Türk-Arap İşbirliği İzmir'deki 2 Fuarla Daha Çok Gelişecek

Türk-Arap İşbirliği İzmir'deki 2 Fuarla Daha Çok Gelişecek

Türk Arap İşbirliği Derneği bünyesinde inşaat sektörüne yönelik 2 fuar gerçekleştirilecek. Bu yıl Çeşme'de 3'üncüsü düzenlenecek olan Yapı-İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı ile 2. kez düzenlenecek Ev Tekstili, Dekorasyon, İç Mimari, Mobilya Fuarı

A+A-

Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, Ürdün Haşimi Krallığı İzmir Fahri Konsolosu Ömer Kaplan,  Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, Atak Medikal İnşaat Genel Müdürü (Fuar Ana Sponsor) Ümit Tezcan ve Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Genel Başkanı Sabuhi Attar katıldı.

500 ARAP 100 TÜRK FİRMASI KATILACAK

TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar 12-15 Aralık'taki organizasyona 500 Arap işadamının üzerinde katılımın olacağını, etkinlikte 100 Türk firmasının da yer alacağını kaydetti. Yapı-inşaat ve mobilya dekorasyon sektöründeki firmaları desteklemeye devam edeceklerini belirten Attar, "Firmalarımız neticeye ulaşsınlar diye çalışma yapıyoruz. Oluşturduğumuz EXPO sanal fuarında da 2017'de 10 bin Arap ve Türk firmasını olmasını planlıyoruz. Bu firmaların alışverişlerinde yardımcı olacağız." dedi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise Türk müteahhitlerinin yurt dışında son 5 senede yılda 20-30 milyar dolar bazında projelere imza attığını, bu projelerin çoğunluğunun Arap ülkelerinde gerçekleştiğini kaydetti.

ARAP-İZMİR İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN TÜM İMKANLAR MEVCUT

Arap ülkelerinin Türk müteahhitlik firmalarının yeni gözdesi olduğunu ve milyarlarca liralık yatırım yapıldığını ifade eden Müteahhitler Federasyonu genel başkanı Necip Nasır, “Arap ülkeleri ile Türkiye arasında artan ticari faaliyetlerinin bu organizasyonla daha da gelişecek. Türkiye’nin bölgedeki konumu ve dünya pazarındaki itibarlı yükselişi ile tüm gözleri üzerine çekmiştir. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında 2003 yılında 5 milyar dolar dış ticaret  hacmi varken bu rakam 2015 yılında 46 milyar dolara çıkmıştır. 2203 hedefinde 100 milyar dolar var. Türkiye inşaat yatırımları bakımından Çin’den sonra dünyada 2. Sırada. Türkiye 5 kıtada 220 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Hedefimiz dünya birincisi olmak. Türk müteahhit firmalarının 110 ülkede yatırımları devam ediyorSon 5 yılda yatırımlar yıllık 20-30 milyar dolar bandında. Arap ülkeleri ilk sırada. Arap dünyasının mimarisinde Türk izleri var.  Hastane yol ve diğer projeler Türk müteahhitler tarafından yapılıyor. Arap-İzmir işbirliği ülkemize büyük bir kazanç sağlayacaktır. Arap ülkeleri ile İzmir’in ilişkilerini geliştirmesi için tüm koşullar mevcut. Daha iyi hedefler ulaşmak zor değil. Emeği geçen hekkese teşekkür ederim. Bir İzmirli olarak dernek başkanımız Sabuhi Attar’a teşekkür ederim.

İZMİR EKONOMİSİ İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR KATMA DEĞER

Fuar ana sponsoru Atak İnşaat genel müdürü Ümit Tezcan,“Atak inşaat olarak bu fuara ilk kez katılıyoruz. İlk görüşmemizde bu kadar geniş kapsamlı olduğunu beklemiyorduk. İzmir ekonomisi için çok büyük bir katmadeğer olduğunu gördük. 20 yıllık tecrübemizle bu fuarın bir parçası olmaya karar verdik. Fuarın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, "Biz iş adamlarımızın aklına fuar yapma ve ihracat fikri düştüğü andan itibaren her türlü desteği veriyoruz" dedi. İzmir'in Çeşme ilçesinde 12-15 Aralık'ta Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) tarafından gerçekleştirilecek "III. Yapı-İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı ve II. Ev Tekstili, Dekorasyon, İç Mimari, Mobilya Fuarı İkili Görüşme Organizasyonu"nun İzmir Hilton Oteli'ndeki tanıtım toplantısına katılan Yıldırım, İzmir ve çevresinin ekonomisinin gelişimi açısından en önemli iki unsurun üretim ve dünya ile doğrudan ticaret yapmak olduğunu söyledi.

Bu konuda geçmiş dönemlerde hem hükümet hem bakanlık olarak çeşitli çalışmaların yapıldığını ifade eden Yıldırım, "Biz iş adamlarımızın aklına fuar yapma ve ihracat fikri düştüğü andan itibaren her türlü desteği veriyoruz. Bunları da çok sık anlatıyoruz. Bizim bölgemiz kamu desteklerinden yararlanma konusunda çok istekli, çok atak değil. Desteklerden yararlanma konusunda geride kalmışız. Biz bakanlık olarak sadece yurt dışındaki fuarlara katılımları değil, Türkiye'deki uluslararası fuarları da destek kapsamına aldık." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.