Mahalle AVM’leri Dönemi Başlayacak!

Mahalle AVM’leri Dönemi Başlayacak!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, dev AVM’ler yerine mahalle AVM’lerinin döneminin başlayacağını söyledi. Bengü, yabancı yatırımcıların beklemede olduğunu, yerli yatırımcının harekete geçeceğini belirtti.

A+A-

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye’de alışveriş merkezlerinin (AVM) geldiği noktayı ve projeleri anlattı. 

Türkiye’de 384 AVM’nin olduğunu belirten Bengü, dev AVM'lerin yerine  mahalle AVM’lerinin başlayacağını belirtti.  

Belgü, “Yerli yatırımcılar, kentsel dönüşüm dahilinde yaptıkları projelerde çekim gücü yaratmak için küçük AVM’ler yapıyorlar. Bunlar küçük mahalle AVM’si gibi...Bunların sayısı önümüzdeki dönemde artacak” şeklinde konuştu.

Belgü, “Bu hipermarketler önümüzdeki dönemde çok büyük mağazalarını küçültüp farklı mağazalara ev sahipliği yapacaklar. Eski AVM’ler de kendilerini yenilemek zorunda. En önce de çok katlı ve yerin altına inen AVM’lerin yenilenmesi gerekiyor” şeklinde konuşup büyük ölçekli hipermarketlerde de dönüşüm olacağını belirtti.

Yabancı yatırımcıların beklemede olduğunu ve sadece projesi devam eden AVM’lere yoğunlaştığını kaydeden Bengü, “Yabancı yatırımcı eskisi kadar yok. Olanlar da yapımı süren projeleri bitirmek için uğraşıyor. Yerli yatırımcıların iştahı daha kabarık. Yatırımlardaki durgunluk perakendecinin bakışını da değiştirdi. Kurlardaki artış da perakendecileri kendilerine çekidüzen vermeye itti. Eskiden büyümeye bakarlardı şimde kârlılık ve verimlilik ön planda. Olması gereken de buydu.” dedi.

Begü, “Türkiye’de AVM’si olmayan 20 il kaldı. Bunların da yüzde 60’ı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da... Birçok ilde de yeni AVM projeleri olmamalı. Denizli, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Adana’da artık AVM yapılmamalı” ifadelerini kullandı.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye alternatif pazarlar bulduğunu kaydeden Bengü son olarak şu ifadeleri kullandı: “Yatırımın geri dönüş hızında son dönemde gerileme oldu. Yabancı yatırımcı buna bakıyor. Bu yüzden artık Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyaslıyor ve onun getirisinin başka ülkelerde de olduğunu düşünüyorlar. İspanya, Portekiz, İrlanda, İngiltere ve ABD şu anda ciddi yatırım alır hale geldiler. Ama Türkiye her zaman cazip  ve yabancılar yakın gelecekte tekrar gelir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.