Mar Yapı-Wanda Group'un Oteli Eylül 2018’de Bitecek!

Mar Yapı-Wanda Group'un Oteli Eylül 2018’de Bitecek!

Röportaj veren Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert R. Varon, Mar Yapı-Wanda Group iş birliğini, projeleri ve yatırımları anlattı.

A+A-

Wanda Group ile otel yatırımı söz konusu, bu konuda bilgi alabilir miyiz?

Wanda Group dünyanın en büyük gayrimenkul şirketi ve dünyanın en büyük otel sahibi Çinli bir grup. Zaten sahibi dünyanın en zengin insanlarından bir tanesi, Çin’in en zengini… Sadece gayrimenkul değil aynı zamanda eğlence, kültür turizm ve e-ticaret üzerine çok büyük bir devden bahsediyoruz. Wanda’nın en büyük özelliklerinden bir tanesi gayrimenkul geliştiricisi olması bizim gibi, tabii çok farklı bir boyutta… Sonrasında kendisini turizmde destekleyip, dünyanın en büyük turizm oteli sahibi oluyor. Aslında büyük firmalarla çalışan otellerini işletmeye veren bir grup.

Belli bir süre sonra Çin’in genişleme politikası ve dünyada kendisini tanıtması için geliştirdiği politikalardan bir tanesinin de parçası haline geliyor. Wanda Group aslında kültür ve turizme çok fazla yatırım yapmaya başlıyor. Bunlardan bir tanesi dünyadaki lüks Çin otel markasını yaratmak oluyor. Wanda Hotels&Resorts devreye giriyor bu noktada, çünkü zaten bir geliştirici, bir sürü firmayla çalışmış bütün mülklerini başkaları işletmiş, ben artık bunu kendim yapacağım diyor. Zaten 110 tane otelim var dünyada, bunu da artırıcam, başkalarınınkini de işleteceğim, bunu yaparken Çin’in en büyük 12 tane turizm acentasını satın alıyor. Onların içerisinde Çin’in en büyük online seyahat acentası da var.

Geçtiğimiz sene 2016’da 44 milyon Çinli’yi yurt dışına taşıyor, havayollarıyla ortaklıklar yaparak. Diyor ki ben onları kendi otellerime götüreceğim, kendi markamı oluşturacağım ve dünyada bir oyuncu olacağım. Bu turizm tarafı… Bunun yanında eğlence tarafında da dünyanın en büyük sinema sahibi. Dünyada en çok sineması olan şirket. Burada amaç Çin’i kültürel olarak tanıtmak ve turizm de onun çok önemli bir noktası.

Biz de kendileriyle Türkiye üzerinden stratejik bir iş birliği anlaşması yapıyoruz. Şöyle bir yatırım söz konusu: Bizim projemize aslında bir gelir garantisi vererek ortak oluyorlar. Para koymak yerine gelir garantisi koyuyorlar çünkü istedikleri şey İstanbul’u bir destinasyon haline getirmek. Sonra da tüm Türkiye’ye bunu yaymak bizim amacımız, tek otelle kalmak değil… Ortaklığımızın altyapısı da bu zaten.

İlk olarak İstanbul’daki otelde performansımızı göstereceğiz. Bu performansı garanti ediliyor, bu çok az görülen bir şey otelcilik sektöründe. Bizi de aslında cezbeden şeylerden bir tanesi bu. Bizim 3. otelimiz olacak Basın Ekspres üzerinde.

Turist garantisi veriyorlar aynı zamanda?

Bir noktada evet… Bir yatırımcı olarak bakıldığı zaman risklerimizi minimize eden bir sistemle giriyoruz bu işe. Bizim G projemiz var, orda planladığımız bir otel vardı. Otel, Wanda Hotels&Resorts tarafından Wanda Vista markası altında işletilecek. Aynı zamanda otele bağlı rezidanslar olacak, bunlar da garantiye dahil.

Bizim Rotana ile yaptığımız, yeni geliştirdiğimiz bir ürün var. Hotel Apartments konsepti. Gelin bunu yatırım olarak yapıyorsanız yatırımınızı yapın, tapuyu siz alın, biz işletelim, kiracınız biz olalım ve size yabancı para cinsinden olduğu için yabancı para cinsinde yüzde 6 yüzde 7’ye yakın bir gelir sağlayalım diyoruz, ki bu inanılmaz bir gelir. Avrupa’da yüzde 4.5’ta bile insanlar çok seviniyor. Biz yüzde 6-7’leri sağlıyoruz.

Biz Rotana’da bunu yaptık, bunu şimdi Wanda’ya taşıyoruz. Wanda’da 150 odalı bir otelimiz olacak. Yaklaşık 310 tane de rezidans bulunuyor otele bağlı. 

Bizim açımızdan bakıldığında bu bizim gayrimenkulümüze değer katıyor, satışını çok kolaylaştırıyor. Siz alıyorsunuz bir ev veriyorsunuz Wanda’ya, Wanda onu işletiyor ben size bunu garanti ediyorum diyor. Bundan daha güzel bir şey olamaz.

Bu Wanda’nın daha önce yaptığı bir iş birlikteliği mi?

Wanda bu garantiyi ilk defa veriyor. Rotana yüzde 40 projenin ortağı, Wanda’da burada diyor ki ben sana proje için bütçeni garantiliyorum.

