Konut Fiyatlarının Yüksek Olması Müteahhite Kazandırmıyor

Konut Fiyatlarının Yüksek Olması Müteahhite Kazandırmıyor

KAMDER başkanı Niyazi Gültekin konut fiyatlarının yüksek olmasının müteahhitlere kazanç sağlamadığını belirtti. Müteahhitlerin yüksek kar rakamları yüzünden fiyatların yüksek olduğu gibi yanlış bir algının oluştuğunu ifade eden Gültekin, “ Yüksek fiyatlı

A+A-

Son dönemde hızla artan konut fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği  (KAMDER) başkanı Niyazi Gültekin sanılanın aksine müteahhitlerin bu işten kazançlı değil zararlı çıktığını ifade etti. Gültekin arsa fiyatlarının hızlı artışının nedenini ise suni talep artışı olarak gösterdi.

MÜTEAHHİTİN HER YERDE KARI AYNI, ARSA FİYATLARI FARKLI

Müteahhitlerin her yerde aynı kar yüzdesi ile çalıştığını ancak arsa fiyatlarının her yerde farklı olduğunu belirten Gültekin şu şekilde konuştu, “Sanılıyor ki konut fiyatları arttıkça müteahhit daha çok kazanıyor. Bu doğru değil. Müteahhitin her yerde karı aynıdır. Değişen arsa fiyatlarıdır. Konut fiyatlarının yüksek olduğu yerde arsa fiyatları çok yüksek demektir. Burada müteahhitin kazancı bellidir. Bu işten arsa sahibi kazanç sağlıyor” dedi.

ULAŞIM SORUNU AŞILIRSA...

Yerel yönetimlerin şehir merkezi dışında kalan yerleşim alanlarında ulaşım, altyapı ve üstyapı hizmetlerini iyileştirmesi durumunda vatandaşların daha ucuz konut bulabileceği şehir merkezi dışındaki bu yerleri tercih edebileceğini belirten Gültekin, “ Vatandaşların şehir dışında kalan yerlerde yaşamayı tercih etmemesinin temel nedeni ulaşım sıkıntısı.  Şehir merkezinde yaşamayı tercih etmesinin nedeni ulaşım kolaylığı. Eğer şehir merkezinin dışında kalan bölgelerde ulaşım, altyapı ve üstyapı hizmetleri iyi verilirse insanlar yaşamak için buraları tercih eder. Vatandaşlar burada yaşamaya başladığında şehir merkezinde arsaların fiyatları düşer. Vatandaş da ucuz konuta sahip olabilir” dedi.

EN ÇOK MÜTEAHHİTLER MAĞDUR

Yüksek fiyatların en çok müteahhitleri mağdur ettiğini söyleyen Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Konut fiyatlarının yüksek olması en çok biz müteahhitleri mağdur ediyor. Arsayı pahalı aldığımız için mecburen yüksek fiyattan daire satıyoruz. Uygun fiyattan arsa alabilseydik projelerimizi daha hızlı satar ve daha çok yatırım yapardık. Fiyatlar yüksek olduğundan satışlar yavaşlıyor. Diğer yatırımlara geç başlamak zorunda kalıyoruz. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Daha uygun fiyata konut satmayı konut alıcısından çok biz istiyoruz. Yüksek fiyatlardan müteahhiti sorumlu tutmak doğru değil.”

SUNİ TALEP ARSA FİYATLARINI UÇURDU

Niyazi Gültekin arsa fiyatlarının çok hızlı yükselmesini şu şekilde açıkladı, “Biraz para biriktiren inşaat işine giriyor. Müteahhit çok olunca arsa talebi de çok oluyor. Sektörde suni bir talep oluşuyor. Çok fazla talip gören arsa sahibi fiyatları otomatikman artırıyor. Müteahhit arsayı pahalıya aldıkça konut fiyatlarını yükseltiyor. Arsa sahibi de fiyatları arttırdıkça artırıyor. Benim meslektaşlarımdan ricam arsaları değerinde alsınlar. Ben nasıl olsa daire fiyatlarını artırır, satarım anlayışına girmesinler. Böyle yaptıkça arsa sahiplerinin iştahı kabarıyor ve fiyatları sürekli artırıyorlar.”

İNSANLAR YAŞAMAK İÇİN İZMİR’İ TERCİH EDİYOR

Yüksek fiyatları rağmen İzmir’de eylül ayı konut satışlarının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 arttığına dikkat çeken Gültekin, “İzmir çok güzel bir şehir. Tarihsel ve kültürel birikimi, kozmopolit yapısı ile her zaman tercih edilen bir kent olmuştur. İnsanlar İzmir’de oturmayı, İzmir’de yaşamayı seviyor. İzmir sadece istihdam göçü almıyor. Rahat bir yaşam sürmek isteyenler de İzmir’e geliyor. Bu yüzden konut satışlarında ivme sürekli yükseliyor. Umarım daha uygun fiyatlı konutlar üreterek herkese İzmir’de oturma imkanı sağlarız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.