Konut Faizlerinin Yüzde 0,65'e Düşmesini Bekliyoruz

Konut Faizlerinin Yüzde 0,65'e Düşmesini Bekliyoruz

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yüzde 0,95 - yüzde 1 seyrindeki konut kredi faizlerinin daha da düşmesini beklendiğini belirterek, “Beklenti faizlerin yüzde 1’in altına hatta 0,65 noktasına kadar inmesi. Bankaların aldatmaca içi

A+A-

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, inşaat sektörünün alt sektörü ile birlikte ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerin başında geldiğini belirterek, sektörün en önemli belirleyici unsurlarından birisinin konut faizleri olduğunu söyledi.  Demirtaş, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine harekete geçen bankaların konutta faizleri yüzde 1’e çekmesi ilgiyle karşılandı ve bir hareketlilik başladı. Şu anda uygulanan faiz oranları %0,95 - yüzde 1 aralığında. Ama piyasalarda yılbaşına doğru da aylık faizlerin %1’in altına düşmesi hatta yüzde 0,65’lere inebileceği beklentisi hâkim. Daha da fazla faiz düşüşü beklendiği için gayrimenkul sektöründe henüz istenen hareketlilik sağlanamadı. Önümüzdeki aylarda bankaların daha fazla devreye girmesiyle de konut talebindeki artış gündemde kalacak gibi görünüyor. Bu noktada faiz indirimlerinin uzun süreli olması en büyük beklentimizdir. Diğer yandan bankalar bir aldatmaca içinde. Faiz oranını düşük gösteriyorlar ama ekspertiz ücreti, tahsis bedeli, dosya parası gibi eklentilerle faiz oranına en az yüzde 3 ilave alıyorlar. İşleme başlayan kredi taleplisi  alım noktasında olduğu için vazgeçemiyor. Bu resmen, aldatma. O yüzden hem faizlerin düşmesini hem de bu masrafların azaltılmasını bekliyoruz” dedi.

VERGİ İNDİRİMİ SEKTÖRE BÜYÜK HAREKET GETİRECEK

Demirtaş, inşaat sektörünün daha da canlanması ve bunun kalıcı olması için faiz indiriminin sürdürülebilir olmasının yanı sıra; tapu alım-satım, belediye inşaat ruhsat, yol kanal vb. katılım bedelleri ve oturma raporu harçlarında da indirimin uygulanması gerektiğini söyledi.  Bu indirimlerin satış fiyatlarına olumlu yansıyacağını belirten Demirtaş, “Son olarak hükümetimiz 150 metrekarenin üzerindeki konutların KDV oranının 31 Mart 2017 tarihine kadar yüzde 18’den yüzde 8’e indirdi. Bu da kuşkusuz sektöre büyük hareket getirecek. İlk bakışta bunlar lüks konutlar içinmiş gibi gözüküyor olsa da kalabalık Türk aileleri bu tip konutlara yönelmek istiyor. Bu indirim, senen sonuna kadar faiz düşüşü ile birleşirse sektörde çok büyük dinamizm ve satış artışı yaşatır” dedi.

 KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANIRSA...

İnşaat sektörünün canlanması için yavaşlayan kentsel dönüşüme de hız verilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, bina bazındaki dönüşümlerden ziyade ada, sokak, mahalle hatta semt bazında dönüşümlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Demirtaş, “Kentsel dönüşüm hızlanırsa elbette bundan inşaat sektörü ve ekonomimiz kazanır. Diğer yandan kentsel dönüşüme geniş bir perspektiften bakarsan, çarpık yapılaşmış büyük şehirlerimizi bir nebze olsun düzeltme, insanlara nefes alma mekânları yaratma imkânımız var. Bunu da değerlendirmeliyiz” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.