Mersin'de İmar Sorunu Çözülüyor!

Mersin'de İmar Sorunu Çözülüyor!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin'deki proje ve yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Kocamaz, kentin 4 mevsim turizm merkezi haline geleceğini söyledi.

A+A-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin'in dünyaya tanıtımını misyon haline getirdiklerini belirterek, kenti 4 mevsim turizm merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.

MERSİN'İ DÜNYAYA TANITACAĞIZ

21. EMITT Turizm Fuarı'na Mersin olarak katılmak için İstanbul'da bulunduklarını anlatan Kocamaz, “Mersin'in tanıtımıyla ilgili büyük bir stantta her yıl tanıtım yapıyoruz. Kendi değerlerimizi sergileme imkanı buluyoruz. Mersin'e turist akışı son dönemlerde Türkiye genelinde yaşadığımız hadiseler nedeniyle bir miktar azaldı. Ancak bizim esas amacımız insanların dikkatini Mersin'e çekmek. Çünkü 8 tane ilan edilmiş turizm bölgemiz var. Bunların bir kısmının planlamaları yapıldı. Bir kısmı halen bakanlıkta bekliyor" dedi. Mersin'de turizm menüsünün çok zengin olduğunu vurgulayan Kocamaz, “İnanç turizmi, kayak turizmi, doğa ve deniz turizmi gibi her çeşit turizm var. Bunun değerlendirilmesi lazım. Rus ve Alman vatandaşları Mersin'den çok sayıda ev alıyorlar ve yazları burada geçiriyorlar" diye anlattı.

HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMELİ

30 Mart 2014 öncesi verdikleri sözlerin hepsinin arkasında olduklarını ifade eden Kocamaz, “Belediyenin kaynakları kısıtlı. Burada yaşayan insan sayısına göre ödenekler geliyor. Mersin, limanıyla, serbest bölgesiyle, organize sanayi bölgeleriyle Türkiye'de vergi sıralamasında 6. sırada görünüyor ama Ankara'dan aldığı hizmetler açısından 24. sırada yer alıyor. Türkiye'yi ayakta tutan ilk 6 şehirden bir tanesi Mersin ve o yüzden hak ettiği değeri alması gerekiyor. Ama bugüne kadar Mersin genel ve yerel idarelerden hak ettiği hizmeti alamamış. Bu sebeple bir hizmeti üretirken öncelik sırası değişebiliyor" şeklinde konuştu.

YATIRIMCI BÖLGEYE ÇEKİLECEK

Kentin işsizlik sorununa da değinen Kocamaz, “Mersin'de işsizlik çok fazla. İşsizliğin fazla olması potansiyel suçlu insanları da artırıyor. Bizim istihdama imkan sağlamamız lazım. Bir kent düşünün ki yatırımcı yatırım yapmak istiyor ama ona tahsis edilecek alan yok. Göreve geldiğimiz yıl, Mayıs ayında Mersin'in imar problemi için 1/100 binlik planlara başladık, 2 yıl sonra bu imar planı meclisten geçti ama bakanlıkta inceleme aşamasında. Buna paralel olarak 1/100 binlik planların ardından 1/5000'lik planlar da büyükşehir meclisine gelecek. Onun arkasından 1/1000'lik planlara geçeceğiz" ifadelerini kullandı. Kocamaz, 300 bin Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Kentte 300 bin Suriyeli var

300 bin Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Kocamaz, “Böyle bir ortamda işsizlik yüzde 20 oranında artış gösterdi. İşsizliğin ağırlıklı olarak absorbe edildiği yer de tarım alanları. Bir çoğu kalifiye eleman olmadığı için tarım alanında çalışıyorlar. Fakat genel manada bizim insanları biraz daha teknoloji ve sanayiye yöneltmemiz, diğer taraftan da istihdam problemine çözüm üretmek için çalışıyoruz" dedi. Kocamaz, Suriyeli çocukların entegre edilmesi konusunda, “Bizim çocuklarla bir ortak kültür oluşturması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle onların eğitimlerine ciddi anlamda önem veriyoruz. Özellikle Türkçe öğrenmeleri yönünde çabalarımız var.

Raylı sistem geliyor

Kocamaz, Mersin'in bir diğer probleminin de trafikteki sıkıntılar olduğunu söyleyerek konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. “Mersin'in trafik problemi sabah ve akşam gidiş-dönüşlerde ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Onun için de yine bir ulaşım master planı yaptırdık" diyen Kocamaz, “Tabii bu çalışmalar süreç içerisinde olacak şeyler. Şu anda bu projemiz de bakanlık tarafından onaylandı. Bu trafiğin çözümüyle ilgili projede Mersin için artık bir raylı sistem yapılması öngörülüyor. Bununla ilgili şu anda proje ihalesine çıkıyoruz. Bunun yanı sıra kavşak düzenlemelerine göre battı-çıktı çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.