Mimarlar Odası'ndan Hamamyolu Projesine Sert Açıklama!

Mimarlar Odası'ndan Hamamyolu Projesine Sert Açıklama!

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, ağaçların kesilip söküldüğü Hamamyolu projesi ile ilgili çok sert bir açıklama daha yaptı. Oda, projenin durdurulması çağrısını yineledi. Açıklamada, projenin görsellerinin “uygulama projesi” olmadığının altı çizildi, ağaç k

A+A-

Mimarlar Odası Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 17 Ocak’ra hazır olan yönetim kurulu üyelerinin ortak kararıyla ağaçların kesilmeye başlandığı Hamamyolu projesi ile ilgili bir açıklama yapıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Mimarlar odası olarak projeden haberimizin olmadığını, şehrin ortasındaki ağaçların sökülmesi ve kesilmemesinin şehre ihanet olduğunu, kuşların yuvasız bırakılmama gerektiğini, projenin mimari ve estetik yönden bilimsel değerinin olmadığını belirtmiş, yeni de olsa ilkel projenin durdurulmasını talep etmiştik” denildi. 

“YARDIM TALEP EDİLMEDİ”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “6235 sayılı yasayla kamu kurumu niteliğinden dolayı bizlere tanınan kaynaklanan hak yükümlülüklerin neler olduğunu biliyoruz. Hamamyolu hepimizin. Hepimiz görüşlerimizi, bildiklerimizi görev ve sorumluluk bilinciyle halkımızla paylaşmalıyız. Eskişehir Mimarlar Odası bazı yerel basın organlarında belirtildiği gibi belediyelerin mimari proje danışma organı değildir. Proje ortaya konulduğunda görüş ve düşüncelerimizi yasaların bizlere verdiği haklar çerçevesinde açıklarız. Odunpazarı Belediye Başkanı, Meclisi veya üyeleri tarafından odamızdan proje denetimi konusunda yardım talep edilmemiştir.” 

BİR YIL ÖNCE YAPILAN TOPLANTIDA… 

Açıklamada ayrıca, “Kim olursa olsun kişisel ihtiras ve beklenti içinde olanlarında odamızın adının kullanılmasına izin verilmemiştir. Hamamyolu projesinin sahibi, destekleyicileri, sorumluları bellidir. Hamamyolu projesinin tartışma odağına sadece Eskişehir Mimarlar Odasının konulmasının yanlış olduğunu halkımızın bilmesini isteriz. Odunpazarı Belediyesi’nin Hamamyolu projesiyle ilgili olarak 15 Ocak 2015 tarihinde Belediye Başkan Yardımcısı ve Park Bahçeler Müdürünün de katıldığı toplantıyı 3 kere SMS hatırlatma yoluyla çağrı yaparak üyelerimize bildirdik. Sır olmayan bu toplantıya katılanlar bellidir” denildi. 

SONRADAN PROJE MİMARI ÇIKMASI İLGİNÇ DEĞİL Mİ? 

“Bugün anlıyoruz ki üyemiz olmadığı halde toplantıya katılan mimar meslektaşımızın da daha sonradan proje mimarı olarak ortaya çıkması da ilginç değil mi? Mimarı bile belirlenmiş projeyi Eskişehir Mimarlar Odasına taşımaya çalışanlar belli olmuyor mu? Odamızda gerçekleştirilen bu toplantıda projenin içeriğinden ziyade projenin nasıl elde edileceği konuşulmuş, tartışılmıştır. Meslek odası olarak bu tür projelerde yarışma yoluyla proje edilmesinin uygun olacağı vurgulanmış, çeşitli meslektaşlarımızda bu yönde fikirlerini iletmişlerdir. Belediye yetkilileri tarafından projenin başlanma tarihi için yeterli süre kalmadığı belirtilmiş, yarışmaya sıcak bakılmadığı ifade edilmiştir. Ayrıca meslektaşlarımızdan çalışma yaparak kendilerine iki hafta içerisinde proje iletmelerini talep etmişlerdir. Ancak mimari projelerin Telif Hakları Yasası ile Vergi Yasalarından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerinin ne olacağı toplantıda açıklığa kavuşmamıştır.”

“10 GÜN İÇİNDE PROJE ÜRETİLMESİ İSTENDİ”

Açıklamada, “Toplantıdan 20 gün sonra, 5 Şubat 2016 tarihinde Şubemize kent konseyinde ESGİAD adına temsilen çalışmalar yürüten mimar tarafından alan ile ilgili bir şartname mail yolu ile iletilmiş ve hiçbir bedel ödenmeden katkı vermek isteyen meslektaşlarımızdan 10 gün içinde proje üretmeleri talep edilmiştir. Odamıza gelişmelerin akıbeti konusunda da bilgi veren olmamıştır. Ortada koruma kurulu kararları, sit alanı dışında kalan alanların kararı, imar planına uygunluğu konusunda bilgi, veri yok, finansman boyutu belli değil, park, bahçe düzenlemesi niteliğindeki görüşmelerin yapıldığı toplantı ile nasıl oluyor da görmediğimiz proje Mimarlar Odasının bilgisi dahilinde yapıldı denebiliyor, anlaşılır gibi değil? Hala diyoruz ki bize ulaşan veya ulaşabildiğimiz mimari projeden haberimiz yok. Projeyi görmedik. Bize gösterilmedi. Proje, taslak proje, maket proje, görsel, fikir ayrı şeylerdir. Bunu daha nasıl anlatabiliriz?” denildi.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.