Kentsel Dönüşümde Amaç Rant Olmamalı!

Kentsel Dönüşümde Amaç Rant Olmamalı!

'Nasıl bir kentsel dönüşüm' başlıklı forum hakkında basın toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, kentsel dönüşümde amacın sadece rant olmaması gerektiğini belirtti.

A+A-

İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, kentsel dönüşümde amacın sadece rant olmaması gerektiğini söyledi. 

İMSİAD, Büyükşebir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliğinde 18 Nisan'da BTSO'da gerçekleştirilecek 'Nasıl bir kentsel dönüşüm' başlıklı forum hakkında basın toplantısı düzenledi. Divan Otel'deki toplantıda konuşan İMSIAD Başkam Adil Gökçadır, 18 Nisan'da BTSO'da yapılacak forumda kentsel dönüşüm hakkında gün boyu tüm tarafların konuşup, tartışarak, bir yol bulunmaya çalışılacağını söyledi. Programa akademik odaların üyelerinin, mahalle muhtarlarının, kentsel dönüşüm yapan ya da planlayan site yöneticilerinin geleceğini anlatan Gökçadır, "Amacımız her türlü siyasi ve ticari kaygıdan, rant kaygısından arınmış şekilde Bursalı'nın yaşam standardım yükseltmek olacak. Sağlıklı dönüşümün nasıl yapılacağı ile ilgili yöntem arayacağız. Yeter ki doğru bir görüş ve yöntemde uzlaşma şansı görünsün" ifadelerini kullandı. 

ACİL ÇÖZÜM GEREKİYOR 

Bursa'da 360 bin konutun dönüşüme ihtiyacı olduğunun altım çizen Gökçadır, dönüşümlerin sadece rant kaygısı ile yapılması gerektiğini vurguladı. Gökçadır şöyle devam etti: "Rant mutlaka olacak ancak tek amacımız bu olmamalı. Nilüfer'de yapılan çalışmaların yüzde 90'ı ranta dönük. Nilüfer'de yapılan konutlar daha değerli oluyor. Dolayısıyla insanlar oraya yöneldi. Bursa sadece orasıyla bitmiyor. Dönüşüme ihtiyacı olan konutların yüzde 70'i ise Osmangazi ve Yıldırım'da yer alıyor. Belediyeler de boş durmuyor. Ancak çalışmalar yeterli değil. Mutlaka yeni bir yöntem ve acil bir çözüm gerekiyor" dedi.  Ankara  ve İstanbul'da örnek kentsel dönüşümlerde vatandaşın da yüzde 25 elini taşın altına koyduğunu vurgulayan Gökçadır, 'ben dairemi isterim gerisine karışmam' mantığının doğru olmadığım kaydetti. 

BURSA'YA ÖZEL YÖNETMELİK İSTİYORUZ 

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atüla Ödünç, Bursa'nın depreme dayanıksız yapılardan bir an önce kurtulması gerektiğini ifade etti. 30 Haziran'a kadar uzatılan yeni tip imar yönetmeliği ile ilgili konuşan Ödünç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın örnek tasarı gönderdiğini ve üçe belediyeleri, akademik odalar, bu sektörde faaliyet gösterenler ile birlikte üzerinde ikinci kez çalıştıklarını anlattı. Bakanlığın mayıs ayı içinde tüm Türkiye'yi ilgilendiren yönetmeliği onaylamasını beklediklerinin altım çizen Ödünç şöyle devam etti: "Bundan soma bizlere süre verecek. 

Bursa olarak şehrin iklim ve sosyolojik durumuna göre anahtar yönetmelik üzerine özel çalışma yapacağız. Biz tip imar yönetmeliğini kabul etmek istemiyoruz. Bursa'ya has bir yönetmelik istiyoruz. Meslek kuruluşları, akademik odalar ve İMSİAD ile karar aşamasındayız. Bakanlık yönetmeliğini revize ettiğinde bizim de kendimize uyarlamamız 2-3 ay sürebilir. Sorun yaşamamak için bizim yönetmeliğimiz onaylanana kadar imzalanana kadar eski yönetmeliğin geçerli olmasını istiyoruz. Umutluyuz. Yıl sonuna kadar yeni bir yönetmeliğe sahip olacağız."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.