Karabağlar Kentsel Dönüşüm Planı Askıya Çıktı

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Planı Askıya Çıktı

Karabağlar’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 mahallede 101 hektarlık alanda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin imar planları askıya çıktı.

A+A-

Karabağlar’da kentsel dönmüşüm projesi öncesi imar planları askıya çıkarıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin geçtiğimiz Ekim ayında İzmir’de yaptığı kentsel dönüşüm zirvesi sonrası beklenen imar planları netleştirilmişti.

Karabağlar Uzundere’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşümün ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6306 sayılı yasa kapsamında yürüteceği dönüşüm kapsamında netleşen imar planları askıya çıktı.

1 AY ASKIDA KALACAK

Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim Mahallelerini kapsayan 540 hektarlık Riskli Alanın, yaklaşık 101.4 hektarlık kısmına ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarını 1 ay süreyle İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıda kalacak.

PLANLARDA NELER VAR?

Büyük bölümü özel mülkiyette kalan kentsel dönüşüm alanı Gaziemir’deki Yeni Fuar Alanı’nın karşısında bulunan ve yapılaşmanın olmadığı boş arazileri kapsıyor. Bir bölümü jeolojik sakıncalı alan olarak belirlenen yerde hiçbir şekilde konut yapılamayacak yerler de bulunuyor. Olası deprem dışında kayma ve çökme riski bulunan arazinin otoyola bakan kısmının tamamen yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak kalması planlandı. Yeni plana göre 104 hektarlık öncelikli planlama çalışmasının yapıldığı alanda kamu mülkiyetine ait (maliye, belediye, TEK, DHMİ ve TEAŞ) toplam 28 kadastro parselinde sadece 14 hektar alan bulunuyor. Alanın geri kalanındaki tescilli parseller ise özel ve tüzel şahıs mülkiyetinde yer alıyor.

KAVŞAK YAPILACAK              

Planlarda bölge kısımlara ayrılırken önlem alınarak işlem yapılabilecek alanlar ile kesinlikle hiçbir işlem yapılmasına uygun olmayan alanlar olarak nitelendirildi. Ayrıca plana göre Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Uzundere Mahallesi sınırları içinde, İzmir Çevre Yolu üzerinde mevcut altgeçidin bulunduğu noktada bir kavşak düzenleme projesi hazırlandı. TCK Genel Müdürlüğü tarafından önerilen bu kavşak düzenlemesi ile otoyol üzerinden, otoyolun güneyinde, Ege Serbest Bölgesinin batısında planlanan Gaziemir Fuar Alanı’na tek yönlü olarak giriş sağlanacak. Önerilen bu kavşak düzenlemesi, çevre yolu üzerinden planlama alanına da giriş sağlanması açısından önem taşıyor.

ÜNİVERSİTE VE CAMİ ALANI DA AYRILDI

Bakanlığın ilk etaptaki planlama alanında hiçbir konutun bulunmaması işlerin hızlandırılması için önemli olurken riskli alanın genelinde yaşayan vatandaşların bir kısmı burada yapılacak konutlara taşınacak. Planlama alanı güneyinde ve batısında, bölgenin en önemli ulaşım aksı olan Eskiizmir Caddesi üzerinde, eğimin düşük olduğu alanlarda bölgesel bir alt merkez oluşturacak biçimde düzenlemeye gidildi.  Bu alanda var olan ticaret alanlarının ilk iki katı ticaret amaçlı, üst katlarda konut amaçlı kullanıma onay verilecek. Ayrıca bağımsız ticari yapılar da yer alabilecek.  Yine bölgede, düzenleme kapsamında askıya çıkan planda eğitim alanları, yükseköğretim alanı, sağlık alanları, sosyal tesis alanları, kültürel tesis alanları, spor alanları ve ibadet alanları oluşturuldu.

Onur Deniz - Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.