Özkan Ercan: Risk Raporu Şartı Dönüşümü Patlatır!

Özkan Ercan: Risk Raporu Şartı Dönüşümü Patlatır!

ESİNDER Başkanı Özkan Ercan, Esenler'de yaklaşık beş yıllık sürede 25 bin konutun dönüştüğünü belirtti. Arıca "DASK yaptıracak kişilerden risk raporu alınmalı. Bu çok kolay adım gerçekleştiğinde Türkiye'de kentsel dönüşüm patlar" açıklaması yaptı .

A+A-

ESİNDER Başkanı Özkan Ercan, Esenler'de yaklaşık beş yıllık sürede 25 bin konutun dönüştüğünü belirtti. Ercan, İstanbul'da Gaziosmanpaşa, Beyoğlu ve Esenler ilçelerinin kentsel dönüşümde iyi adımlar attığını ancak Türkiye genelinde istenilen noktaya ulaşılamadığını belirterek, "DASK yaptıracak kişilerden risk raporu alınmalı. Bu çok kolay adım gerçekleştiğinde Türkiye'de kentsel dönüşüm patlar" açıklaması yaptı .

Esenler İnşaat Müteahhitleri Demeği (ESİNDER) Başkanı ö/kan Ercan, kentsd dönüşümün boşladığı 2012 yılından lxxi ilyede 25 bin konutun dönüştüğünü, 100 bin bağımsız birimin de dönüşmeyi beklediğini ifade ederek, "Esenlerde neredeyse Türkiye'nin bazı küçük illerindeki toplam sayı kadar konut dönüştü" dedi 

Özkan Ercan, yaptığı açıklamada. Kentsel Dönüştün Yasası olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun çıkması sonrası üçede hareketliliğin başladığını ifade etti. 

Ercan, son 6 aya kadar dönüşümü yavaşlatan ciddi unsurlar bulunduğunu, kanundaki değişikliklerin kentsel dönüşüme hc kattığını belirterek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mdunet Ozhasekfnin kentsel dönüşüme büyük önem verdiğini, dönüşümün önündeki engelleri kaldırmak için lıak sahibinden müteahhide kadar bütün paydaşlarla toplantılar gerçekleştirdiğini, hu konuda yeni beklentüeri okluğunu kaydetti. 

RUHSATI OLMAYAN BİNALAR 

Rulısatı olmayan bunların dönüşümü sırasında belediyelerin "ciddi şekıkle" harç aldığını, bunun da kentsd dönüşümü yavaşlattığını savunan Ercan, şunlan kaydetti: 

"Belediyeler dönüşüm sırasında ruhsat harçlarını almazsa gelir kaybı yaşadıklarını belirtiyor. Yeni yapılan konutlar iskanlı olacak ve daha yüksek orandan emlak bedeli ödemeye başlayacak. Şu anda depreme dayanıksız kaçak binalar arsa payından vergi ödüyor. O binalar yenilendikten sonra iş yeri veya daire olarak vergi ödeyecek. Bu da belediyelerin gelirlerini ciddi şekilde artıracak" 

Belediyelerin olaya uzun vadeli bakması gerektiğini vurgulayan Ercan, bina yenileme esnasında alınan harçlann hafifletilmesi veya kaldırılması durumunda belediyelerin gelirinin artacağını söyledi. 

ÜÇ İLÇE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BAŞARILI

Özkan Ercan, kentsd dönüşüm kredisinde kamu bankalannın henüz istenilen noktada olmadığını belirterek, "Kentsel dönüşüm kredisinde kamu bankaları inisiyatif alsın. Nasıl ki faiz oranlarının düşmesi ipotekli satışları artırdıysa kamu bankalannın kentsd dönüşüm kredisine odaklanması da dönüşümü hızlandım" dedi. 

Türkiye'nin henüz kentsd dönüşümün başında olduğunu, halihazırda ülke genelinde 53 milyon adet konutun dönüşüm beklediğini kaydeden Ercan, "ülkemizde dönüşecek daha çok konut var" ifadesini kullandı. 

İstanbul'da Gaziosmanpaşa, Esenler ve Beyoğhı'nun kentsd dönüşümde iyi okluğunu ancak bazı ilçelerde kentsd dönüşüm için risk raporu dahi verilemediği iddia eden Ercan, Türkiyede kentsd dönüşümü hızlandırmanın en önemli yollarından birinin DASK poliçesi yaptıracak kişilerden risk raporu istenmesi okluğunu söyledi 

Ercan, "Nasıl ki iskaıısrz binalara dektrik, su. doğal gaz bağlamıy orsanız, DASK yapıLıcak binalardan da deprem risk raporu isteyin. Deprem risk raporu getirene DASlCı yaparsanız, getirmeyen binayı yeniler. Türkiyede kentsd dönüşüm o gün patlar. Bu aslında zor değil, çok kolay" diye konuştu 

Ercan, kentsel dönüşümün başladığı 2012 yılından beri Esenlerde 25 bin konutun dönüştüğünü belirterek. "Aynca, 100 bin bağımsız birim de dönüşmeyi bekliyor. İlçemiz bu noktada birçok kentten dalla iyi durumda. Neredeyse Türkiye'nin bazı küçük illerindeki toplam sayı kadar konut dönüştü" dedi. 

BİNALAR ISI YALITIMLI 

Yenilenen biıulann ısı yalıtımlı olduğunu ve bu konuda teşvik de verildiğini hatırlatan Ercan, depreme dayanıksız bir binada ayda -100-500 lira doğalgaz parası ödeyen bir konut sakininin, yenilenen binada 100-150 lira ödediğüıi, enerji giderinin ortalama yan yarıya düştüğünü, bazı yerlerde bu oranın yüzde 50 yi geçebildiğini sövledi.

Konutların değeri 4 kat artıyor 

Kentsel dönüşüm ile konutların değerinin de arttığını belirten Esenler İnşaat Müteahhitleri Demeği Başkanı Özkan Ercan, "Esenler için düşünürsek konutların değeri dönüştükten sonra ortalama 3-4 kat artıyor" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.