Necip Nasır Demir Ve Beton Zamlarına Sert Çıktı: Hesabı Sorulur

Necip Nasır Demir Ve Beton Zamlarına Sert Çıktı: Hesabı Sorulur

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır dolardaki yükselişin ardından demir ve beton fiyatlarına yapılan zamları çok sert bir şekilde eleştirdi. Nasır, “15 Temmuzdan sonra ülke ekonomisi üzerinde oyun oynanıyor. Dolardaki yükselişin beton ve demir fi

A+A-

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kararı üzerine doların geçtiğimiz hafta 3.40'ın üzerine çıkması en çok inşaat sektörünü etkiledi. Dolar artışının ardından metreküpü 105 lira olan betonun fiyatı 150 liraya, geçtiğimiz Ekim ayında tonu bin 300 lira olan demirin fiyatı ise bin 750 liraya yükseldi. Beton ve Demir fiyatlarının arttırılmasını çok sert bir şekilde eleştiren Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı Necip Nasır, “Doların artışını kirli bir tezgah olarak görüyoruz. Bunun uzun sürmeyeceği kanaatindeyim. Maalesef inşaat sektörünü üzen inşaat malzemecilerin bunu bir fırsat bilerek spekülatif artışlar yapması bizi üzdü. Demir üreticileri hurda alımını dolar ile yaptıklarını gerekçe göstererek zam yapıyor. Bu doğru değil. Dolar 1 hafta önce artışa geçti. Sizin stoklarınızda hiç demir yok muydu 1 hafta içerisinde bu kadar büyük bir zam yaptınız. Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulamak isteyenlerin bir tezgahı. Dolar artışı henüz yansımadan fiyat artırmak doğru değil. Bu artışın kalıcı olacağını da düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

SPEKÜLATİF ZAM YAPANLARA HESAP SORULAR

İstiklal mücadelesinin verildiği bu süreci fırsata çevirip zama yapanlardan hesap sorulacağını belirten Nasır sözlerini şu şekilde devam ettirdi,  “İnşaat malzemeleri üretiminde iyi bir noktadayız. Yatırımcılarımız ne kadar yerli ürünler kullanır ve dışa bağımlılığımız azalırsa rekabet şansımız o kadar artar. 15 Temmuzdan sonra ekonomimiz üzerinde bir oyun oynanıyor. Yerli üreticinin bu oyuna alet olmaması gerekiyor. İstiklal mücadelesi verdiğimiz bu süreçte dolar artışındı fırsat bilerek 1 hafta sonra zam yapmak hiç etik değildir. Ülke olarak istiklal mücadelesi verdiğimiz bu süreçte spekülatif artışlar yapanlardan hesabı sorulur. Yerli üreticinin bu konuda daha duyarlı olacağını düşünüyorum.”

KONUT YATIRIMCILARI ELİNİ ÇABUK TUTMALI

Nasır konut yatırımcılarına da tavsiyelerde bulundu, “Dolardaki artış inşaat maliyetlerini de artırır. Bu artışlarda konut fiyatları artırılarak tüketiciye yansıtılır. Şu andaki konut satışlarında herhangi bir artış söz konusu değil. Ama dolardaki yükseliş devam ederse bu yılsonunda fiyatlara yansıyacaktır. Bu yüzden konut alacaklar erken davranmalı. Yılbaşına kadar konut satın alanlar kazanır.”

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.