Ön ödemeli Konut Satışı Sektörü Rahatlatır!

Ön ödemeli Konut Satışı Sektörü Rahatlatır!

Yeni KHK’lerle önemli ekonomik kararlar alındı. Bankaların kredi verirken çekingen davranmasına neden olan zimmet maddesi esnettilecek. Devlete döviz borcu olanlar için kur sabittendi. Varlık Fonu kaynakları genişletildi...

A+A-

Hükümet, ekonomiyi canlandıracak, kredi kanallarını açacak, yatırımları artıracak adımları art arta atıyor. Ekonominin yavaşlamasına karşı kredi kanallarını açma politikalarına bir yenisini daha ekleyen Hükümet, kredi vermeyi rahatlatacak zimmet düzenlemesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Zimmet konusundaki kati tutumu biraz esnettiklerini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, düzenlemenin bugünlerde devreye gireceğini açıkladı. Doğu ve Güneydoğudaki 23 vilayeti kapsayan Cazibe Merkezleri Programı desteklerini 24 Ocak itibarıyla resmen başlatan Hükümet, ön talep döneminde yatırımcıdan bin 200 başvuru topladı. Yatırım tutarı 19.6 milyar TL, öngörülen istihdam 112 bin 400 kişi oldu. Yeni KHK’lar ile devlete döviz borcu olanlar için kur sabidendi. KHK’yla ön ödemeli konut satışında cayma hakkı 24 aya indirildi. Türkiye Varlık Fonu’nun kaynakları genişletildi. Kamu bankaları da sorunlu alacaklarını varlık yönetim şirketlerine devredilmesinin yolu açıldı.

KREDİLERDE ZİMMET ESNİYOR

Hazine ve Kredi Garanti Fonu (KGF) garantili 250 milyar TL’lik ucuz kredi programında hazırlıkları tamamlayan ve bu hafta uygulamayı başlatacak olan Hükümet,bankaların kredi verirken çekingen davranmalarına neden olan'zimmet maddesinde de değişikliğe gidiliyor. Bugün kredi veren bir bankacıya, 20 yıl sonra “sen falanca adama kredi vermişsin, o sonradan battı, hesabını ver” denildiğini vurgulayan Başbakan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın İdare Merkezi tarafından 2 Ocak’ta belirlenen gösterge niteliğindeki dolar alış kuru 3.5338 TL, euro alış kuru ise 3.7086 TL olmuştu. Başbakan Binali Yıldırım daha önce yaptığı açıklamalarda, kamunun 10 milyar dolarlık alacağının TL ile ödenmesinin gündemde olduğunu ifade etmişti.

Yaşar AŞÇIOĞLU / Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

“İnşaat sektörünü rahatlatır" 

Ön ödemeli konut satışına yönelik yeni düzenleme, psikolojik olarak sektörü rahatlatır. Bütün yükü müteahhidin üzerinde bırakan eski düzenleme zaten doğru değildi. Alıcı istediği zaman vazgeçebiliyordu. Alıcıyı korumak kadar, riski alan inşaat sektörü de korunmalı. Katma değer yaratan, Türkiye ekonomisine katkıda bulunan, milyonlarca insanın istihdamını sağlayan inşaat sektörü riske atıldı. Halbuki bu ülkeyi kalkındırmak için hep birlikte risk almak gerekir. Hep birlikte risk alalım. İnşaat da üretimdir, sanayidir. Aslında yeni düzenlemede artırılan oranlar da yeterli değil. Kredi kullanma,bankalara ve kredi kuruluşlarına faizlerin düşük tutulması noktasında yapılanlar noktasında ise hükümet üzerine düşenden fazlasını yapıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.