Karabağlar’daki 101 Hektarlık Dönüşüm Planı Askıya Çıktı!

Karabağlar’daki 101 Hektarlık Dönüşüm Planı Askıya Çıktı!

2013'te riskli alan ilan edilmesiyle başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hak sahipleriyle mahkemelik olduğu planlama ve kentsel dönüşüm sürecinde yeni plan bakanlık tarafından onayladı. Planlar 8 Ocak'a kadar askıda kalacak.

A+A-

İzmir’in Karabağlar ilçesinde 540 hektarlık alanın 2013'te riskli alan ilan edilmesiyle başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hak sahipleriyle mahkemelik olduğu planlama ve kentsel dönüşüm sürecinde yeni plan bakanlık tarafından onayladı. Bakanlık, Karabağlar Mahalle Birliği üyesi hak sahiplerinin itiraz ettiği 101.4 hektarlık alanın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarını onayladı. Planlar 8 Ocak'a kadar askıda kalacak.

Karabağlar ilçesinde Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim mahallelerini kapsayan 540 hektarlık riskli alanın, yaklaşık 101.4 hektarlık kesimiyle ilgili dava konusu olan planlama sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. İki yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan, ancak hak sahiplerinin tepki gösterdiği ve iptal davası açtığı plan yenilendi. Dava sürerken Bakanlığın yenisini yaptığı plan eylül ayında askıya çıktı.

Karabağlar Mahalleler Birliği üyesi hak sahipleri Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nde askıdaki plana itiraz etti. İtirazlarına yanıt verilmemesi ve planların değişmemesi durumunda yine dava açacaklarını açıklayan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit, "Planın kamu yararına aykırı olduğu, hak sahiplerinin çıkarlarına ters düştüğü, imar ve şehircilik esasları ile bağdaşmadığı, mevzuata aykırı olduğunu iddiasıyla itiraz ettiklerini açıkladı.

Birlik üyelerinin itirazlarını da değerlendiren Bakanlık, yapılan düzenleme sonucunda planları onaylandı. Planlar 8 Aralık'ta askıya çıktı. Bir ay askıda kalacak. Özel mülkiyetin çoğunulukta olduğu Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı'nın karşısında yeralan ve yapılaşmanın yer almadığı plan sınırlarının bir bölümünde, jeolojik sakıncalı olduğu belirlenen yerler bulunuyor. Buralarda hiçbir şekilde yapı yapılamayacak. İnşaata uygun olduğu belirlenen alanlarda yapılabilecek konutlara, riskli alanlarda oturan hak sahiplerinin taşınması öngörüldü. Altı ticaret, üstü konut alanlarına da planlarda yer verildi. Eğitim, sağlık alanları, sosyal tesis, kültürel tesis, spor alanları ve ibadet alanları da planda yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.