İzmir'de 20 Milyar Liralık 15 Bin Yeni Konut Yapılıyor!

İzmir'de 20 Milyar Liralık 15 Bin Yeni Konut Yapılıyor!

İnşaat sektörünün yeni gözdesi haline gelen İzmir'de başlatılan toplam 20 milyar liralık 52 projenin bitirilmesiyle kent 15 bin konut daha kazanacak.

A+A-

İstanbul ve Antalya otoyollarının yanı sıra  Ankara  Hızlı Treni projeleriyle bu üç merkezden 3.5 saatte ulaşılabilir hale gelecek İzmir, inşaat sektörünün gözdesi oldu. 

İnşaat sektörünün parlayan yıldızı İzmir, halen yapımı süren 15 bin konutla adeta şantiyeyi andırıyor. Bornova, Altındağ, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka, Gaziemir, Ulukent, Konak, Menemen, Torbalı, Narlıdere, Çeşme bölgelerinde her biri 30 milyon lira ve üzerinde yatırım değerine sahip 52 konut projesi devam ediyor. 

BORNOVA BİRİNCİ 

Projelerin tamamlanmasıyla 2019 yılma kadar kent merkezine 20 milyar liralık yatırımla 15 bin yeni konut kazandırılacak. 

Hükümetin Izmir-îstanbul, İzmir-Antalya otoyol projelerinin yanı sıra İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Treni (YHT) projeleriyle ortalama 3.5 saatte ulaşılabilir hale gelecek İzmir, inşaat sektörünün de gözde illerinden biri oldu. İstanbul'daki konut doygunluğunun ardından firmaların İzmir'e yönelmesi de kentin dört bir yanında ilginç mimariye sahip kulelerin, karma projelerin ve AVM'lerin yükselmesini sağladı. Halen 10 ilçede devam eden projelerin her birindeki konut sayısı ise 52 ila 1178 arasında değişiyor. 

Yapılmakta olan projelerde brüt metrekare fiyatının ortalaması 4 bin liraya dayanıyor. En düşük metrekare fiyatı ise 1727 TL ile Ulukent'te. Metrekaresi en pahalı konut ise 6387 lira ile Konak'ta inşaatına yeni başlanan karma projede bulunuyor. En fazla konut inşaatı yapılan ilçeler sıralamasında Bornova 17 proje ve 6 bin 104 konut ile birinci olurken, Çiğli yine 16 proje ve 3 bin 999 konut ile ikinci, Konak 3 proje ve 905 konutla üçüncü, Bayraklı ise 4 proje 801 konutla üçüncü sırada yer aldı. Listenin son sırasında ise Narlıdere 2 projede toplam 117 konutla kendine yer buldu.

5 yıl sonra 30 milyar 

Mesut Sancak (Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): İzmir, Türkiye'deki her geçen gün daha da büyüyen kentlerin başında geliyor. O nedenle yapılan yeni konutların çok kısa sürede satışı tamamlanacaktır. İstanbul'un, Ankara'nın ve Antalya'nın  İzmir  ile birleşecek olması kentin gelişimi açısından ülke genelindeki algıyı önemli derecede farklılaştırdı. Şehrin büyüyüp 5-6 sene sonra çok daha ileri bir noktada olma potansiyelini gören yatırımcılar ve inşaat firmaları da rotalarını İzmir'e yöneltmesini sağladı. Dışarıdan kente yatırım iştahı da böylelikle büyüyor. Geçmişte İzmir'e karşı ilgi yokken büyük projelerin hayata geçecek olması adeta burayı uçuracak. Özellikle Çeşme, Foça gibi yerler de ciddi anlamda ilgi görecek. Otoban açıldıktan sonraki 5 yıl sonra bu yatırım miktarı 2 katına çıkıp 30-40 milyarları bulabilir. İnşaattaki büyüme ortalama hızı İstanbul'u ve Türkiye'yi geçerek yüzde 15 seviyelerine çıkarır. 

Daha Çok İhtiyaç Var

 

Kenan Kalı (Gözde Grubu Başkanı): İzmir'de önemli olan arazi üretmek. Üretilen bu 15 bin konut İzmir'in 6 aylık ihtiyacını karşılar. Kente her yıl 60 ila 85 bin kişi göç ediyor. İzmir'in her yıl 50 bin civarında yeni konuta ihtiyacı var. Fakat halen devam eden 52 projedeki 15 bin konut kentin sadece 6 aylık ihtiyacını karşılar. Ama asıl sorun izmir'de daha fazla arsa oluşturmak. Arsa olmadıktan sonra proje de fazla yapılamıyor. İzmir'de hem gayrimenkul firmalarının hem de yatırım amaçlayan insanlar anlamında önü çok açık. İnsanların yatırımları daha fazla değer kazanacaktır. Zira İstanbul-İzmir otoyoluyla 3 saat gibi bir sürede İzmir'e gelinip gidilebilecek. Uçağa bile gerek kalmayacak. Bu açıdan İzmir ile İstanbul birleşmiş durumda. Yakında İzmirliler İzmir'de kiracı haline gelecek. Çünkü İzmir'deki konut fiyatları istanbullulara ucuz geliyor. Eğer İzmirliler ellerini çabuk tutmazlarsa İzmirlilerin bu kentte ev sahibi olmaları gittikçe zor olacak. Benim için izmir'de inşaat sektörü İstanbul'un bile önünde. 

Şirketlerin rotaları dönüyor 


Necip Nasır (Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı):Halen devam etmekte olan büyük çaplı projelerdeki 15 bin konut ile 15 milyara yakın bir pazar oluşmakta. Bu rakama karma projelerdeki alışveriş merkezlerini, mağazaları da eklediğimizde piyasaya 20 milyara yakın bir arzın olacağını söyleyebiliriz. Yurt içinden değil, güneş görmeyen İskandinav ülkelerinin de vatandaşları termal suyu olan İzmir'deki projelerden gayrimenkul alıyor. İstanbul'daki trafik yoğunluğunun neden olduğu yaşamsal zorluklar da insanı yeni kentler arama noktasına yönlendirdi. Şirketler, talebin İzmir'e yönelmesiyle rotalarını buraya çevirdi. İstanbul ve İzmir arasında yaşayan insanlar da ulaşımın 3.5 saate inmesiyle denize hasretliklerini İzmir'de ev alarak giderecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.