Ekonomiye de turizme de katkı sağlayacak bir iş birlikteliği olacak…

Bizim amacımız o, bu bir başlangıç. İzmir, Kapadokya gibi Çinli turistlerin gelebileceği yerlerde yatırımlarımızı devam ettireceğimizi umuyoruz. Geçtiğimiz sene Türkiye’yi 156 bin Çinli ziyaret etmiş, 44 milyon kişi yurt dışına çıkmış sadece Wanda kanallarından… Bu rakam artıyor, dünyanın en büyük ülkesi, çok ciddi bir zenginlik oluşmaya başladı. Turizmde önemli olan şeylerden biri kişi başı harcamadır. Bu insanların harcaması da Avrupa ortalamalarının bile üzerinde neredeyse. Hem iyi harcıyorlar hem de iyi seyahat etmeye başladılar.

En çok istedikleri şey ise, gittikleri beğendikleri yerlerde kendilerine ait markalarının olması, çünkü gittikleri yerde 1-2 gün diğer şeyleri tecrübe ettikten sonra kendi kültürlerine dönüş yapıyorlar. Wanda bunu çok iyi yakaladığı için kendi otel markasını oluşturuyor. Dünyaya çıkan çok ciddi bir Çinli var ve bunları kendilerine çekecek bir markaları var. Bunun da bizim açımızdan çok büyük faydaları var. Bizim yatırımcılarımızın bizden daire alanların da çok büyük avantajı oluyor.

FIFA Interactive World Cup Türkiye’de yapılacak

Başka iş birlikleri olacak mı?

Wanda o kadar büyük bir grup ki, biz diğer alanlarda da onlarla beraber yürüme kararı aldık. Onlar da sağ olsunlar çok sıcak baktılar. Onların e-ticaret ile ilgili bir çalışması ve belki onlarla entegre olabileceğiz onun çalışmalarını yapıyoruz şu anda. Gayrimenkul ve dışındaki markalarla bazı sinerjiler yaratma imkanımız olacak çok büyük bir otaklık bu bizim için de büyük bir adım oldu. Çok mutluyuz bu konudan.

Hatta ilk meyvesini aldık diyebiliriz. Biz otelimizi 2018’in Haziran ayına yetiştirebilseydik, FIFA’nın Interactive World Cup’ı bizde düzenlenecekti... Playstation’da oynanan Xbox’ta oynanan FIFA oyunlarının turnuvası yapılıyor dünyada ve her sene bir şehirde yapılıyor. Bu sene Londra’da olacak 2019’nun sözünü aldık, Çünkü Wanda FIFA’nın en büyük sponsoru ve yayın hakları da elinde. Türkiye’de bizim otelimizi ve çevredeki otelleri de doldurarak FIFA’nın organizasyonunu yapmak için şimdiden söz aldık. Böyle şeylerin Türkiye’ye de katkısı olacak. İstanbul’u turizm radarına iyi bir şekilde sokacak. Hiçbir zaman düşmüyor ama bir gerileme olduğu da gerçek, o yüzden İstanbul’u tekrardan bir destinasyon haline getirmek için güzel bir adım.

Ne zaman hizmete girecek?

Eylül 2018’de bitecek diye öngörüyoruz. Şu anda inşaatın kabası bitmek üzere. Zaten hazır bir projemizin otel olarak düşündüğümüz yerine entegre ediyoruz. Bunun devamında Eylül 2018’de ilk uluslararası açılacak otelleri olacak Wanda’nın… Wanda’da istanbul’dan başlıyor aslında bu kapsamdaki büyümesine bu da çok güzel bir şey. Los Angeles’ta, Londra’da, Paris’te var. Bunlar kendi mülkleri, İstanbul kendi mülkleri olmadan böyle bir yatırıma giriştikleri ilk yerlerden birisi. Biz fuarda onları ziyaret ediyoruz.

Gelecek Çin bunu herkes farkında Paris’te Roma da Çinli polisler var, Amerika’ya indiğinizde Çinli pasaport görevlileri var, Çince bildikleri için. İnsanlar Çinlileri çekmek istiyor, bizim de yapmamız lazım bunu çünkü 150 milyonda 156 bin kişi çok düşük bir rakam, bizim bu ziyaretleri arttırmamız lazım. Çok büyük bir potansiyel bir de tabii yeni bir segment Türkiye için, bu adımşa farklı ortaklıklar gelecektir. Bu alanda ilk somut adımı biz atmış olduk

Mar Yapı’nın diğer projeleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

G Tower Divan’la yaptığımız 3. Projenin satışları devam ediyor çok başarılı bir şekilde. Divan'la ortaklığımız artık bir zemine oturdu, birbirimizi çok iyi anlayan iki grubuz. Orası Güneşli’nin en değerli noktası, güzel satışların devamını bekliyoruz.

Rotana ortaklığımızda da satışlara başlıyoruz. 153 tane bahsettiğim sistemde olan kira garantili proje… Şu anda ilk satışları Körfez’e gerçekleştirdik Rotana sayesinde.Burada da talep topladık… İlk Çinlileri getiriyoruz daire alma noktasında..

Bunun haricinde Bodrum’da Wanda’yla ilgili bir sürprizimiz olabilir. Bodrum projemizin kaba inşaatı bitti. Önümüzdeki kıştan sonra 2018 yazına onu da hayata geçirmiş olacağız. Projelerimiz devam ediyor, biz yatırımın hızını kesmedik, umutluyuz. Tüketicinin ilgisini bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.