Konutta 2017 Teşvikleri!

Konutta 2017 Teşvikleri!

Hükümet KDV, damga vergisi ve tapu harçlarında birçok düzenleme yaptı. Söz konusu düzenlemeler ile konut almak isteyenler için gerçek bir fırsat dönemi başladı..

A+A-

Hükümet, hem ev alacakları hem de gayrimenkul şirketlerini yakından ilgilendiren birçok düzenlemeye imza attı. Gayrimenkul sektöründe atılan adımlar, konutta satış sezonunu başlattı.

KDV, damga vergisi ve tapu harçlarında yapılan düzenlemeler ile hem alıcılar daha uygun şartlarda ev sahibi olabilecek, hem de gayrimenkul stoğu hızla eriyecek.

İşte konut alım kararlarını hızlandıran teşvikler..

1. Konut alan yabancıya vatandaşlık hakkı tanındı

Konut alan yabancıya vatandaşlık hakkı tanındı. 12 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulamaya göre en az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmaz satın alan yabancıya vatandaşlık hakkı verilecek.

Vatandaşlık hakkı için tapu kayıtlarında ilgili taşınmaz için üç yıl satılmaması şerhi konacak ve satın alım işlemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilecek.

2. Konut alan yabancı ve gurbetçiye KDV muafiyeti geldi

Konut alımı için yapılan bir diğer teşvik ise, yabancı ve gurbetçilerin KDV muafiyeti. Muafiyet hakkı, 23 Şubat 2017 tarihinde TBMM'de kabul edildi, ilgili Kanun ise 8 Mart Resmi Gazete'de yayımlandı.   

Konutların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla yabancılar ve gurbetçiler KDV muafiyetinden yararlanabilecek.

"Gurbetçi" adı altında yalnız çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, KDV muafiyetinden yararlanabilecek.

Uygulama 1 Nisan 2017 tarihi itibari ile geçerli olacak. 1 Nisan 2017 tarihinden önce tapuda tescil işlemi yapılan konutlar için KDV ödenmesi istenecek.

İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılmaması şartı aranıyor. Bir yıl içerisinde taşınmazın elden çıkarılması hâlinde zamanında tahsil edilmeyen vergi tecil faiziyle birlikte ödenecek.

3. Konutta KDV indirimi yapıldı

1 Ocak 2017'den itibaren yapı ruhsatını alan konutlarda KDV, rayiç değeri bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 1, 2 bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 8, 2 bin lira ve üzeri için yüzde 18 olarak uygulanacak.

Bu oranlar eski uygulamada 500 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, bin liraya kadar olan arsalarda yüzde 8 ve bin lira üzerinde yüzde 18 KDV olarak uygulanıyordu. 

4. İnşaatta KDV iadesi geldi

İnşaat sektöründe indirimli orana tabi işlemlerde normalde nakit iadeleri bir sonraki yıl yapılıyordu. Ancak yapılan düzenleme ile konut teslimi yapan firmalar Ocak 2017 itibarıyla artık KDV nakit iadelerini ertesi yıl beklemeden aylık olarak alabilecek.

5. KDV indirim süresi Eylül'e uzadı    

150 metrekareden büyük konutların KDV'sini yüzde 18'den 8'e indiren düzenleme, daha önce başlatılarak Mart ayında sona erecekti. Ancak bu düzenleme de Eylül ayına kadar uzatıldı.

6. Damga vergisi sıfırlandı

Bakanlar Kurulu kararıyla kat karşılığı sözleşmeler ve satış sözleşmelerinde binde 9.48 olarak uygulanan damga vergisi sıfırlandı. Söz konusu damga vergisi indirimi de direkt olarak tüketiciye yansıyacak düzenlemeler arasında bulunuyor. Damga vergisi sıfırlanan sözleşmeler;

- Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri,

- Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri,

- Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri,

- Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri.

7. Tapu harcı indirimi yapıldı

Bakanlar Kurulu Kararı ile tapu harcı indirimleri yürürlüğe girdi. Mevcut oranı "binde 20" olan tapu harcı konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) artık "binde 15" oranında tahsil edilecek.  

Tapu harcı indirim uygulaması 30 Eylül 2017 de dahil bu tarihe kadar uygulanacak. Buna göre bu tarihe kadar satın alınacak 200 bin liralık ev için ödenecek harç 4 bin TL değil, 3 bin TL olarak tahsil edilecek.

8. Maketten konut satışına yeni düzenleme geldi

Maketten konut satışında yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre; Bir konutun birden fazla tüketiciye satılması halinde tüketici, sözleşmeden dönme hakkını devir veya teslime kadar vergi, harç, masraf, tazminat ve benzeri adlar altında herhangi bir bedel ödemeksizin kullanabilecek.

Verilecek teminatın bina tamamlama sigortası olması halinde, Hazine Müsteşarlığı tarafından yürürlüğe konulan Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları gereği tüketiciye verilmesi zorunlu bulunan bina tamamlama sigortasına ilişkin önemli hususlar formu, ön bilgilendirme formuna ek olarak tüketiciye verilecek.

9. İlk evini alana yüzde 15'lik yardım yapılıyor

26 Ağustos 2016 tarihinde hayata geçen uygulama ile bankada hesap açıp 3-5 yıl düzenli birikim yapanlara, ilk evini aldıklarında devlet maddi destek sağlıyor. 

2017'de ödeme tutarları ve desteğin üst sınırı yeniden değerleme oranında arttı. Devlet katkısı üst sınırı böylelikle 15 bin 575 lira oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.