Sasalı İmar Planları Askıya Çıktı!

Sasalı İmar Planları Askıya Çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sasalı’da 3. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında bulunan bölge için hazırladığı planları geçtiğimiz Eylül ayında yenileyerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne göndermişti. Projeye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden onay gel

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’nin Sasalı Mahallesi’nde Doğal Yaşam Parkı ve askeri havaalanına çok yakın mesafede bulunan alan için hazırladığı “1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Planı”nı Eylül ayında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alınan karar ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne göndermişti. İl Müdürlüğü, yaptığı değerlendirmede 3. Derece Doğal Sit Alanı’nda kalan planı onayladı ve askıya asıldı.

İKİ KEZ MAHKEMEDEN VETO YEMİŞTİ

2005 yılında dönemin Sasalı Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan plan ile ilgili açılan dava iki yıl sürmüştü. İzmir 4. İdare Mahkemesi, imar planında jeoteknik-jeolojik etüt programının bulunmadığı, nüfus yoğunluğunun teknik gerekçelere dayanmadığı ve planın teknik, sosyal donatı dengesinde mevzuat gereği sağlaması gereken artışı sağlamadığı gerekçesiyle projeye onay vermemişti.

2009 yılında yeniden revize edilen ve Bakanlık tarafından onaylanan ikinci plan için açılan dava sonucunda ise kader yine değişmedi. Danıştay 6. Dairesi tarafından projeye vize çıkmadı ve iptal edildi.

YENİ PLAN: TİCARİ ALAN 5 KAT ARTTI

Büyükşehir, mahkemece iptal edilen planlama için yeniden revizyona gitti. 1/5000’lik İmar Nazım Planı doğrultusunda çalışılacak olan 1/1000 ölçekli iki ayrı imar planı hazırlandı. Kıyı kesim ve merkez olarak ikiye ayrılan plan 558 hektardan oluşurken planlama; konut, sanayi, ticaret, günü birlik tesis, kentsel, sosyal, teknik alt yapı gibi alanlardan oluştu.

Yeni planlamaya göre Büyükşehir Belediyesi alanda hal, terminal ve pazar alanı yapmaktan vazgeçerken yerine spor alanı, günübirlik tesis alanı, rekreatif alan ve bazı alanlarda meskun konut yapılması için yeniden düzenledi.

Planda Konut alanı, eğitim ve sağlık kurumları, park ve yeşil alana ayrılan pay daha fazla arttırılırken sanayi alanı için ayrılan pay önemli ölçüde azaltıldı. Konut alanları nitelik ve yoğunluğa göre 4 bölgeye ayrıldı, meskun ve gelişme olmak üzere iki türlü belirlendi. Yine eski planda bulunan depolama alanı yerini ‘gelişme konut alanı’na dönüştürüldü. Yeşil alanda yapılan yeni düzenleme ile de kişi başına 42 metrekarelik yeşil alan düşecek.

Bölgede ticari alan için ayrılan payın iptal edilen projeden 5 kat fazla olması ise dikkat çekti. Planlama ile Sasalı’nın kentsel ve bölgesel yeni bir ticari çekim merkezi olması amaçlanıyor. Projenin kıyı kesiminde yer alan planlamada ise günü birlik tesis ve rekreasyon alanı ile konut alanları yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.