Şehrin Gelişen Aksında Arsa Yatırımı Yapın

Şehrin Gelişen Aksında Arsa Yatırımı Yapın

İzmir’de konut ve arsa fiyatları her geçen gün yükseliyor. Kentin gelişen bölgelerinden arsa ve konut sahibi olmak isteyen yatırımcılara seslenen uzmanlar “Buraya kim gelir” demeyin, yatırım yapmak istiyorsanız iyi araştırma yapın ve elinizi çabuk tutun u

A+A-

İzmir genelinde arsa fiyatları her geçen yıl artış gösterirken özellikle konut ve AVM projeleri bölgedeki arazi fiyatlarını arttırıyor. Gaziemir, Bayraklı, Aliağa, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla'da birbiri ardına yükselen lüks konut projeleri ile Menemen tarafında yapılan kooperatif ve site şeklindeki konut projeleri nedeniyle bölgede arsa fiyatları son 5 yılda her yıl ortalama yüzde 15-20 artış gösterdi.

Arsa Yatırımı Yapın

Gayrimenkul satış danışmanları, günümüzde arsa yatırımının konut yatırımından daha karlı olduğunu belirtirken küçük yatırımcıların "Kuş uçmaz kervan geçmez. Kim gelir buraya?" düşüncesiyle belki ileride çok değerlenecek bölgelerde arsa alımından vazgeçtiklerini söylüyor.
Daha sonra büyük bir yatırımcı bölgede bir projeye başladığı zaman yatırımcıların büyük bir pişmanlık yaşadıklarını belirtiyorlar.

Arsa fiyatları uçtu

İzmir'de özellikle son dönemde Narlıdere ve Güzelbahçe'de büyük alışveriş merkezleri yapılmaya başlarken, bu durum ticari imarlı arsa fiyatlarının yüzde 30-40 oranında artış göstermesine neden oldu. Ayrıca Gaziemir'e yapılan Fuar İzmir, Optimum Outlet ve inşaatları süren yeni AVM ve otel inşaatları bölgenin konut ve ticari arsa fiyatlarını yüzde 30 ile 50 arasında yükseltti. Bayraklı'da yatırımların artması ve yüksek binaların inşa edilmeye başlamasının bölgedeki ticari hareketliliği arttırdığını belirten uzmanlar bu hareketliliğin taşınmazların bulunduğu konumlara bağlı olarak yüzde 30 ile 70 oranında arttığını belirttiler. Metropol dışı ilçelerden Aliağa'da yapımına başlanan liman ve Petkim'in bölgede sağladığı istihdam nedeniyle konut ihtiyacı da doğurduğunu vurgulayan gayrimenkul satış danışmanları bunun sonucu olarak site tarzı yapılaşmaların çoğaldığını ve bölgedeki arsaların değerlerinin yüzde 30 ile 50 oranında arttığını kaydettiler. Yatırımcıların düştüğü en büyük hatalardan en önemlisinin bir arsayı 'geleceği yok' diyerek almaktan vazgeçmek olduğunu belirten uzmanlar, bugün İzmir'de 20 yıl öncesine kadar sudan ucuz denilebilecek arsaların bulunduğu Ulukent, Torbalı, Aliağa, Menemen; kent içinde Yeni Girne, Örnekköy, Gaziemir gibi bölgelerin bugün birer cazibe merkezi haline geldiğini ve o dönem yatırım yapanların bugün önemli gelirler elde ettiğini belirtti. Kentlerin geçmişten daha hızlı büyüdüğünü kaydeden uzmanlar yatırımcıların bütçelerine ve imara uygun bir arsa almak istediklerinde çok fazla düşünmeden harekete geçmesi gerektiğini kaydettiler.

Doğru arsa yatırımı yapmak için 10 uyarı

1) Doğru fiyattan alım yapın:

Doğru fiyattan alınmış bir toprak asla kaybettirmez.

2) Şehrin gelişen aksını takip edin:

Gelişim aksi yönündeki toprak yatırımı her zaman diğer bölgelerdeki yatırımlardan daha fazla kazandırır. Bunun için iyi araştırmanın yanı sıra, gelişimi iyi okuyabilmek de oldukça önemlidir.

3) İmar planlarını okuyun: Doğru ürün alımı yapmak için imar planlarını çok ciddi bir şekilde incelemek gerekir. Mutlaka bir uzman yardımı alın.

4) Ateşli alıcı olmayın: Bir duyum almış olabilirsiniz; aynı bölgede çok kazanmış bir arkadaşınız olabilir. Asla ateşli alıcı olmayın. Ateşli alıcılar hata yaparlar en kötüsü de pahalı alım yaparlar.

5) Planlarınızı 3 zaman diliminde yapın: Toprak yatırımcısıysanız mutlaka kısa, orta ve uzun vadeli planlarda alımlar yaparak riski dağıtın. Kısa vadede ucuz alın hızlı satın. Orta vadede proje bölgesinden alın, değerlendirin ve satın. Uzun vadede büyük kazançlar hedefleyin.

6) Merkezi boşverin çevresine odaklanın: Gelişim merkezinde rantın büyüdüğü yerde riskler artar. Kamulaştırma riskini iyi düşünün. Bu nedenle gelişimin merkezinden değil çevresinden alım yapın. Metrekare fiyatları ucuz olanları tercih edin.

7) Kaçırdıklarınıza üzülmeyin: Ateşli alıcı olmak ne kadar kötüyse, kaçan ürün için üzülmek de o kadar kötüdür.

8) Bölge gelişim planlarını inceleyin: Gelişim planları ürününüze en fazla değer katacak parametlerin başında gelir.

9) Resmi işlemlerinize dikkat edin: "Ticaret ayrıdır, dostluk ayrı" sözünü asla unutmayın. Kapora vermeden önce iyi düşünün. Tapu işlemlerinize özen gösterin.

10) Satış zamanını iyi belirleyin: Satış için çok acele de etmeyin geç de kalmayın.

Yeni Asır

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.