Mayıs 2017 Kira Artış Oranları

Mayıs 2017 Kira Artış Oranları

2017 Mayıs ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara yeni kira dönemi için yapılacak zam oranı belli oldu. İşte kira zam oranları Mayıs 2017..

A+A-

Geçtiğimiz sene ve daha önceki senelerin Mayıs ayında kira sözleşmesi imzalayan ve feshetmeyen kiracılara yeni kira dönemi için yapılacak zam oranı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre meskendeki kiracıya yüzde 8,01 oranında zam yapılabilecek. İşyerindeki kiracıya sözleşmeye bağlı kalma şartı ile zam yapılacak. 

Sözleşmede herhangi bir oran belirlenmemesi halinde mal sahibi işyerindeki kiracısına istediği oranda zam yapabilecek.

Kira artış oranları Mayıs 2017

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,76 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,37 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,01 artış gösterdi.

Kira artış hesaplamalarında yukarıdaki oranlardan on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. Mevcut kira bedeli üzerinden bu oranda artış yapılıyor.

Mayıs 2017 kira artış hesabı örneği

2016 Mayıs ayında mesken kira sözleşmesi imzalayan ve sözleşmesi yenilenen kiracının yeni kira bedelini hesaplayalım. Bu kiracının mevcut kira bedeli 1000 lira olsun. Kiracının yeni dönem kira bedeli 1000 lira üzerinden yüzde 8,01 oranının hesaplanması ile tespit edilebilecek.

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 8,01

Zamlı bedeli: 80 lira

Zamlı kira bedeli: 1080 lira

Kira bedeli döviz ise..

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup; Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.

Kira artış davası ne zaman açılır?

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.

Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.