Ethem Gürbüz: Müteahhitlerin Oturacakları Yeri Yoktu

Ethem Gürbüz: Müteahhitlerin Oturacakları Yeri Yoktu

İzmir’deki ilk müteahhitlik Derneği’ni kuran Ethem Gürbüz, derneğin kuruluş sürecini İnşaat Deryası’na anlattı. İzmir’de hiçbir müteahhit derneğinin bulunmadığı 1985 yılında bir grup meslektaşıyla beraber Bornova Müteahhitler Derneği’ni kuran Ethem Gürbüz

A+A-

İnşaat yaptığı dönemde, inşaatlarının sigorta işini yapan Ali Köse’nin önerisiyle dernek kurma çalışmalarına başladığını belirten Ethem Gürbüz süreci şu şekilde anlattı, “Ali bey, gelin bu müteahhit camiasını bir araya getirin dedi. Bende arkadaşlarımı topladım konuyu onlara aktardım. Müteahhitlerin oturacağı bir yeri bile yoktu. Kahve köşelerinde, pastanelerde ancak birkaç meslektaş bir araya gelebiliyorduk. Dernek kurmaya karar verdikten sonra arkadaşlarımızı şölen pastanesine çay içmeye davet ettim. Arkadaşlara gelin dernek kuralım dedim. Birkaç müteahhit arkadaşımız ne gereği var, biz kendi işimizi yapıyoruz, kimsenin himayesine girmeyiz diyerek itiraz etti. Bazı arkadaşlarımız iyi olur dedi. Şerafettin Ağar, Mustafa Türeci, Muzaffer Taşdemir ve diğer arkadaşlarımızla beraber Bornova Müteahhitler Derneği’ni 1985 yılında kurduk. Bu dernek İzmir’de kurulan ilk müteahhitler derneğidir.”

RUHSAT ALMAYA GELEN MÜTEAHHİTE DERNEĞE ÜYE OLMA ŞARTI!

Bornova Müteahhitler Derneği kurucu başkanı Ethem Gürbüz ve yönetim kurulu üyeleri Derneği büyütmek için dönemin Bornova Belediye başkanı Ali Sözer’den destek istedi.   Ali Sözer destek sözü verdi belediyenin imar müdürlüğüne başvuran, ruhsat almaya gelen müteahhitlere derneğe üye olma şartı getirdi.  Bu uygulamadan sonra üye sayısı 400’e kadar yükseldi.

DERNEKTEN FEDERASYONA…

Üye sayısının hızla artması, İzmir genelinde müteahhitlerin gruplaşmaya başlaması diğer ilçelerde de derneklerin kurulmasının önünü açtı. Birçok ilçede müteahhitler derneği  kuruldu. Derneklerinin kurulmasından sonra bir federasyon ihtiyacı ortaya çıktı. Derneklerin birleşimiyle İzmir Müteahhitler Federasyonu kuruldu.  Derneğin kurucu başkanlığını Ziya Dağlıer yaptı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE KATKISI TARİF EDİLEMEZ

Dernekte sektörle alakalı birçok bilgili kişinin yer aldığını ve tecrübelerini paylaştıklarını belirten Gürbüz, “Derneğin inşaat sektörüne katkısı tarif edilemez. Müteahhitler inşaat teknolojilerinden bihaberdi. Biz teknik kişileri derneğe aldık. Sektörde kullanılan son teknolojiyi anlattık. Zemin konusunda, temel konusunda uzman arkadaşlarımız müteahhitleri bilgilendirdi. inşaat mühendisleri, harita mühendisleri, mimar, maden mühendisleri, makine mühendisleri gibi teknik arkadaşlarımız bilgilerini paylaştı. İnşaat sektörü çok hızlı bir ilerleme kaydetti”

ETHEM GÜRBÜZ KİMDİR?

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.