Müteahhitler ‘Manhattan Planları’ İçin Ak Parti’den Destek İstemiş

Müteahhitler ‘Manhattan Planları’ İçin Ak Parti’den Destek İstemiş

Konak Belediyesi tarafından geçtiğimiz hafta oylanan Yeni Kent Merkezi, Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Halkapınar-Salhane Kesimi 1/1000 imar uygulama planlarının meclisten geçmesi için bölgede gökdelen yatırımları bulunan müteahhitlerin Ak Part

A+A-

2013 Yılında Hazırlanan ‘Bayraklı Manhattan Projesi’nin imar planları ile ilgili, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonucunda mahkeme 2015 yılında yürütmeyi durdurma kararı almıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yürütmeyi durdurma kararının ardından 1/5000’lik plan notları hazırlayarak mecliste onayladı. Bayraklı Belediyesi de kendi sınırları içinde kalan alanın 1/1000 ölçekli imar plan notları hazırlayarak mecliste onayladı.

İZMİR YENİ KENT MERKEZİ PLANLARI REDDEDİLDİ

KONAK’TA SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

Büyükşehir’in 1/5000 ölçekli plan notlarını hazırlamasının ardından Bayraklı belediyesi 1/1000’lik planları hemen onaylarken Konak’ta, CHP’li meclis üyeleri arasında yaşanan görüş farklılıkları planların onaylamasını engelledi. Belediye başkanı Sema Pekdaş’a muhalif olan ve sayı olarak çoğunluğu elinde bulunduran Yalı grubu mayıs 2015’te meclise gelen planları yeniden komisyona gönderdi. 2017 ocak ayında mecliste oylanması düşünülen imar planları, hazırlıklar tamamlanmadığı için şubat ayı meclisine kaldı. 1 şubatta meclise gündemine gelen Yeni kent merkezi planları ile ilgili imar komisyonu olumsuz rapor sundu. İmar Komisyonun olumsuz raporu mecliste oylandı. Planlar Pekdaş taraftarı ve Ak Partili 14 meclis üyesine karşılık Yalı Grubunun 16 oyuyla reddedildi.

 MÜTEAHHİTLER AK PARTİ’DEN DESTEK İSTEDİ: YATIRIMLAR DURMASIN

Yeni kent merkezinde gökdelen yatırımları bulunan müteahhitler imar planlarının bir an önce yürürlüğe girmesi ve yatırımların hızlanması için harekete geçti. Belediye başkanın ve ona yakın meclis üyelerinin Yalı grubu karşısında sayıca az olduğunu fark eden müteahhitler bu kez Ak Parti’den yardım istedi. Ak Parti Konak ilçe başkanı ile görüşen Müteahhitler yatırımların durmaması için destek istedi. Ak Parti ise grup kararı alarak destek vereceğini bildirdi.

İKİNCİ OTURUMDA OYLANACAKTI AMA…

Ak Partili meclis üyeleri şubat ayı ilk meclis toplantısında yeni kent merkezi planlarını gündemde tutmayı, ikinci oturuma kadar geçen sürede planların hukuki ve teknik altyapısını araştırarak oylamaya katılmayı hedefliyordu. Belediye başkanına yakın meclis üyeleri ile bu yönde bir işbirliğine varıldı. Ancak meclis esnasında Belediye başkanına yakın meclis üyelerinin önergenin mecliste oylanması yönünde oy kullanmasıyla Ak Parti’nin planı suya düştü.

YALI GRUBUNUN ‘BİZE DAVA AÇILIR’ OYUNU

İmar ve hukuk komisyonunda da sayı çoğunluğunu elinde bulunduran Yalı grubu Ak Partili komisyon üyelerini ‘eğer biz bu önergeyi onaylarsak yasadışı bir iş yaptığımız için bize de dava açılır, ceza yeriz’ korkuttukları iddia edildi. Hem imar hem de hukuk komisyonunda görev alan meclis üyeleri, meclis toplantısına katılmadı. Komisyon üyeleri diğer partili meclis üyelerini de bilgilendirmediği için meclis üyeleri planlarla ilgili yeterince bilgi edinemedi.

AK PARTİLİ 2 MECLİS ÜYESİ PLANLARIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Mecliste planların oylanması sırasında Ak Parti grup başkanvekili Ömür Şanlı ve meclis üyesi Abdullah Siyahkoç meclis salonunu terk ederek oylamaya katılmadı. Grup kararına uymadığı gerekçesiyle grup başkanvekili Ömür Şanlı görevden alındı. Ak Partili 2 meclis üyesi oylamaya katılıp planların kabul edilmesi yönünde oy kullansaydı 16-16 eşitlik sağlanacaktı. Eşitlik durumunda belediye başkanının oyu, 2 oy sayıldığından yeni kent merkezi planları onaylanmış olacaktı.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNE GELEBİLİR

Yeni kent merkezi Konak sınırları içerisinde kalan bölgenin 1/1000 ölçekli planlarının yürürlüğe girebilmesi için Büyükşehir Belediye meclisinden geçmesi veya Konak belediyesi tarafından yargıya taşınması gerekiyor.  Planların en kısa zamanda Büyükşehir meclisinde gündeme gelmesi bekleniyor.

BELEDİYE BÜYÜK CEZALAR ALABİLİR

İmar planları ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı olduğu için yeni kent merkezinde hem inşaat hem de oturma ruhsatı verilemiyor. İnşaat ruhsatı alan, inşaatını tamamlayan bir firma oturma ruhsatı alamadığı için belediyeye tazminat davası açması durumunda belediye ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.