Reklam Harcamalarında İnşaat Sektörü İlk Sırada!

Reklam Harcamalarında İnşaat Sektörü İlk Sırada!

Reklamcılar Derneği, 2016’da toplam reklam yatırımlarının yüzde 10.96 artış 7.2 milyar liraya yükseldiğini belirterek, reklam harcamalarında ilk sırayı inşaat, otomotiv ve iletişim sektörlerinin aldığını açıkladı.

A+A-

Toplam reklam yatırımları 2016 yılında yüzde 10.96 artış gösterdi. 2015 yılında 6.4 milyar lira tutarındaki reklam yatırımları 2016 yılında 7.2 milyar liraya çıktı. Reklamcılar Derneği’nin Başkanı Nil Bağcıoğlu, Asbaşkan Demet İkiler ve Dernek Genel Müdürü Ayşegül Molu’nun katıldığı değerlendirme toplantısında, 2016 yılı toplam medya yatırımlarının 7 milyar 184 milyon TL’ye ulaşarak yüzde 11 büyüme kaydettiği açıklandı. Yatırımlarda bu artışı yaratan sektörlerin ise inşaat, otomotiv ve iletişim olduğu ifade edildi.

Beklenti yüzde 7

Demet İkiler, 2016’da tüm dünyada reklam yatırımlarının yaklaşık yüzde 6.5 büyüdüğünü, 2017 büyüme beklentisinin ise yüzde 6 olduğunu açıkladı. İkiler, Türkiye’deki büyüme oranının yüksekliğinin sebebinin, reklam yatırımlarının gayri safi yıllık harcamaya oranının dünya ortalamasına göre daha düşük seyretmesi, bu yüzden Türkiye’nin bu konuda büyümeye daha açık olması olduğuna değindi. Reklam yatırımının GSYH’ye oranında dünya ortalaması binde 75 iken, Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık binde 30-35 olarak gerçekleşti.

 

İkiler, 2016’nın ilk çeyreğinde yüzde 15 olarak açıklanan büyüme beklentisine rağmen büyümenin yüzde 11 olarak gerçekleşmesinin, yılın ikinci yarısında döviz kurunda yaşanan artışa bağlandığını belirtti. 

Dijital çok hızlı

Reklamcılar Derneği’nin, Nielsen tarafından raporlanan mecraları kapsayan verilerine göre medya yatırımlarında en büyük pay, her yıl olduğu gibi yüzde 51.22’lik oranla televizyon kuruluşlarının oldu. Dijital alan da 1.4 milyar TL’lik yatırımla geçtiğimiz yıla göre yüzde 17’lik büyüme kaydetti. İkiler, internet reklam yatırımlarının henüz bir kurum tarafından ölçümlenmediğini, ajansların tahmin ettiğini açıkladı. Yatırımda en yüksek büyüme radyo mecrasında oldu.

4.5G dopingi

İkiler, iletişimdeki artışı yılın ilk çeyreğinde mobil internette 4.5G teknolojisine geçiş ile ilgili reklam çalışmalarına bağladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.