Müteahhitler Proje Onaylatma Telaşında!

Müteahhitler Proje Onaylatma Telaşında!

1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni tip imar yönetmeliği müteahhitlerde telaş yarattı. Birçok müteahhit yürürlükteki imar kanunundan faydalanmak için 1 temmuz öncesinde projesini onaylatmak için belediyeye akın ederken belediyelerin imar biri

A+A-

2017 yılının başlarında yürürlüğe girmesi planlanan ancak talepler üzerine 1 Temmuza ertelenen yeni tip imar yönetmeliğinde süre 1 ay sonra doluyor. Yeni tip imar yönetmeliğinin yürürlüğe girecek olması sektörü hareketlendirdi. Müteahhitler projelerini onaylatmak için belediyelere akın ediyor. İnşaatı 6-7 ay sonra başlayacak olan inşaatların ruhsatları için başvurular şimdiden yapılıyor. Belediyelerde ciddi bir yoğunluk oluşunca bazı belediyelerin belli bir tarihten itibaren proje kabul etmeyeceği iddia edildi.

ZİYA DAĞLIER: BAKANLIKTAN SÜRENİN UZATILMASINI TALEP EDECEĞİZ

Konuyla ilgili İzmir Müteahhitler Federasyonu harekete geçme kararı aldı. Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin erteleme olmayacak ifadelerine rağmen İMFED mağduriyet oluşmaması için yeni tip imar yönetmeliğinin 2018 yılında yürürlüğe girmesini isteyecek. İMFED başkanı Ziya Dağlıer konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu, “Müteahhit arkadaşlarımızın birçoğunun yeni tip imar yönetmeliğinin 6 ay daha uzatılması yönünde talebi var. Bizde birkaç gün içerisinde meslektaşlarımızın bu talebini bir raporla Çevre ve Şehircilik bakanlığına ileteceğiz. Federasyon olarak sürenin uzatılmasını talep edeceğiz. İmzalanmış birçok kat karşılığı inşaat sözleşmesi var. Mimarisi çizilmiş projeler var. Yeni tip imar yönetmeliği ile birlikte bunlar geçersiz olacak. Kat karşılığı sözleşmeler yenilenmek zorunda kalacak. Mimari projelerin tadilatı masrafı müteahhitin cebinden çıkacak. Birçok meslektaşımız yeni tip imar yönetmeliğinin ne gibi yenilikler getireceğini bilmiyor. Süre uzatılmazsa mağduriyetler oluşacaktır. Sürenin uzatılmaması ihtimali daha kuvvetli. Bu yüzden arkadaşlarımız mevcut projelerini bir an önce onaylatmalı ”

NECİP NASIR: ERTELENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı Necip Nasır ise şunları dile getirdi, “Müteahhitler Federasyonu başkanı Necip Nasır, “Bu yeni yönetmelik ile birlikte belediyelerin yetkisi artırılacak. Belediye projeye müdahale edebilecek. Elbette bazı arkadaşlarımız bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Ancak 1985 yılında yürürlüğe giren 3194 sayılı imar kanunu yamalı bohçaya dönüştü. Bu kanunun yenilenmesi şarttı. Çevre şehircilik bakanı ile görüştük. Bakanın tavrı net. Yeni tip imar yönetmeliğinin ertelenmesi söz konusu değil.”

YENİ YÖNETMELİKTE NELER VAR

Yeni yönetmelik konut yapımının yarıya düşmesi bekleniyor. 1+0 olarak nitelendirilen stüdyo dairelerin artık yapılmayacağı yönetmelikte en küçük dairenin de 28 metrekare ve 1 oda 1 salondan meydana geleceği açıklandı. 

Yönetmelikle birlikte bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, çevredeki yapılara uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek için dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini seçebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek. Ayrıca yola ve yan parsellere mesafe zorunluluğu, arsa payının düşmesinede neden olabilir.

Sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere zorunlu paratoner konulacak. Balkonlar alçıpanla bağımsız bölüm haline getirebilecek. Ayrıca, teraslara, bahçe hatta havuz yapılabilecek.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum