Nitelikli Konut Üretimi İkinci Planda Kaldı!

Nitelikli Konut Üretimi İkinci Planda Kaldı!

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, nitelikli konut üretiminin ikinci planda tutulduğunu belirtti. Alpaslan, "Akıllı mimari adı altında reklamı yapılan konutların daha sonra yapısal problemleri olduğunu görüyoruz" dedi.

A+A-

İzmir özellikle son yıllarda kuzeyden güneye bütünüyle adeta bir şantiyeyi andırıyor. Birçok firma tarafından yüzlerce hatta binlerce konut yapılıyor. Ancak bu konutların ne kadarı reklamları yapıldığı gibi nitelikler taşıyor? Konut sahibi olmak isteyenleri yakından ilgilendiren konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası  İzmir  Şube Başkanı Yrd. Doc. Dr. Halil İbrahim Alpaslan kent ve ülke genelinde nitelikli konut üretiminin ikinci planda tutulduğunu anlattı, "Son yıllarda inşaat sektörü ciddi bir atılım geçirdi. Bunun bir takım sağlıklı ve sağlıksız nedenleri var. Çok hızlı bir inşaat furyası baş gösterdi. Bu furyada ne yazık ki nitelikli konut üretiminin ikinci planda kaldığını görüyoruz. Daha çok metre nicelik üzerinden üretimin söz konusu olduğunu düşünüyoruz. Bir başka deyişle mekan niteliği iyi ve insanların daha iyi için mekan üretme konusunun çok fazla gündemde olmadığını düşünüyoruz" dedi. Bunu da sağlıksız nedenlere bağlamak gerektiğini söyleyen Alpaslan, "Eğer siz tamamen ekonomik açıdan konut sektörünü ya da genel olarak inşaat sektörünü ön plana çıkarırsanız onunda başlıca dinamiği ekonomi olur. Minimum metrekareden maksimum kar çıkarmak gibi aslında hiç de iyi olmayan bir amaç ön plana yerleşir. Şu anda Türkiye'de bunu gözlemliyoruz. Çok nadir projeler bu nitelikli mimarlığı ön plana çıkarıyor. Ama genelde farklı amaçlar var" ifadelerini kullandı. 

'DETAYLARI BİLİNMELİ' 

İzmir için de durumun aynı olduğunu belirten Alpaslan "Son zamanlarda üretilen çoğu proje maksimum kar elde etme amacıyla hayata geçiriliyor" dedi ve şöyle devam etti: "Billboard ve gazete reklamlarıyla çağdaş yaşam, geleceğin mimarisi akıllı mimari diye sunulan konutların yerleşildikten bir süre sonra aslında hiç de öyle olmadığını, çok ciddi yapısal problemlerin söz konusu olduğuna sıklıkla şahit oluyoruz. Konut sahibi olmak isteyenlerin projenin detaylarını bilmesi fayda sağlayacaktır." 

Ege Telgraf

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.