Temmuz Ayında AVM Ciroları Düştü

Temmuz Ayında AVM Ciroları Düştü

Temmuz 2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre AVM ciroları yüzde 2,6 düştü.

A+A-

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2016 Temmuz döneminde 2015 Temmuz ayına göre yüzde 2,6 oranında bir düşüş göstererek 189 puan olarak gerçekleşti. AVM'lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Temmuz 2016'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 oranında düştü. Verimlilik, İstanbul'da 741 TL, Anadolu'da 708 TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye ortalamasında 721 TL'ye ulaşmıştır.

Temmuz ayında AVM'de cirolar düştü

EN YÜKSEK CİRO ARTIŞI HİPERMARKET KATEGORİSİNDE

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayı ile karşılaştırıldığına 2016 Temmuz döneminde kategoriler bazında da endeks yüzde 3'lük bir düşüş gösterdi. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında endeks hipermarket kategorisinde yüzde 38, yiyecek kategorisinde yüzde 10, ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 8'lik artış kaydederken aynı dönemde AVM'lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 1, giyim kategorisi ciroları yüzde 5 ve teknoloji hipermarket ciroları da yüzde 12 oranında düşüş gösterdi.

Temmuz ayında AVM'de cirolar düştü

ZİYARET SAYISI ENDEKSİ

Temmuz 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 2,9'luk azalma yaşandı. AVM Endeksi Temmuz 2016 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü, “AVM endeksi Temmuz 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 2,6 oranında düşüş gösterdi, bu esasında enflasyonu da dikkate aldığımızda ciddi bir durgunluğun göstergesi olmakla beraber Bayram alışverişinin Haziran ayına sarkması önemli etkenlerden biridir. Yine aynı dönemde kategoriler bazında yüzde 3'lük ziyaret sayısı verilerinde de yüzde 2,9'luk bir azalma yaşandı. 15 Temmuz gecesi ülke olarak çok büyük bir badire atlattık. Yaşanan başarısız darbe girişimi sadece demokrasimizi değil aynı zamanda günlük yaşamımızı, birlik ve beraberliğimizi de hedef alan bir olaydı. Nitekim darbe girişiminin hemen sonrasındaki dönemde AVM cirolarında yüzde 15; ziyaret sayılarında ise yüzde 65'e yakın hızlı düşüşler gözlenmiştir. Ancak bu düşüşler süreklilik arz etmemiş hafta başından itibaren toparlanmalar başlamış ve Temmuz ayı geneli yüzde 2,6'lık düşüşle kapanmıştır. Bu dönemde kategoriler bazındaki cirolara baktığımızda en yüksek artışın hipermarket kategorisinde yaşanması AVM ziyaretçilerimizin ağırlıklı olarak zorunlu ihtiyaçlarına yöneldiklerini göstermektedir. Endeks 2016 yılının başından itibaren Temmuz ayında ilk kez düşüş kaydetmiştir. Ancak daha önceki dönemde yaşanan terör saldırıları sonrasında da görüldüğü gibi halkımız teröre ya da tahriklere teslim olmamış; günlük yaşamını gerektiği normlarda yaşayabilmenin tüm bu olaylar karşısında verilecek en güçlü yanıt olduğunu bir kez daha göstermiştir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.