Kira Geliri Beyanı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler!

Kira Geliri Beyanı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler!

Kira geliri beyanı nasıl verilir? Kentsel dönüşümdeki kira gelirlerinin beyanı gerekir mi? Kimler kira beyanı vermeyebilir?

A+A-

2016 yılında kiraladığı konuttan 3 bin 800 TL’nin, iş yerinden ise 30 bin TL’nin üzerinde kira geliriolanlar için kira geliri beyanı dönemi 1 Mart 2017’de başlıyor. Kira beyanı için son tarih 27 Mart.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, kira geliri beyanı verecekler için uyarılarda bulundu. Peki kira geliri beyanı nasıl verilir? Kentsel dönüşümdeki kira gelirlerinin beyanı gerekir mi? Kimlerin kira geliri beyanı vermesi gerekmez?

Kira geliri beyanı nasıl verilir?

• Kira geliri beyanı verecekler www.gib.gov.tr adresi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yaparak, kendileri için hazırlanmış beyanları onaylamaları veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebilmeleri mümkün.

• Bu noktada mükellefin beyanı esas alınıyor.

• Maliye Bakanlığı tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, PTT, sigorta gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda kimlerin kira geliri elde ettiğini kolayca tespit edebiliyor.

• Kira gelirlerini beyan etmeyenler, eksik ve yanlış beyan verenler istisna oranından faydalanamadıkları gibi, kendilerine usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanabiliyor.

• Usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası ile karşılaşmamak için kira geliri elde edenlerin dönem içerisinde beyanlarını vermesi önem taşıyor.

Kentsel dönüşümdeki kira gelirlerinin beyanı gerekir mi?

• Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalarda oturan hak sahiplerine müteahhit ya da ilgili bakanlık tarafından ödenen kira ödemelerinin herhangi bir sözleşmeye dayanmadığı için kiralama işlemi sayılmıyor.

• Bu kapsamda elde edilen kira yardımları “gayrimenkul sermaye iradı” olmadığı için kentsel dönüşümdeki kira gelirleri ile ilgili kira beyanı verilmiyor.

Kimlerin kira geliri beyanı vermesi gerekmez?

• 2016 yılı istisna tutarı konutta 3 bin 800 TL, iş yerinde ise 30 bin TL. Bu rakamların altında kira geliri elde edenlerin vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek yok.

• Ancak daha önceden vergi kaydı var ise istisna tutarının altında olduğunun bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor.

Kaynak: zingat.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.