"İzmir’de En Fazla Konutu Gültekinler İnşa Etti"

"İzmir’de En Fazla Konutu Gültekinler İnşa Etti"

1975’li yıllarda İzmir inşaat sektörüne giren ve bugün 20’ye yakın farklı müteahhitlik firması ile sektörde faaliyet gösteren Gültekinler binlerce İzmirliyi ev sahibi yaptı. Gültekin imzasıyla İzmir’de inşaat yapmaya başlayan ilk isimlerden biri olan MG Y

A+A-

Araçla şehir içinde dolaşırken, izbanla/otobüsle yolculuk yaparken ya da ara sokaklarda dolaşırken mutlaka binanın üzerinde kocaman bir ‘Gültekin’ yazısını görmüşsünüzdür.

Yaklaşık 40 yıl önce İzmir’de inşaat yapmaya başlayan ‘Gültekinler’ bugün 20’ye yakın müteahhitlik firması ile inşaat faaliyetlerini sürdürüyor.

Ağırlıklı olarak Karşıyaka bölgesinde inşaat yapan Gültekinler daha sonra İzmir’in diğer ilçelerine ve Aydın, Manisa gibi çevre illere açıldı.

İzmir’in yeni yeni yapılaşmaya başladığı bir dönemde İzmir’e gelen Gültekinler kentin inşa sürecinde önemli bir rol oynadı.

Gültekin ismini kullanarak ilk inşaatı yapan Mehmet Gültekin ‘Gültekinleri’ anlattı…

İZMİR’E LÜKS KONUT ANLAYIŞINI BİZ GETİRDİK

1970’li yıllarda Şanlıurfa’dan Ankara’ya göç ettik. Ankara’da 4-5 yıl müteahhitlik yaptık. Ankara’nın soğuk ikliminden dolayı inşaat yapmak çok zordu. Daha sonra İzmir’i keşfettik. İzmir coğrafyasıyla, iklimiyle, kent kimliğiyle bize çok cazip geldi. İklimi 12 ay inşaat yapmaya müsait. İzmir’de lüks konut ihtiyacı da vardı. Biz geldiğimizde lüks kentte lüks konut yoktu. Lüks konut anlayışını İzmir’e biz getirdik.

İZMİR’İN EN DEĞERLİ BÖLGESİNDE ESKİDEN KURBAĞALAR YÜZERDİ

1975-1976’lı yıllarda İzmir Karşıyaka’ya taşındık. İlk inşaatımızı da Karşıyaka’da yaptık. İzmir’e geldiğimiz günden beri hep Karşıyaka’da oturuyoruz. Taşındığımızda sadece Alaybey ve Aksoy’da yapılaşma vardı. Diğer bölgelerde çok az bina vardı. Bostanlı, Mavişehir tarafında kurbağalar yüzerdi. İlerleyen zamanlarda bataklık diye herkesin uzak durduğu bu yerler İzmir’in en değerli bölgesi oldu.  İzmir’in birçok ilçesinde inşaat yaptık. Aydın, Manisa gibi çevre illerde de inşaat yatırımlarımız oldu.

İNŞAATTA GÜLTEKİN İSMİNİ İLK KULLANAN BENİM

Biz 5 kardeşiz. Beşimiz de inşaat sektöründeyiz. Büyük abilerimiz Şanlıurfa’da inşaat yapıyordu. Ailemizin yaklaşık 60 yıllık bir inşaat geçmişi var. Gültekin ismini kullanarak İzmir’de ilk kez inşaat yapan benim. Daha sonra akrabalarımız da Gültekin ismiyle inşaatlar yapmaya başladılar. İzmir’de çok kaliteli yapılar inşa ettik. Gültekinler, İzmir’in markası haline geldi. Yaptığımız işin hakkını fazlasıyla verdik. Kimse bizden daire aldıktan sonra gelip siz bunu kusurlu yaptınız demiyor. Bizden ev alanlar oldukça memnun. Bu bizi hep daha ileriye taşıdı. İlkelerimizden ve kalitemizden hiçbir zaman taviz vermedik. Bugün ev almak isteyen bir vatandaş gönül rahatlığıyla Gültekinler’i tercih edebiliyor. Çocuklarımız, yeğenlerimiz de inşaat sektöründeki yatırımlarına başladılar. Bizim bıraktığımız mirası onlar devam ettirecek. Bizde imkanımız elverdiği sürece çalışmaya devam edeceğiz.

ESKİDEN EMEKLİ İKRAMİYESİ İLE EV VE ARABA ALINABİLİYORKEN…

İlk başladığımız dönemlerde yıllarda inşaatı çok zor şartlar altında yapıyorduk. Betonu elle taşıyorduk. Bugün teknoloji çok gelişti. O dönemde 3 yılda bitiremediğimiz bir binayı şimdi 1 yıl dolmadan bitirebiliyoruz. Tabi her dönemin kendine göre zorlukları var. O dönemde çok kolay arsa bulabiliyorken, inşaat maliyetleri çok düşükken, bugün şehir merkezinde arsa bulamıyorsunuz. İnşaat maliyetleri çok yüksek. Birde konutta lüks yarışı başlayınca konutlar çok fahiş fiyatlardan satılmaya başladı. Eskiden herkes biriktirdiği parayla bizden konut alırken bugün çoğu kişi kredi kullanarak konut satın alıyor. Eskiden insanlar emekli ikramiyesiyle hem ev hem de araba alabiliyorken bugün yarım daire bile alamıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN UYGULANMASI HER GEÇEN GÜN DAHA DA ZORLAŞIYOR

Kentsel dönüşümün bir an önce başlaması gerekirken bir türlü başlamıyor. Ada bazında kentsel dönüşüm ihtiyacı varken parsel bazında dönüşüm yapılması işi daha da yokuşa sürüyor.  Vatandaş orada bir bina, şurada bir bina yapmaya devam ettikçe ada bazında bir kentsel dönüşümün uygulanması da zorlaşıyor. Parsel bazında dönüşümde sadece binalar yenileniyor. Ne yol, ne otopark ne de yeşil alanlarda bir artış yok.

İZMİR ÜZERİNDE EMEĞİMİZ VAR

İnşaat hayatım boyunca Mustafa abim bana sürekli rehber olmuştur. Mustafa abimin inşaat mantığı çok güzel. Her zaman inşaatta bir formül buluyor. Bu yüzden hiç tıkanmıyoruz. Sürekli ileriye taşıyoruz. Kaliteli ve yenilikçi bir üretim yapıyoruz. Bizim İzmir üzerinde emeğimiz var. 

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum