞTÜ

İstanbul’da çok sayıda satılık ve kiralık konut arz edildiğinde dolayı son bir iki yılda kiralık ve satılık konut fiyatlarının çok artmadığını hatta bazı yerlerde düştüğüne dikkat çeken Aşa, özellikle lüks konutlarda düşüşün yüksek olduğunu söyledi. Aşa, düşük fiyatlı konutlarda düşüşün sınırlı kaldığını belirtti. 

Aşa, "Son bir yılda İstanbul'da kiralık konutlarda yüzde 20-25 civarında düşüş yaşandı. Bu yüzden öğrencilerin bu sene istediği yerde ve istediği fiyatta kiralık daire bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Öğrencilerin İstanbul'da en çok Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Fatih ve Bakırköy'de kalmak istediğini ifade eden Aşa, en çok kiralık daire talebinin bu ilçelere geldiğini söyledi.


Avcılar, Esenyurt, Zeytinburnu, Eyüp, Bahçelievler, Ataşehir, Kartal ve Maltepe'nin de kısmen tercih edildiğini dile getiren Aşa, "Diğer ilçelere talep bu saydıklarıma göre daha az. Ancak şunu söyleyeyim; İstanbul'un merkezine yakın, Şile, Çatalca, Arnavutköy hariç diğer tüm ilçelerinde öğrencilerin kiralık konut talebi var" şeklinde konuştu.
Aşa, en çok tercih edilen Beşiktaş, Bakırköy, Fatih, Şişli ve Kadıköy'de geçen yıl 2 bin 500-3 bin liraya ancak kiralanabilen 2+1 dairenin bu yıl 2 bin-2 bin 200 liraya kiralanabildiğini belirterek, bu ilçelerde kiralık fiyatların 2 bin liradan başladığını aktardı.

İSTANBUL'DA EN UYGUN KİRALIK EVLER BURALARDA

Öğrenciler için en uygun kiralık dairelerin Esenyurt’ta bulunduğuna dikkat çeken Aşa, "Özellikle Esenyurt'un E-5 kısmının kuzeyinde kalan yerler öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Buralarda kiralar 900-bin liradan başlıyor." dedi.

Öğrenciler için uygun kiralık dairelerin bulunduğu bölgeler hakkında bilgi veren Aşa şunları söyledi;
"Mesela Avcılar, İstanbul Üniversitesi nedeniyle tercih edilen ilçelerden. Avcılar'ın yanı sıra tercih edilen Bahçelievler, Zeytinburnu, Eyüp'te 1200-1300 TL'den kiralık daire bulmak mümkün. Küçükçekmece'nin Cennet, Beşyol gibi bölgelerinde ise 1500 TL'ye kalınabilecek güzel bir daire kiralanabilir.

Ataşehir'de ise Kayışdağı gibi özel üniversiteler nedeniyle tercih edilen bölgeler var. Bu ilçede de 1000-1200 TL'den kiralık ev bulmak mümkün. Kiralık daire fiyatları Kartal ve Maltepe'nin güzel diyebileceğimiz bölgelerinde, E-5'in alt kısmında, 1500 TL'den başlıyor. Ancak bu iki ilçenin kuzeyinde, yani E-5'in üst kısmında yüzde 25 civarında daha ucuza kiralık bulunabilir. Kısaca İstanbul genelinde öğrencinin kalabileceği 2+1 normal bir dairenin kirası 900 TL'den başlıyor. Bu rakamlar çok yükseklere çıkabiliyor ancak öğrenciler yüksek kiralı yerleri tercih etmiyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.